Everglades – alligatorernes paradis

Everglades i det sydvestligste Florida er en naturperle uden sammenligning med andre amerikanske nationalparker. Her er ingen høje bjerge eller dybe kløfter, til gengæld er her sump og sivgræs så langt øjet rækker. Det lyder muligvis kedeligt, men skinnet bedrager. For lige under overfladen lurer et fantastisk dyre- og planteliv med bl.a. alligatorer i tusindvis.

Hoteller i Florida City øst for Everglades
Hoteller i Everglades City i Florida vest for Everglades
Køb min nye e-guide på dansk til Florida Keys inklusiv Key West

IMG_4236

Fakta om Everglades National Park:
Åbningstider: Hele året døgnet rundt
Entré (gælder en uge) 30 dollars pr. bil (2019)
National Park Pass (gælder et år) 80 dollars pr. bil (2019)
Parkens areal: 5.560 kvadratkilometer
Antal indgange til parken: Tre (Florida City, Shark Valley, Everglades City)
Geologiske særpræg: Sump, slette, mangrove, regnskov
Geografisk placering: Det sydlige Florida
Kort over Everglades National Park på Google Maps

Lavtliggende paradis for alligatorer og fugle
Everglades National Park er flad som en pandekage – parkens højeste punkt ligger kun nogle få meter over havets overflade. Sumpene i Everglades får deres vand fra Okeechobee-søen i det centrale Florida, og vandet løber langsomt gennem sumpene og videre ud i Den Mexicanske Golf.

IMG_4357

Imidlertid har intens landbrugsdrift og afvanding af sumpene for at skaffe drikkevand til de konstant voksende forstæder vest for Miami og Fort Lauderdale og syd for Orlando, nedsat vandgennemstrømningen voldsomt. Og med mindre, der sættes seriøst ind for at vende udviklingen, risikerer Everglades at ende som gold slette i stedet for frodig og frugtbar sump.

IMG_4376

Der er heldigvis stadig masser af vand i sumpene i det sydvestlige Florida, og dermed er der rig mulighed for at nyde den særprægede natur, fauna og det fascinerende dyreliv. De mest prominente indbyggere i Everglades er helt uden sammenligning alligatorerne, der findes overalt i parken. Er du rigtig heldig, kan du også spotte krokodiller i den sydvestlige del af Everglades ud til Den Mexicanske Golf.

IMG_4241

Alligatorer er normalt meget sky dyr, men de kan i meget sjældne tilfælde finde på at gå til angreb, hvis de føler sig truet. Så lade være med at gå for tæt på sumbredderne, og lad være med at “drille” eventuelle alligatorer i vandet, for at få en reaktion fra dem. Alligatorerne kan lynhurtigt springe op ad vandet, så brug din sunde fornuft. Oplever du en alligator, der begynder at hvæse af dig, er det et klart signal om, at det er på tide at fortrække.

Everglades er et paradis for fugleinteresserede. Der findes over 300 forskellige fuglearter i Everglades, som yngler og bruger sumpene som spisekammer, så her er virkeligt noget at komme efter for ornitologer. Husk kikkert eller telelinse til dit kamera.

IMG_4444

Køretur gennem Everglades fra øst
Everglades National Park opleves bedst fra den 61 kilometer lange vej, der er anlagt tværs ind gennem parken. Vejen starter ved besøgscentret ved parkens hovedindgangen, 15 kilometer vest for byen Florida City syd for Miami. Vejen gennem Everglades passerer forbi en lang række små naturstier, der hver især repræsenterer Everglades mangfoldige natur: Sump, slette, mangroveskov, tæt regnskov, fyrreskov med mere. Hver sti er ikke længere end 500-800 meter, så alle kan være med – også kørestolsbrugere.

IMG_4302

En af de absolut bedste naturstier i parken ligger ved Royal Palm, den første aftstikker på turen gennem Everglades. Sumpområdet ved Royal Palm byder på et mangfoldigt dyreliv med utallige fugle og alligatorer, der kan nydes i sikker afstand på de trægangbroer bygget over sumpene. En anden natursti ved Pa-hay-okee Overlook giver dig udsigt over Everglades’ sletter, og naturstien ved Mahogany Hammock byder på en enklave af tæt regnskov med maghonitræer.

IMG_4312

Når du har kørt hele vejen gennem parken, ender du i Everglades eneste “by”, den lille flække Flamingo, som rummer en kiosk, et besøgscenter og tankstation. Herfra kan du tage videre på guidede sejlture ud i sumpene, hvilket vil dig et mere komplet billede af Everglades. Du skal samme vej tilbage igen, for at komme retur til hovedvejen U.S.1 – en tur på 75 kilometer.

IMG_4417

Afsæt en hel dag til Everglades
For at få noget ud af dit besøg i Everglades, bør du afsætte en hel dag til parken. De bedste tidspunkter at opleve Everglades dyreliv er ved solopgang og solnedgang. Her er der masser af aktivitet, mens der ikke sker så meget midt på dagen. Vinterhalvåret er et fint tidspunkt at besøge Everglades, da der kan være ulideligt varmt og høj luftfugtighed om sommeren.

IMG_4431

Har du ikke tid til at bruge en hel dag i Everglades, så overvej i stedet en guidet tur i den nordlige del af parken fra lokaliteten Shark Valley. Shark Valley ligger ud til U.S. 41, som forbinder Miami med Naples på den Floridas vestkyst. Her ligger der et besøgscenter, men hovedattraktionen er guidede ture i åbne busser af to timers varighed, der giver et indtryk af Everglades mangfoldighed. Du kan også leje en cykel, og cykle de 24 kilometer rundt i parken. Ruten er ikke åben for personbiler.

IMG_4360

Tredje og sidste indgang til Everglades ligger ved byen Everglades City vest for nationalparken. Everglades City er en lille flække med et par moteller og butikker, foruden et besøgscenter. Mere om overnatning ved Everglades nedenfor. Fra Everglades City kan du leje kanoer eller både og sejle ind i Everglades på kortere eller længere ture. Men der findes ingen veje ind i parken fra Everglades City, så eneste mulighed er at begive sig ud på det våde element.

IMG_4410

Overnatning ved Everglades National Park
Det er ikke længere muligt at overnatte inde i selve Everglades National Park – men mindre du camperer. Indtil 2005 lå der et lille hotel, Flamingo Lodge, i den lille serviceby Flamingo inde i Everglades. Men hotellet og de tilhørende hytter blev i sensommeren og efteråret 2005 raseret af orkaner – først Katrina i august 2005 (som også hærgede New Orleans) og siden Wilma i oktober 2005. Især Wilma lavede masser af ravage i Everglades og jævnede stort set Flamingo Lodge med jorden.

Florida City øst for Everglades National Park er den mest oplagte sted at tage en overnatning, hvis du vil bruge en hel dag i Everglades og opleve parkens dyreliv ved solnedgang. Desuden ligger Florida City lige på U.S. 1, og du kan således fortsætte mod fx Key West dagen efter. Florida City har en lang række moteller og hoteller i alle prisklasser. Florida City er vokset sammen med Homestead, der ligger lige nord for Florida City med flere overnatningsmuligheder.

IMG_4396

Vil du opleve den vestlige del af Everglades National Park, er Everglades City reelt den eneste mulighed – med mindre du vælger at bo i det halvdyre ferieresort Marco Island eller i byen Naples, cirka 40 kilometer vest for Everglades City.

Hoteller i Florida City øst for Everglades
Hoteller i Everglades City i Florida vest for Everglades
Køb min nye e-guide på dansk til Florida Keys inklusiv Key West

www.nps.gov/ever – National Park Service guide til Everglades National Park

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Henrik Lange fra Highways-USA.com

er en af Danmarks mest erfarne rejsejournalister, der har en unik ekspertviden om USA og Canada. Henrik har kørt USA tynd i udlejningsbiler og rejst rundt i motorhome i USA og Canada flere gange, og blev i 2012 kåret til Årets Rejsejournalist i Danmark. Han deltager hvert år på den store amerikanske rejsemesse, International Pow Wow (IPW) og er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 svar til “Everglades – alligatorernes paradis”

 1. Hej Henrik, som altid finder jeg nyt, jeg lige kan læse. Det er skønt. Jeg har dog et konkret spørgsmål. Vi skal til Miami/ Fort Lauderdale tre dage og derefter to dage til Key West, og så fortsætter vi til Fort Meyers i seks dage. Vi vil godt nå det hele, men hvornår skal vi lægge Everglades ind? De tre første dage går nok hurtigt med Miami og Fort Lauderdale. Så vil du mene, at vi skal lægge vejen forbi Everglades, når vi kører tilbage fra Key West mod Fort Meyers? For vil det ikke være for langt, når først vi er i Fort Meyers? Vi skal også til Orlando, hvor der jo også er mulighed for at se noget lignende, men Everglades er bedre ik?? Hmm, ja det er ikke helt nemt at overskue 🙂 Håber du får tid til at svare. Mange jule hilsner Diana

  • Efter min mening, så bør I tage i Everglades (nationalparken) på vej ned fra Miami til Key West, og så kan I jo altid tage 41’eren gennem Everglades, når I kører fra Key West til Fort Myers.

  • Royal Palm Visitor Center har nogle herlige gåture der omkring på vejen fra Miami til Key West. Shark Valley Visitor Center og tramp turen derfra, når I kører videre ad vej 41. I øvrigt kan jeg anbefale Everglade Holiday Park (The Gator Boys) til airboat tur. De ligger cirka 20 miles vest for Fort Lauderdale. God tur.

  • Tak for din ros af Highways-USA 🙂 Jeg hælder nok også mod, at I skal tage Everglades National Park på vej ned mod Key West, da jeg umiddelbart vurderer, at køreturen tilbage mod Fort Myers nok er længere, end turen fra Fort Lauderdale og ned til Key West. Som også både Finn og Mona har skrevet, så vil jeg klart anbefale jer, at I vælge U.S. 41 tværs gennem Everglades, når I skal fra Key West via Miami til Fort Myers. Jeg kørte den selv igen i juni, og den er langt mere naturskøn end betalingsmotorvejen Interstate 75. Og så får I lidt mere Everglades med i pakken, end hvis i vælger motorvejen. God tur!

   • Tak til jer al sammen 🙂 Jeg har først set det nu. Det passer perfekt. Vi kører dertil imorgen. Vi er nu i Fort Lauderdale, hvor der åbenbart hvert år er julefest en hel weekend, hvor alle er udklædt i julekostume. Det hele sluttede søndag morgen med et løb 🙂 Fantastisk stemning på hele Las Olas Boulevard 🙂 Nu glæder vi os til Everglades og The Keys. Rigtig god jul!

 2. Vi er blevet anbefalet at besøge Miccosukee Indianer Village, som ligger lige ved U.S. 41. Kender du noget til stedet? Hvor lang tid mener du at vi skal afsætte til besøget? Det ligger lige på vores rute mellem Florida City og Fort Meyers, så der er ikke tale om, at vi skal ud på en omvej, blot et stop på turen. Et andet spørgsmål: Hvilket sted vil du anbefale, at man tager airboat ture fra. Vi har bl.a. kigget lidt på Energlade Holiday Park med The Gator Boys. Kan du sige noget om det sted? Alternativt skulle der ligge en lille Alligator farm ved Florida City, men den har ikke så god omtale. Kender du den?

  • Jeg bliver jer desværre svar skyldig på de fleste af jeres spørgsmål. Miccosukee Indianer Village har jeg kørt forbi, hvor der var lukket – og udefra så det ikke ud af noget. Men når jeg nu kigger på hjemmesiden, ser det ud til, at den har fået en markant ansigtsløftning, så jeg skal ikke kunne afvise, at det kan være en god oplevelse. Mig bekendt, er indianer-kulturen i Florida ret forskellig fra kulturen i det vestlige USA, så alene af den grund kunne det være en god ide, at kigge ind. De er dog ikke specielt meddelsomme omkring, hvad det koster at kigge ind, så I må jo lige vurdere prisen, når I er på stedet. Angående alligator safari, så ser Energlade Holiday Park fin ud, men det er ikke et sted, jeg kender. Det findes et hav af forskellige operatører af alligator safarier i den del af Everglades, som ligger uden for selve nationalparken, så det er vist mest et spørgsmål om pris og tidspunkt. De omtalte Gate Boys ser meget sjove ud, så de kan sikkert godt levere noget god underholdning – hvis de fx er i samme klasse som en alligator farm, jeg besøgte i Colorado i 2012, hvor der også blev “kæmpet” med alligatorer. I er meget velkomne til at komme med noget feed back på jeres oplevelser, når I er tilbage i Danmark 😉 Jeg kan i øvrigt tilføje, at jeg selv skal til Florida igen til næste forår (2015), hvor jeg netop vil bruge lidt mere tid U.S. 41 korridoren og i området omkring Orlando på Floridas Golfkyst.

   • Vi valgte ikke at besøge Miccosukee indianerne. Vi var inde i deres besøgscenter. Men modtagelsen der tiltalte os ikke. Deres airboat ture var af 20 minutters varighed til 25 USD og derudover skulle man betale 10 USD for at komme ind til et 10 minutters alligator-show.
    Men vi var hos The gator boys i Everglade Holiday Park og der var de 26 USD givet godt ud, synes vi. Vi fik 1 times airboat tur med en herlig underholdende fyr der viste alt om hvor alligatorerne holdt til. Deres airboats var overdækkede, dvs. man sad i skygge. Og alle ombord havde en fanastisk udsigt til alt hvad der blev fortalt om. Efter airboat-turen var der et kort show med en gator boy. Hele herligheden, Everglade Holiday Park, ligger ca. 20 miles vest for Fort Lauderdale. Et besøg her kan helt klart anbefales. Der er en lille butik og et lille spisested også.
    Vi var også på 2 timers tramp tur i Shark Valley, og det var også alletiders måde at opleve naturen på og det er en fornøjelse med så venlige og altvidende guider. Det kostede 20 USD og et besøg her kan helt klart også anbefales. Udsigten fra tårnet midtvejs giver en ide om hvor stort et område vi befandt os i.