Dagsprogram: Fem dage i New York

Så er jeg tjekket ind på Delta Air Lines flight DL219 fra CPH til JFK i morgen, og jeg har nu rimelig styr på programmet for mine fem dage på Manhattan.

Omdrejningspunktet for min tur bliver de klassiske seværdigheder i New York med afsæt i et New York CityPass, rabatpakken som inkluderer seks af de mest populære seværdigheder i New York til en fast pris, hvorved man sparer op til 40 % af billetprisen i forhold til normalprisen. Men det bliver også plads til andre ting.

Intensivt dagsprogram og masser af kunst
Jeg har naturligvis ingen forventning om, at jeg for alvor lærer New York City og Manhattan at kende, bare fordi jeg bruge fem dage på den aflange ø. Men jeg vil gøre mit til, at jeg ihvertfald får set og tjekket nogle af de mest populære museer og seværdigheder på Manhattan. Derfor er følgende attraktioner naturligvis på to-do listen:

– Empire State Building
– Frihedsgudinden og Ellis Island
– Museum of Modern Art
– Metropolitan Museum of Art
– Guggenheim Museum

Det er som jeg skriver i aller højeste grad “New York Classic”, og det er helt bevist, at jeg vælger disse turistmagneter, for de skal bare tjekkes mindst en gang, og jeg kan først have en mening om dem, når jeg selv har besøgt dem og testet dem i praksis. Og så holder jeg i øvrigt meget af kunst.

Desuden ved jeg godt, at jeg ikke når at fordybe mig i alle museer, da flere af dem er gigantiske, men jeg skal lige have en smagsprøve. I øvrigt kan jeg konstatere, at foto restriktionerne heldigvis er lidt mere lempelige, end jeg havde frygtet på museerne, så jeg får også fotos med hjem.

Statue of Liberty og Ellis Island
Søndag morgen skal jeg tidligt op, for at nå den første båd over til Frihedsgudinden. Mange mennesker siger, at det ikke er tiden og turen værd, og det skal jeg nu teste, om det virkelig kan være sandt. Jeg har købt mig en billet ind til museet i foden af statuen, mens jeg når ikke at komme op i kronen.

Eller rettere: Første ledige tur op i kronen er i starten af november! Så har man planer om at skulle op i toppen af Frihedsgudinden, skal man være ude i rigtig god tid! Ellis Island glæder jeg mig meget til: Museet er nu tilbage i form efter de massive ødelæggelser, som orkanen Sandy skabte i oktober 2012.

Guidede ture i Central Park og Queens
Det er dog ikke museer alt sammen: Søndag middag (på min fødselsdag) skal jeg have en guidet tur gennem Central Park med On Locations Tours. Det er vandreturen Central Park TV & Movie Sites Tour som jeg prøve, og det glæder jeg mig rigtigt meget til, hvor jeg både får en introduktion til Central Park og de utallige film, som er optaget i parken.

Mandag har jeg en aftale med Maria-Leena fra Turist i New York, som giver mig en eksklusiv fire timers tur gennem Queens. Dermed tager jeg en afstikker fra Manhattan, men jeg bliver simpelthen nødt til at prøve en af Maria-Leena guidede ture gennem Queens, når jeg nu er i byen.

Tirsdag skal jeg besøge det nye 911 Memorial Museum der, hvor World Trade Center stod indtil 11. september 2001. Det er også en oplevelse, jeg glæder mig rigtigt meget til, selvom baggrunden for museet i sagens natur er trist. Også selve mindesmærket for World Trade Center og 11. september glæder jeg mig til at se.

Overnatning på Hotel Pennsylvania
New York er en rigtig dyr by, når det gælder overnatning, men Hotel Pennsylvania ved Penn Station er til at betale. Niveauet er vist ikke noget at skrive hjem om for at sige det pænt: Det er rigtig turistklasse, vi taler om, men det ligger perfekt midt på Manhattan og i gåafstand fra bl.a. Times Square. Det bliver også interessant at teste.

Alle mine anstrengelser i New York munder naturligvis ud i en betydelig forbedret storbyguide til New York og Manhattan, selvom den nye guide også kun vil dække en lille flig af de utallige muligheder, som New York City byder på. Følg slaget gang her på bloggen – og på Facebook.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Henrik Lange fra Highways-USA.com

er en af Danmarks mest erfarne rejsejournalister, der har en unik ekspertviden om USA og Canada. Henrik har kørt USA tynd i udlejningsbiler og rejst rundt i motorhome i USA og Canada flere gange, og blev i 2012 kåret til Årets Rejsejournalist i Danmark. Han deltager hvert år på den store amerikanske rejsemesse, International Pow Wow (IPW) og er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

14 svar til “Dagsprogram: Fem dage i New York”

 1. Når du nu skal besøge 9/11 Memorial, så husk også at besøge den nærliggende brandstation – Ladder 10 – hvor der er en frise om deres forfærdelige dag i 2001. Nogen gange får man lov at komme indenfor.

  • Rigtig godt tip, Bjarne. Det vil jeg klart gøre. Har læst og set dokumentarer om brandstationen fra 11. september 2001, men havde ikke lige tænkt på, at den lå i nabolaget. Tak for tippet 😉

 2. Parken High Line må du altså ikke snyde dig for! De tre museer var jeg selv på i april og er alle tre fantastiske. Overvej Metropolitan alene en af dagene og de to andre kan ses samme dag. Jeg selv cyklede rundt i 14 dage, så kan absolut anbefale du lejer en cykel og begiver dig ud i trafikken, det er en fremragende og hurtig måde at komme frem på og se noget samtidig og så er cykelstierne på begge sider af Manhattan en fornøjelse at køre på… Jeg ville godt være der igen, men må nøjes med et tre ugers roadtrip på vestkysten om 14 dage…

  • Det med at “nøjes med et tre ugers roadtrip på vestkysten” er vist heller ikke helt ringe. High Line Park er på min liste og ligger i rimelig gåafstand fra mit hotel, så den skal jeg nok få tjekket. Jeg anbefaler i øvrigt allerede parken i min guide til New York City, selvom jeg altså endnu ikke selv har besøgt den. Men det bliver der så gjort noget ved nu!

 3. Nu når jeg lige kommer i tanke om det, så håber jeg du når parken på højbanen i Chelsea kvarteret.

  • Højbanen hedder High Line Park – nyd samtidig udsigten til dele af Manhattan og Hudson River. Prøv til frokost mad fra en af de omliggende Food trucks – vores måltid smagte henrivende!

 4. Så vil jeg da lige kommer med en opfordring til at besøge Cafe Lalo. Den hvor Meg Ryan sidder og venter i “You’ve got mail”. Fantastisk chokolade fondue, og god guacamole til nachos, og så er der hyggeligt 🙂

  • Nu er det længe siden jeg har set “You’ve Got Mail” – er nok mere til “Da Harry mødte Sally”, når det kommer til romantik i New York – og så naturligvis flere Woody Allens film, og dem kommer jeg “tæt på” søndag, når jeg tager med On Locations Tours på guidet rundvisning i Central Park. Men jeg spejder lige efter Cafe Lalo, og ser om jeg krydser den på min vej 😉

 5. Det bliver så godt. Der er stadig lidt effekt af Sandy på Ellis, men det er altså et must see, hvis man synes om historien om, hvordan folk blev sluset ind i New York. Interessant kunne også være dit input til free wifi rundt omkring på Manhattan, udover Starbucks og McDomalds. Der er f.eks. free wifi på Times Square og i Bryant Park. Ikke lige hurtigt hver gang, men det er der. Kan du måske fange det i Central Park? Vi kunne ikke. Men det er rart, hvis man ikke er på et hotel med wifi inkluderet. Prøv iøvrigt ikke på at nærme dig muren omkring parken inden parken. Der er et voldsomt overtal af rotter. Vi glæder os til at høre mere. Også om turistklasse, billige tips og gratis fornøjelser. New York (USA) kan jo også opleves på stramt budget 🙂

 6. Husk hørepropper til hotellet, vi boede der sidste år i 5 dage, det er igen, hvad man forventer af standarden, det er et meget slidt hotel. Men det ligger perfekt, det var nok det eneste plus, god tur. MVH Søren

  • Tak for tippet, nu må vi se, hvad jeg når. Der er jo ekstremt mange steder, man kan kaste sig over, så det bliver kun til lidt skraben i asfalt overfladen, men det skal nok blive sjovt 😉