Antelope Canyon hører til et af de mest fotogene, men også mest overrendte naturoplevelser i det sydvestlige USA. Trængslen i kløfterne betyder, at det fra 2020 er slut med de populære fototure, hvor man som fototurist har ekstra god tid til at få det rigtige skud inde kløfterne.

Slut med fototure med udgangen af 2019
De særlige fototure bliver droppet pr. 20. december 2019, da der ganske enkelt er for mange turister i kløfterne. Desuden skaber fototurene kø, når et områder af kløfterne skal ryddes for “almindelige” turister, så fototuristerne kan tage smukke fotos – uden at der kommer fremmede fødder eller hænder med på motivet.

Fremover må man som gæst i Antelope Canyon derfor nøjes med de almindelige guidede ture, og droppe drømmen om det perfekte skud. Det er dog stadig tilladt at tage mobilen eller kameraet med ind i Antelope Canyon og tage masser af fotos i kløfterne, men det er ikke længere tilladt at tage fotostativer med ind i kløften.

Trængsel og overturisme stopper fototurene
Fototurene ind i Antelope Canyon har ellers været en rigtig god forretning for Navajo indianerne, som tjener penge på de guidede ture, da Antelope Canyon ligger inde Navajo territoriet i det nordlige Arizona. Fototurene var forholdsvis dyre at deltage i, da deltagerne havde ekstra god tid i kløfterne til at tage fotos, og fordi at fototurene ofte blev udbudt midt på dagen, hvor lyset er ekstra smukt i de dybe kløfter.

Men de senere år har mange håbefulde fotografer klaget over, at der ganske enkelt var for meget trængsel i kløfterne, og at det ikke var muligt at tage gode fotos i de smalle kløfter, uden at få uvedkommende turister med i billedet – hvilket skabte ekstra frustation, når man havde betalt ekstra for netop den oplevelse.

Så nu trækker Navajo Nation altså stikket på de indbringende fototure, og fremadrettet må man nøjes med de almindelige guidede ture ind i Antelope Canyon, hvor man altså fortsat gerne må have et kamera med.

Jeg har i øvrigt selv været på fototur i Antelope Canyon tilbage i 2013, og dengang var der ikke udfordringer med overturisme. Men det har altså ændret sig markant på de 5 år, der er gået siden da, og der var en del flere turister ved Antelope Canyon, da jeg senest besøgte kløfterne i juni 2019.

Overturisme i Antelope Canyon
Antelope Canyon er inden for de sidste 5 år blevet en af de mest populære turistattraktioner i det sydvestlige USA. Og det giver ret store udfordringer med overturisme og trængsel i de smalle kløfter, når store grupper af turister bevæger sig ned i kløfterne, som dels består af Upper Antelope Canyon, der var den lokalitet, hvor man udbød de føromtalte fototure, og så Lower Antelope Canyon, som ligger noget dybere i terrænet – og som er endnu smallere end Upper Antelope Canyon.

Men det er ikke kun Antelope Canyon, der har udfordringer med overturisme i det sydvestlige USA. Det gælder også flere andre populære lokaliteter. I slutningen af november udgav jeg en Top 5 over de 5 overturistede seværdigheder i det sydvestlige USA. På denne Top 5 optræder Antelope Canyon også.

Tjek min Top 5 over overturistede seværdigheder i det vestlige USA


Læs mere om seværdigheder i det sydvestlige USA:

Portræt af Antelope Canyon i Arizona
Guide til Grand Canyon North Rim, Arizona
Portræt og guide til Bryce Canyon, Utah
Portræt og guide til Zion National Park, Utah

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Denne artikel er senest opdateret den 13. december 2019