Med 192 meter i højden, en overflade i rustfri stål og en stilren udformning er Gateway Arch vartegnet på St. Louis. Den har ikke noget med Route 66 at gøre, men den er en af de ikoniske seværdigheder, I bare skal have med, når I nu alligevel er i nabolaget.

Hoteller i St. Louis på Route 66 ved Mississippi floden
NY e-bog på dansk til Route 66 – 4.000 kilometer – 8 stater – 3 tidszoner. KLIK HER!

Mississippi: Grænsen mellem det gamle og det nye USA
Gateway Arch ved bredden af Mississippi floden markerer grænsen mellem det ”gamle” USA og det ukendte USA vest for Mississippi, som blev en del af De Forenede Stater med så det såkaldte Louisiana Purchase i 1803, hvor USA næsten fordoblede sit areal med købet af Louisiana territoriet vest for Mississippi fra Frankrig. Buen repræsenterer derfor udsigten mod vest og mulighederne ude vestpå i det dengang ukendte land.

Buen var adskillige år undervejs: Allerede i 1947 udskrev man en arkitekt konkurrence, men først i 1963 gik selve konstruktionen af Gateway Arch i gang, og 25. maj 1968 kunne præsident Lyndon B. Johnson så indvie buen, der er tegnet af den finsk-amerikanske arkitekt Eero Saarinen.

Hovedattraktionen ved Gateway Arch er muligheden for at tage elevatoren op i toppen af buen, hvorfra man kan nyde udsigten over St. Louis og Illinois øst for floden.

1960’erne a la Stanley Kubrick i St. Louis
Det er ikke så meget udsigten, men i højere grad 1960’er buddet på en moderne fremtidsvision, som gør oplevelsen af Gateway Arch til noget særligt. Der er lidt Stanley Kubrick og Rumrejsen 2001 (1968) eller Clockwork Orange (1971) over de små kupeer i elevatoren, man sætter sig ind i for at køre op i toppen.

Hver kupe er udstyret med fem runde plasticstole i bedste sen 60’er stil, så man i bogstaveligste forstand tager en tidsrejse tilbage slutningen af 1960’erne – hvilket i øvrigt også gælder selve toppen af buen, hvor man – når I er steget ud af kupeerne i elevatoren – kan nyde udsigten ud gennem nogle smalle vinduer, som svagt kan anes, når man står nede ved foden af buen.

Toppen svinger med op til 23 centimeter
Besøgscentret er etableret under jorden ved foden af buen, så der ikke er nogen bygninger over jorden, som forstyrrer den stilrene bue med den rustfrie overflade. Buen kan i øvrigt svinge op til 9 inches/ 23 centimeter på toppen, inden man af sikkerhedshensyn lukker adgangen til toppen. På de fleste dage vil I kunne fornemme, at buen svinger en anelse oppe i toppen, uden at man bliver søsyg af den grund.

Ud over selve buen findes der to biografer, som viser film om dels selve buen og dels det amerikanske køb af Louisiana territoriet m.v. Desuden er der et museum, hvor koloniseringen af USA vest for Mississippi fortælles. Det er National Park Services, der driver Gateway Arch. Det koster 10 dollars for voksne og fem for børn at tage turen op i toppen. Har I et National Park Pas, gives der tre dollars i rabat (2014) – men der er altså ikke gratis adgang med et nationalparkpas.

Det vrimler ikke lige frem med oplagte seværdigheder i St. Louis, når man kommer til byen via Route 66, men Gateway Arch bør dog stå på listen, så man lige får den unikke oplevelse med på vejen.

Hoteller i St. Louis på Route 66 ved Mississippi floden

Af Henrik Lange, Highways-USA.com