I den nordligste del af Montana, der grænser op til Canada, ligger Glacier National Park. En rigtig Rocky Montains Park med høje bjergtinder, dybe søer, store skove, udspringende floder og stolte gletchere kombineret med en alsidig flora og et rigt dyreliv. Læg hertil en række indianerstammer med en række reservater i området. Glacier er et festfyrværkeri af natur, og så ligger parken så langt væk fra alting, at den aldrig er overendt. Men højsæsonen er kort.

Fakta om Glacier National Park:
Åbningstider: Hele året døgnet rundt
Entré (gyldigt en uge) 35 dollars pr. bil (2019)
National Park Pass (gælder et år) 80 dollars pr. bil (2019)
Parkens areal (i Montana): 4.101 kvadratkilometer
Højeste punkt: 3.190 meter (Mount Cleveland)
Geologiske særpræg: Bjerge, gletchere, søer, floder, skov
Geografisk placering: Det nordligste Montana/ British Columbia, Canada
Kort over Glacier National Park på Google Maps

IMG_0013

Naturherligheder fra fire verdenshjørner
Glacier National Park afgrænses i nord af den canadiske grænse ved 49 breddegrad. Men i Rocky Mountains kender naturen ingen grænser, så nationalparken fortsætter ind i Canada, og nord for grænsen er navnet Waterton National Park. Hovedparten af parken af parkens areal ligger dog på den amerikanske side af grænsen.

Det er den unikke kombination af bjerge, søer, skov og dyreliv, der gør Glacier National Park til noget helt særligt. I Glacier mødes fire forskellige typer natur, og det giver nogle meget unikke naturoplevelse inden for relativt kort afstand.

IMG_0021

Fra vest maser det milde og fugtige Stillehavsklima sig på, mens Rocky Mountians østfra får den flade præries kolde og tørre luft at føle. Nordfra kommer de kolde aktiske vinde blæsende, mens den sydlige strømning især er repræsenteret ved det rige dyreliv i området – herunder grizzlyer, sortbjørne og ulve, der som et af de få steder i USA lever i relativ fred og fordragelighed med det omgivende samfund.

Going-to-the-Sun Road
Som navnet antyder, byder Glacier National Park på adskillige gletchere, der gør deres til at give parken sit dramatiske udtryk. Årstidernes skiften betyder, at når gletcherne om vinteren vokser i størrelse og isen udvider sig, sprænges de mest porøse klippestykker bort, og dermed bevarer bjergene i Glacier deres brutale og voldsomme udtryk. Mens de samtidig meget langtsomt nedbrydes.

IMG_0016

Glaciers storslåede natur opleves bedst fra parkens eneste gennemgående vej, Going-to-the-Sun Road, der går øst-vest og har en længde på 80 kilometer. Vejen er en af verdens mest spetakulære bjergveje, men er kun åben om sommeren. Resten af året er vejen lukket af sne. Undervejs passserer du Logan Pass i cirka 2.025 meters højde. Et jordskred ved Logan Pass i nov. 2006 lukkede i øvrigt vejen i flere måneder. Så tjek hos parkrangeren, om vejen er åben.

Going-to-the-Sun Road er kun åben for almindelige personbiler p.g.a. de mange cerpentinersving og den smalle kørebane. Er I i motorhome, er løsningen derfor at tage en guidet tur gennem parken fra et af de i øvrigt ganske flotte besøgscentre.

IMG_0024

Afsæt mindst en hel dag til Glacier
Det kræver tid og tålmodighed at nå frem til Glacier National Park. Med placeringen i det nordlige Montana er der langt til de nærmeste metropoler, og der er heller ingen motorveje i nabolaget. Et besøg i Glacier kræver derfor mindst en hel dag, og samtidig skal I afsætte det meste af en dag for at komme frem til parken.

IMG_0028

Mange turister vælger at tage forbi Glacier, når de alligevel er på vej fra Yellowstone i Wyoming og kører nordpå mod Banff og Jasper National Park i Canada. Husk at Glacier bliver til Waterton National Park nord for grænsen, og at der altså er endnu flere muligheder for at udforske området og parken i Canada.

www.nps.gov/glac – National Park Service officielle guide til Glacier National Park

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Rejsetips fra brugerne – Glacier National Park:

• Karsten Højgaard: Er du til storslåede naturoplevelser, skal du tage til Glacier National Park i Montana. Her ligger Avalanche Lake, turkisblå, pakket ind i skov på den ene side og høje tinder med vandfald på den anden side. Kun en let kuperet gåtur på cirka en 1/2 time fra vejen. En iskold dukkert kan anbefales!

• Sanne Rye-König: Det smukkeste sted på vores 4 uger lange rejse gennem USA og Canada sidste år (2009) var uden tvivl, Glacier National Park i Montana. Vi boede på Village Inn at Apgar Motel, som ligger super-smukt ud til Apgar Lake. Selve motellet er ikke luxuriøst, og det er ret dyrt (omkring 170 USD pr. nat pr. værelse) men det er alle pengene værd. Der er kun en brøkdel så mange turister som i fx. Yellowstone, men det hænger selvfølgelig sammen med “manglen” på serværdigheder. For der er ingen store turistattraktioner, bortset fra selve vejen gennem parken. Vejen hedder “Going to the Sun Road”, og er en fantastisk smuk snoet bjergvej. Men her er smuk natur med masser af vandrestier, vandfald, elge og bjørne. Helt klart et overset sted.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com