USA består som bekendt af 50 delstater, hvoraf de 48 – The Lower 48, som ikke inkluderer Alaska og Hawaii – ligger side om side på det nordamerikanske kontinent.

Hvis man ikke har været i USA tidligere, kan man godt foranlediges til at tro, at der måske er en form for grænsekontrol mellem delstaterne. Det er der ikke. Og så alligevel. For enkelte steder er der faktisk noget, der ligner. Få forklaringen i denne artikel.

Grænsen til Californien er speciel
Californien kaldes nogle gange for USA’s spisekammer, da den gyldne stat ved Stillehavet producerer en stor del af de grøntsager, der konsumeres i USA. Derfor er der tradition for, at Californien holder ekstra godt øje med, hvad der indføres af varer til Californien, herunder fødevarer, som potentielt kan indeholde smitte eller sygdomme, der kan være ødelæggende for visse typer af frugter og grøntsager.

Derfor vil I som turister opleve, at der er opstillet permanente kontrolposter ved de store indfaldsveje til Californien fra nabostater som fx Arizona, Nevada og Oregon. Disse kontrolposter er jævnligt bemandet med personer, som stopper alle køretøjer og kort udspørger folk, hvad deres ærinde er i Californien, og hvad folk har med i bagagen.

Her kan I altså godt opleve, noget der minder om en slags grænsekontrol – uden at I dog skal vide pas. Grænsen til Californien er mig bekendt den eneste interne delstats grænse i USA, hvor I kan opleve denne type kontrol.

De fremskudte grænseposter i Californien anvendes også til at identificere illegale indvandrere og andre personer, som måske opholder sig ulovligt i USA.

Grænsekontrol i det sydlige Texas
Også i Texas kan I støde på en særlig slags grænsekontrol. Her har man oprettet en række kontrolposter langs de største nord- og sydgående landeveje i Texas, hvis eneste formål er at tjekke køretøjer for eventuelle illegale indvandrere fra Mexico og Latinamerika.

Her bliver alle køretøjer stoppet. Som international turist i USA skal I typisk vise jeres pas til den betjent, som har vagten. Kontrolposterne ligger typisk langs de store veje midt ud i ingenting, langt væk fra de nærmeste byer. Disse kontrolposter er i de fleste tilfælde placeret på de syd-nord gående landeveje, ofte i en afstand af mellem 30 og 40 miles fra den amerikansk-mexicanske grænse.

Snakkesagelige grænsebetjente i Texas
Jeg har i øvrigt i et par tilfælde været ude for, at betjenten ved kontrolposten har været meget snakkesalig, når han fandt ud af, at jeg var dansk turist på besøg i USA. Så forbered jer på, at I muligvis skal “small talke” lidt med betjentene i Texas, der typisk keder sig på deres vagter på de meget øde lokaliteter i det sydlige Texas.

En enkelt gang holdt jeg og hyggesnakkede med en betjent i cirka 2-3 minutter, mens køen af biler langsomt blev længere og længere bag mig. Der findes lignende kontrolposter langs den amerikansk-mexicanske grænse i den sydlige del af New Mexico og Arizona.

Flere artikler om lignende emner:
Indrejse, ankomst og paskontrol i USA
Oplevelser på grænsen mellem USA og Mexico

Mexico tur-retur på halvanden time

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Denne artikel er senest opdateret den 10. december 2019.