Nærheden til Mexico på den anden side af Rio Grande floden er kontant nærværende her i det sydlige Texas. I de fleste tilfælde i form de mange amerikanere med mexicansk baggrund, der enten er 2. eller 3. generations indvandrere – eller måske direkte indvandrere fra Mexico. Men ofte er nærheden helt bogstavelig, når man nærmer sig grænsen og møder det store metalhegn, som blev rejst under George W. Bush indtil Obama overtog præsidentposten i det hvide hus, og stoppede byggeriet af det mildt sagt ikke særligt charmerende metalhegn.

IMG_0505

Grænsehegnet til Mexico er et cirka 8-10 meter højt metalhegn, der skal holde illegale mexicanske indvandrere ude af USA. Hegnet går således ind gennem den historiske grænseby Brownsville, hvor det tårner sig op lige på den nordlige bred af Rio Grande floden.

Det mange texanere spørger sig selv om er, hvorfor hegnet er sat op her, hvor floden alligevel udgør en naturlig grænse mellem USA og Mexico. Måske gav det mere mening at sætte hegnet op ude i Arizona og New Mexico, hvor der ikke er en flod til at adskille de to lande.

Og selvom mange texanere pr. definition er republikanere, er der overraskende nok ikke eneste af de texanere, jeg har mødt, der synes at hegnet nogen speciel god investering. Det skyldes måske det faktum, at hegnet langtfra er gjort færdig. Faktisk er der store områder, hvor der ikke er noget hegn langs grænsen – men blot en lille cementvæg. Derfor kommer det gigantiske hegn – der hvor det rent faktisk er sat op – også til at virke en anelse komisk – når man blot tre-fire kilometer længere nede af grænsen måske ikke har noget hegn.

IMG_0521

Da Rio Grande floden jo i sagens natur snor sig gennem landskabet, ville det blive et ekstremt langt hegn, hvis man hele vejen skulle lade hegnet følge flodbredden. Derfor har man flere steder ladet hegnet ”skyde genvej”, så der mellem hegnet og selve Rio Grande floden ligger en slags ingenmandsland, hvor kun de lokale landmænd, der har jord på den anden side af hegnet, har adgang.

En undtagelse er dog fuglereservatet Sabel Palm Sanctuary ved Brownsville, som jeg besøgte. Her kører man gennem hegnet – ”over grænsen” – ind i ingenmandsland, hvor fuglereservatet ligger. Men tro ikke, at fuglereservatet så er fristed for illegale indvandrere: Næh, området er naturligvis spækket med kameraer, så man kan følge både fugle og eventuelle illegale personer i området.

IMG_0502

Og U.S. Custom & Border Patrol holder godt øje med hegnet. Således gik der ikke mere end to minutter, efter at jeg var gået op mod hegnet og havde taget et par fotos, inden der stod en repræsentant fra grænsepatruljen, der havde fanget mig på et af de mange kameraer. Det blev dog til en meget hyggelig snak, da jeg jo tydeligvis ikke var illegal mexicansk indvandrer.

Der bliver heller ikke taget nogen chancer, selvom man er kommet ind i USA. Således er der kontrolposter på alle veje ud af Rio Grande Valley i det sydlige Texas. Her bliver alle køretøjer stoppet og spurgt, hvad man laver i området og hvad man har med sig i bilen. Også her kan dit pas være en fordel af have inden for rækkevidde.

Det kan dog godt lade sig gøre at komme helt ud til grænsen og opleve Rio Grande floden – og se over til Mexico lige på den anden side – uden at man skal køre gennem hegn eller føle sig som en krimimel, der har planer om at smugle personer ind i USA.

IMG_0752

Helt nede i Texas’ sydøstligste hjørne – helt ude ved Den Mexicanske Golf – kan man faktisk køre på stranden (hvilket er tilladt) og køre helt ned til udmundingen af Rio Grande floden, og se over på Mexico på den modsatte side af flodbredden. Og der er ikke mere end 100 meter over til Mexico på den modsatte side. Faktisk stod et par mexicanske lystfiskere og fiskede løs halvejs ude i floden.

Men man skal dog ikke lade sig narre til at tro, at det så er herude, man skal prøve at krydse floden. Strømmen er nemlig ekstremt stærk og tager nemt én med ud i Den Mexicanske Golf. Men det et sjovt sted at køre ud, hvis man vil lidt på eventyr, og ud et sted, hvor ikke ret mange andre danskere formentlig har været. Og så vrimler det i øvrigt også med fugle i området, så der er også tale om en dejlig naturoplevelse.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com