Langt de fleste turister tager i dag bilen op til kanten af Grand Canyon. Men i turismens barndom ankom turisterne langt mere standsmæssigt – med bl.a. luksustog. Nu kan man igen stige om bord på et elegant tog og lade sig fragte op til Grand Canyon, uden at skulle tænke på parkering – og med mulighed for at nyde en drink og nogle lækre snaks undervejs. Årsagen er Grand Canyon Railway, der kører de 64 miles/ 103 km fra Williams på Route 66 op til Grand Canyon Village.

Hoteller i Tusayan, servicebyen lige syd for Grand Canyon
Hoteller i Williams og Flagstaff en times kørsel syd for Grand Canyon

Transport lige til døren uden parkeringsbøvl
Grand Canyon Railway er godt to timer om turen fra Williams på Route 66 til Grand Canyon Village. Man kan vælge mellem tre forskellige klasser, alt efter temperament og pengepung. Coach Class er standard klassen, der indeholder basal transport i behagelige sæder og med udsigt til Arizonas storslåede landskab.

Niveauet over Coach Class hedder First Class med morgenbuffet på udturen og snaks og kolde drikke på hjemturen. Man kan også gå i baren og købe sig en drink. Hver vogn har sin egen vært og bartender.

Skal det være ekstravagant, kan man også vælge at reservere plads i Observation Dome, den runde glaskuppel med panorama udsigt over Arizonas landskab. Vil man give den fuld gas, er svaret Luxury Parlor, der er en første klasses lounge med mulighed for at gå ud på den åbne bagperron bagerst på toget. Både Observation Dome og Luxury Parlor er forbeholdt voksne – her er der ikke adgang for børn under 16 år, men børn er velkomne på First Class. Der er naturligvis også buffet, bar og drinks i Observation Dome og Luxury Parlor, hvor der også serveres champagne til alle gæster.

Transport på skinner til Grand Canyon siden 1901
Grand Canyon Railway har sin egen spændende historie. Banen blev åbnet i 1901 som en sidebane til hovedbanen tværs over det sydvestlige USA. Sporet udgår fra Williams på Route 66, og banen var med til at gøre Grand Canyon tilgængelig for den brede offentlighed. Jernbaneselskabet nøjedes ikke med at fragte folk op til kanten af Grand Canyon. De sørgede også for at indkvartere folk, og opførte bl.a. det berømte El Tovar Hotel kun seks meter fra syd kanten af Grand Canyon, og her ligger El Tovar stadig og fungerer som hotel.

IMG_0490

I takt med at massebilismen i USA tog fart efter 2. verdenskrig, begyndte der langsomt at blive længere mellem passagererne om bord på toget, og i juli 1968 kørte Santa Fe selskabet det sidste officielle tog mellem Williams og Grand Canyon. Ifølge rygtet var der kun en enkelt vogn på toget, og der var kun tre passagerer med om bord. I 1974 ophørte godstrafikken også på banen og sporet forfaldt og træer og buske begyndte at gro midt på skinnerne.

Jernbanens genopstandelse til Grand Canyon
Drømmen om igen at køre med tog til Grand Canyon ville dog ikke helt slippe amerikanerne, og efter flere mislykkede forsøg, lykkedes det slutningen af 80’erne at finde en familie, der havde penge nok til at få sat sporet i stand og istandsætte lokomotiver og vogne, så der atter kunne køre tog til Grand Canyon.

17. september 1989 kørte det første passagertog i over 30 år igen mellem Williams og Grand Canyon, og siden da har der været fast jernbaneforbindelse til Grand Canyon Villiage. Der køres dog ikke længere med damptog på banen, men med diesellokomotiver fra 70’erne. Passagervognene er restaurerede langdistance vogne fra 50’erne. Kun i særlige tilfælde køres der med damptog på banen.

IMG_0381

Det tager godt to timer at tilbagelægge turen fra Williams til Grand Canyon, og der er mindst en daglig afgang hele året rundt. Toget kører fra Williams hver morgen kl. 9.30 med ankomst til Grand Canyon kl. 11.45. Da den gamle restaurerede Santa Fe Station i Grand Canyon ligger midt i Grand Canyon Villiage, har man alle seværdigheder, restauranter og udsigtspunkter over Grand Canyon inden for gåafstand.

Togrøveri på tilbagevejen til Williams
Toget kører retur fra Grand Canyon kl. 15.30, og det giver cirka tre en halv time til at udforske sydkanten af Grand Canyon, hvilket er nok til at tage en tur med de gratis busser ud langs den vestlige sydkant af Grand Canyon. Togbilletten inkluderer ikke det obligatoriske entre gebyr for at besøge Grand Canyon National Park. Det koster dog kun 12 dollars for voksne, mens børn under 15 år slipper gratis ind. Har man et National Park Passport, gælder det naturligvis også, selvom man ankommer med tog.

Toget er tilbage i Williams kl. 17.45, og i bedste amerikanske stil, så udsættes toget for et togrøveri undervejs tilbage til Williams, hvor en flok barske cowboys rider op på siden af toget, og går om bord for at ”røve” passagererne – der kvitterer med drikkepenge for den overbevisende optræden.

Ud over selve driften Grand Canyon Railway, omfatter aktiviteterne relateret Grand Canyon Railway også en relativt ny campingplads for motorhomes i Williams lige ved stationen og et hotel også placeret lige ved stationen. Selskabet bag Grand Canyon Railway, Xanterra, driver også flere af hotellerne inde i selve Grand Canyon National Park.

Man kan således købe en hel feriepakke, der både inkluderer transport med tog til Grand Canyon plus overnatning inde i Grand Canyon National Park – eller alternativt overnatning i Williams – eller en kombination af begge dele. Læs også min artikel om Grand Canyon National Park – South Rim

Hoteller i Tusayan, servicebyen lige syd for Grand Canyon
Hoteller i Williams og Flagstaff en times kørsel syd for Grand Canyon

Læs mere om Grand Canyon Railway:
www.thetrain.com

Af Henrik Lange, Highways-USA.com