Baton Rouge betyder “rød pind” på fransk. Det lyder lidt mere eksotisk end det tilsvarende “Red Stick” ville have gjort på engelsk. Det var de første franske nybyggere på stedet, som navngav lokaliteten efter de røde pinde, som de fandt ved bredden af Mississippi, der hvor Baton Rouge ligger i dag.

Overskuelig hovedstad med Louisiana State Museum
Louisanas hovedstad Baton Rouge er en typisk administrationsby med en lang række officielle kontorer og funktioner i byens downtown. Ældre historiske bygninger er der ikke mange af, men heldigvis er downtown heller ikke oversået med høje skyskrabere. Går du en tur i Baton Rouge downtown, vil du opleve en nuttet lille hovedstad, som det er svært at fare vild i – takket være byens kvadratiske gadenet.

For turisten har Baton Rouge en række forskellige tilbud. Et af de bedre er Louisiana State Museum, et ganske flot regionalt museum fra 2005, som gennem en lang række interaktive udstillinger opridser Louisianas ret spændende kolonihistorie. Desuden er der flere gode udstillinger om jazz’ens og Louis Armstrongs betydning for Louisiana, lidt om Mardi Gras og udstillinger om det alsidige dyreliv, som bl.a. findes i Louisianas sumpe. Desuden får man naturligvis indsigt i cajon- og kreol-kulturerne. Alt i alt et velformidlet og alt andet end støvet museum.

123 meter højt State House i art deco-stil
Baton Rouges vartegn er det 123 meter høje og 34 etagers høje tårn på Louisianas lokalparlament, State House, opført i markant art deco-stil. Forbilledet var intet mindre end Rockefeller-bygningen i New York, og tårnet gør State House i Louisiana til den højeste lokale parlamentsbygning i USA.

Det var Louisianas eksentriske guvernør, Huey P. Long, der tog initiativ til den potente bygning, som kostede hele fem millioner dollars at opføre i 1931. Huey P. Long var en enfant terrible, der stod bag flere markante byggerier i Louisiana. Hen endte med at betale den højeste pris som politiker, da han den 8. september 1935 blev skudt ned i parlamentsbygningen. To dage senere døde han af sine kvæstelser. Man kan stadig se hullerne fra skudvekslingen i parlamentets vægge.

Besøgende kan komme op i toppen af State House on nyde udsigten over Baton Rouge og Mississippi fra 27. etage. Bygningen kan også opleves på en guidet tur. Man skal dog være forberedt på at skulle gennem en metaldetektor ved indgangen for at få adgang til State House.

Baton Rouge er også havne- og olieby
Med 412.000 indbyggere og 29.000 studerende på byens to universiteter er byen er Baton Rouge også en by med et meget levende studenterliv, og byen har også flere kulturtilbud i den finkulturelle afdeling, bl.a. kunstmuseum, teater og klassisk musik.

Baton Rouge er også hjemsted for Exxon-Mobile’s store olieraffinaderi, det næststørst i USA. Det enorme anlæg ligger lige nord for centrum, og kan ses tydeligt fra toppen af State House. Desuden er Baton Rouge den næststørste havneby i Louisiana, næst efter New Orleans.

Det er et spørgsmål om smag og behag, om man har lyst til at gøre et stop i Baton Rouge, når man er på vej op langs Mississippi floden. Men har du lidt tid til overs, vil du ikke blive snydt, hvis du fx vælger at besøge Louisiana State Museum.

Fortsæt videre nordpå ad U.S. 61 til Saint Francisville

Læs mere på:
www.louisianatravel.com

Af Henrik Lange, Highways-USA.com