Natchez i Mississippi ligger ved bredden af Mississippi floden og blev grundlagt af engelske nybyggere i begyndelsen af 1800-tallet. Byen var i 1850’erne en af de rigeste i Syden, og en lang række plantageejere byggede store imponerende palæer i Natchez. Det er bl.a. nogle af de palæer, man stadig kan opleve i Natchez. Men Natchez byder også på en hyggelig downtown med et levende butiksliv og en særdeles spændende historie.

Plantageejere, rigdom og borgerkrig
Natchez er således en rigtig “small town”, der er stolt af sin historie. Som nævnt er byen rig på store palæer. En af dem, Stanton Hall, blev opført af en plantage-ejer i 1857, der tjente en formue på produktion af bomuld i sin plantage i Louisiana, lige på den anden side af Mississippi floden.

Eftersom Natchez’ indbyggere i de fleste tilfælde kom fra det nordøstlige hjørne af USA, støttede indbyggerne i byen nordstaterne under den amerikanske borgerkrig. Det var ret usædvanligt, da majoriteten af befolkningen i syd var på sydstaternes side. Men forretningsfolkene i Natchez vidste, at en borgerkrig ville ødelægge for deres forretninger.

Longwood Plantation – det ufærdige hus
Men borgerkrigen udbrød som bekendt i 1861, og det kom ganske rigtigt til at gå ud over Natchez. En af dem var plantageejeren Dr. Haller Nutt, der var i færd med at bygge et gigantisk palæ syd for byen. Håndværkerne var hentet i New England, men da borgerkrigen kom, pakkede tømrerne i al hast deres grej og rejste tilbage nordpå. Tilbage stod Nutt med et halvfærdigt hus, der ikke var beboeligt.

Det lykkedes Nutt at få gjort kælderetagen færdig. Men de øvrigt tre planlagte etager blev aldrig færdiggjort, og idag står det ufærdige hus tilbage som et tavst monument over en drøm, der aldrig blev realiseret. Det specielle hus kan opleves ved selvsyn ved et besøg på Longwood Plantation.

Natchez – et trafikalt knudepunkt
Natchez byder en ret hyggelig downtown, hvor der kan shoppes i de lokale butikker. Du finder ingen nationale kædeforretninger i Natchez, til gengæld har byen en underskov af antikforretninger.

Natchez ligger ved et trafikalt kundepunkt. Dels går den øst-vestlige U.S. 84 gennem Natchez. U.S. 84 starter i Georgia og fortsætter til Colorado. The Great River Road, U.S. 61, går også gennem Natchez. Fortsætter du nordpå ad U.S. 61, kommer du op gennem Mississippi-deltaet, der byder på masser af historie fra den amerikanske borgerkrig – og ikke mindst masser af bluesmusik og historie. Det var som bekendt i Mississippi-deltaet, at blues’en blev født, og kører du hele vejen gennem Mississippi, ender du til sidst i Memphis, Tennesse.

Sidst, men ikke mindst, er Natchez det sydlige udgangspunkt på Natchez Trace Parkway, der går i nordøstlig retning op mod Jackson, hovedstaden i Mississippi. Natchez Parkway er en meget naturskøn rute, der har nationalpark status.

National Park Services bestyrer Natchez Trace Parkway på lige fod med Blue Ridge Parkway, og har udgivet en detaljeret brochure til ruten, der kan fås på turistkontoret i Natchez. Her kan du også få anden information om byen og oplandet – herunder seværdigheder langs The Great River Road.

Læs mere på:
www.visitnatchez.org
www.stantonhall.com
www.nps.gov/natr

Af Henrik Lange, Highways-USA.com