Sand og sandklitter så langt øjet rækker tårner sig op i det sydlige Colorado. Et besynderligt stykke natur skabt af eroderede og pulveriserede sandstensbjerge – en proces, som har stået på gennem mange tusind år. Til sidst ender sandstensklpperne som bitte små sandpartikler, blæst sammen i meterhøje sandbunker for foden af Sangre de Cristo Mountains, hvor et “indhak” i bjergkæden har givet en naturlig lomme, som sandpartiklerne har samlet sig i med hjælp fra vejr og vind gennem tusinder af år.

Hoteller i Alamosa, Colorado vest for Great Sand Dunes National Park

Fakta om Great Sand Dunes National Park:
Åbningstider: Hele året døgnet rundt
Besøgscentret: 8.30 til 18.00 (juni – august) 9.00 til 16.30 (resten af året)
Entré (gælder en uge) 25 dollars pr. bil (2019)
National Park Pass (gælder et år) 80 dollars pr. bil (2019)
Parkens areal: 78 kvadratkilometer
Geologisk særpræg: Gigantiske sandklitter skabt af erosion
Geografisk placering: Det sydlige Colorado/ Colorado Platauet
Kort over Great Sand Dunes National Park på Google Maps

IMG_1028

En tur på stranden i Colorado
De enorme sandklitter i det sydlige Colorado strækker sig over et areal på 78 kvadrat kilometer, hvilket svarer til et område på størrelse med Tåsinge. Det er altså et enormt ørkenområde, der er tale om ved foden af Sangre de Cristo bjergene, og selvom sandklitterne i sig selv ser temmelig ens ud, er proportionerne på sanddyngerne så voldsomme, at det alene gør det værd at tage en tur forbi Great Sand Dunes, og se det specielle naturfænomen med egne øjne, som slår Raabjerg Mile i Vendsyssel med adskillige længder – selvom den nordjyske vandreklit også er ganske imponerende.

Ud over at være en kæmpe bunke sand, som de eventyrlyste kan klatre op på toppen af (husk godt med vand), er Great Sand Dunes også en familiedestination for mange amerikanere. Man kan nemlig også få en lille strandtur ud af at besøge klitterne i Colorado. Floden Medano Creek, der løber gennem parken i udkanten af klitterne, udgør ”havet”, og langs flodbredden kan børn og voksne få sig en strandoplevelse ved at soppe/ bade i floden og bygge sandslotte – i hvert fald om sommeren.

IMG_1022

Faktisk var der ægte strand-stemning a la Fanø og Rømø, da Highways besøgte Great Sand Dunes i midten af juni. Midt på dagen kan der dog blive ekstremt varmt, så tag en parasol med som skygge, og husk solcreme. Er du til mere action relaterede aktiviteter, kan du ”kælke” ned ad sanddyngerne eller stå på surfbræt ned ad klitterne. Er man kørende i en ægte firehjulstrækker med høj frihøjde over hjulene, kan du køre op over Medona Pass i 3.043 meters højde ad en jordvej, som kun må køres med ægte firehjulstrækkere.

IMG_1043

Praktisk info og sikkerhed i Great Sand Dunes
Great Sand Dunes National Park ligger ikke lige i nærheden af de mest populære turistruter gennem det sydvestlige USA, så det er altså en nationalpark, du skal planlægge at besøge, hvis du vil forbi Great Sand Dunes. Selve parken ligger cirka 35 miles/ 56 kilometer nord for byen Alamosa i det sydlige Colorado, der er hovedbyen i området.

IMG_1059

Den eneste adgangsvej ind til parken er sydfra, hvor en asfalteret vej fører op til parkens besøgscenter og videre ind til kanten af sandklitterne. Great Sand Dunes har også en campingplads ikke langt fra besøgscentret, Pinyon Flats, hvor man kan overnatte med motorhome.

IMG_1054

Great Sand Dunes ligger så langt væk fra alting, at du skal tænke dig ekstra om, da der er langt til hjælpen, hvis uheldet er ude. Om sommeren er det især varmen i parken, som mange turister undervurderer – temperaturen kan i sjældne tilfælde kravle helt op på svimlende 45-50 graders varme midt på eftermiddagen. Vil du vandre en tur op i sanddyngerne, så gør det om formiddagen eller først på aftenen, inden mørket falder på. Og husk vand.

IMG_1045

Tordenstorme skal man have særlig respekt for i Great Sand Dunes: Ser du en tordenstorm nærme sig i horisonten, så kravl ned fra klitterne og søg dækning. Det er livsfarligt at opholde sig oppe i klitterne i tordenvejr, da man er et nemt offer for lynnedslag.

Hoteller i Alamosa, Colorado vest for Great Sand Dunes National Park

www.nps.gov/grsa – National Park Service officielle guide til Great Sand Dunes National Park

Af Henrik Lange, Highways-USA.com