Highway 1 i Californien er også denne vinter 2021 blevet ramt af et stort jordskred i kølvandet på en kraftig vinterstorm, der har hærget Californien den sidste uge i januar. Mudderskreddet på Big Sur kysten har natten til fredag den 29. januar 2021 revet en cirka 100 meter bred sektion af vejen med i havet, og har efterladt en stor kløft der, hvor vejbanen tidligere var placeret.

Jordskred ved Rat Creek lukker Highway 1 i Californien
Jordskred på Highway 1 i Californien er desværre en tilbagevendende udfordring på Stillehavskysten. I vinteren 2017 blev Highway 1 ramt af flere store jordskred, som lukkede vejen for gennemkørsel mellem Big Sur i nord og Hearst Castle i syd i næsten halvandet år. Dengang var Highway 1 ramt af flere store jordskred, der bl.a. ødelagde en større bro i Big Sur – suppleret af et meget stort jordskred cirka 20 miles syd for Big Sur.

Nu er den så gal igen. Denne gang er det et mudderskred ved lokaliteten Rat Creek ved Milemarker 30,2, som har ødelagt Highway 1. Rat Creek ligger cirka 5 miles syd for Julia Pfeiffer Burns State Park (syd for Big Sur), som de fleste danske turister har besøgt, hvis de har kørt på Highway 1 i Californien. Julia Pfeiffer Burns State Park er naturparken med vandfaldet, der plasker ned i Stillehavet.

Bliv medlem af fordelsklubben Highways Academy: Få 12 måneder for kun 798,- kr.

Ingen tidshorisont for genåbning af Highway 1
Droneoptagelser af jordskredet ved Rat Creek viser, at skredet er så omfattende, at Highway 1 ikke lige umiddelbart genåbner i den nærmeste fremtid. Tidshorisonten ligger i hvert fald et par måneder ude i fremtiden (målt fra slut januar 2021). Caltrans (Vejdirektoratet i Californien) har på nuværende tidspunkt ikke sat nogen tidshorisont på genåbningen af Highway 1.

Highway 1 var allerede inden jordskredet blevet spærret af sikkerhedshensyn p.g.a. vinterstormen. Så ingen er kommet til skade i forbindelse med jordskredet på Highway 1 i Californien.

Væltede sequoia træer i Yosemite National Park
Også i Yosemite National Park er det gået hårdt for sig. Parken har været ramt af en voldsom snestorm, der har været en del af samme stormfront, som skabte jordskredet på Highway 1.

I Yosemite er der væltet masser af træer, hvilket bl.a. inkluderer mindst 15 gigantiske sequoia træer i Mariposa Grove. Desuden har stormen medbragt et gigantisk snefald, der har lagt sig oven på de væltede træer,  hvilket har gjort rydningen af vejene i parken ekstra vanskelig. Derfor er parken helt lukket for gæster indtil videre p.g.a. ufremkommelige veje og ødelæggelser af veje og stier i området.

Læs mere/ se fotos/ video af Highway 1 jordskred i denne artikel
Læs mere/ se fotos/ video af Yosemite snestorm i denne artikel

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Denne artikel er senest opdateret den 31. januar 2021