Trænger du til lidt afveksling fra de mange redwood træer, kan jeg anbefale en lille afstikker til den smukke by Ferndale, som ligger fem miles vest for U.S. 101, syd for havnebyen Eureka. Ferndale er et yderst charmerende bekendtskab med sine gamle victorianske huse, der i kraft af sin lidt afsides beliggenhed har fået lov til at være i fred uden ødelæggende nybyggeri.

Hoteller og overnatning i Ferndale
Hoteller i Eureka nord for Ferndale
E-bog på dansk til Highway 1 fra San Francisco til Santa Monica – køb den HER!

Skandinaviske nybyggere grundlagde Ferndale
Byens historie går godt 100 år tilbage. Ferndale er vokset op som det naturlige centrum for en række landbrug i området, der har specialiseret sig i mejeribrug og mælkeprodukter. Faktisk var det danske udvandrere, der var med til at grundlægge og udvikle Ferndales ry som mejeriby, der bl.a. var berømt sin produktion af smør. I en opgørelse fra 1879 kan man læse, at der på det tidspunkt boede 90 danskere i området ud af en samlet indbyggerskare på 1.050 personer.

De mange smukke byhuse er fredet i klasse A, og byder på en lang række hyggelige butikker, blandt andet et klassisk veludstyret hardware store. Til gengæld må man kigge langt efter de traditionelle kæderestauranter og shops, der er bandlyst i byen. Ferndale er franchise-fri zone. Til gengæld har byen en række fristende Bed & Breakfast-muligheder.

Smuk gammel beton buebro på 500 meter
For at komme til Ferndale, må man over The Eel River. Turen går over den meget smukke Fernbridge, der stod færdig i 1911, og som ved åbningen var verdens længste betonbro med buespænd. Fernbridge er cirka 500 meter lang fordelt på otte brospænd.

Det var nødvendigt at gøre broen så lang af hensyn til vandmængden i Eel River, der om foråret stiger kraftigt, når smeltetvandet kommer ned fra højderne inde i landet.

Ferndale lægger i øvrigt hvert år i maj hovedgade til et særpræget syn, hvor det årlige “Kinetic Skulpture Race” slutter på byens hovedgade. “Ræset” er en begivenhed, der har fundet sted hvert år siden 1969, og går ud på at møde op med en skulpturelt køretøj, der uden brug af motorkraft kan forcere både land, vand og sand. Ræset er en ægte California-begivenhed, der har overlevet siden de glade hippedage.

Hoteller og overnatning i Ferndale
Hoteller i Eureka nord for Ferndale

Fortsæt videre sydpå ad U.S. 101 til Avenue of the Giants

Læs mere på:
www.victorianferndale.com

Af Henrik Lange, Highways-USA.com