Hearst Castle er ikke bare en af California Highway 1’s største seværdigheder. Det enorme slot er også med på top 10 listen over USAs mest besøgte turistattraktioner. Det med størrelsen skal i øvrigt tages ganske bogstaveligt, da det store kompleks indeholder ikke færre end 144 værelser, heraf alene 56 soveværelser og 61 badeværelser.

Hoteller i San Simeon tæt ved Hearst Castle
Hoteller i Cambria på Highway 1

Drømmeslot i Middelhavsstil
Det var aviskongen William Randolph Hearst, der i 1919 tog det første spadestik til sit drømmeslot, der skulle ligge så tilpas afsides, at han ikke umiddelbart blev forstyrret. Valget faldt på San Simeon-højderne godt tilbagetrukket fra kysten, men med en pragtfuld udsigt ud over Stillehavet.

Inspirationen til byggeriet kom fra Middelhavsområdet, og det var Hearst’s vision at stedet skulle lede tankerne han på en bjerglandsby i Middelhavsområdet. Selve hovedbygningen er derfor udformet som en katedral omgivet af mindre bygninger – landsbyens huse – ligeledes bygget i Middelhavsstil. Den kvindelige arkitekt, der stod for at gøre Hearst’s drømme til virkelighed, hed Julia Morgan.

Fester for Hollywoods jet set i 20’erne
William Randolph Hearst var en ufattelig rig mand, og han fortsatte byggeriet af sit drømmeslot helt frem til 1947 – uden nogen sinde at blive færdig. Rygtet vil fx vide, at en af de tre udendørs swimmingpools blev ombygget hele tre gange, fordi Hearst ikke i første omgang var tilfreds med formen på poolen.

Hearst Castle var op igennem 1920’erne og 30’erne omdrejningspunkt for en lang række store fester for den kulturelle og politiske elite i USA og den øvrige verden. Mange af stumfilmens stjerner, bl.a. Charlie Chaplin, havde deres gang på slottet, ligesom Winston Churchill var gæst ved et af William Randolph Hearst’s mange middagsselskaber – de fleste med overnatning.

Du bliver kørt op til slottet i bus
I dag er Hearst Castle åben for offentligheden, så du ved selvsyn kan konstatere, hvad man kan udrette, bare man har penge nok. Ud over de mange udsmykkede rum indeholder slottet også en anseelig kunstsamling, hvoraf hovedparten af værkerne er fragtet over Atlanten fra Europa.

Hearst Castle er så stort, at der findes forskellige guidede ture, der alle udgår fra Visitor Center nede ved Highway 1. Herfra fragtes man i busser de cirka fem kilometer op ad bjerget til selve slottet, hvor man følger guiderne rundt på slottet.

hearstcastle_guide_taet

Vælg mellem forskellige guidede ture
Besøger man Hearst Castle for første gang, bør man vælge “begynder-turen.” Alle ture varer cirka to timer inklusiv transport op og ned ad bjerget. Efterfølgende kan man vælge at se en film om Hearst’s liv i velkomstcenteret – en film, som er inkluderet i entrebilletten. Om foråret og efteråret er der også mulighed for aftenture op til slottet.

Desuden har man åbnet mulighed for at opleve Hearst Castle på egen hånd på såkaldte “Garden and Vista”- tours. Disse gå rundt på egen hånd ture vil være tilgængelige efter kl. 16, når de sidste guidede ture er slut og frem til solnedgang. Der vil være adgang til parken omkring slottet og de forskellige udendørs pools, men ikke til selve slottet på disse ture.

Entreprisen på 25 dollars for voksne – børn mellem 5 og 12 år slipper med 12 dollars (2013) – inkluderer busturen op til slottet og adgang til Hearst Castle Theater i velkomstcenteret, hvor en dokumentarfilm om William Randolph Hearst kan ses. Vil du besøge Hearst Castle i højsæsonen, er det en god ide at købe billetter på forhånd.

Hoteller i San Simeon tæt ved Hearst Castle
Hoteller i Cambria på Highway 1

Fortsæt videre sydpå ad Highway 1 til Cambria

Læs mere på:
www.hearstcastle.org

Af Henrik Lange, Highways-USA.com