Solvang: Den danske udvandrerby i Californien

Solvang er en af de lokaliteter, du bare må forbi, når du er i Californien. Solvang er på en gang et stykke dansk kulturhistorie – og samtidig et billigt grin på turen gennem Californien. Men lad dig ikke narre. Solvang er også en by, hvor de lokale entusiastiske indbyggere værner om de danske fodaftryk – og er blevet langt mere bevidste om byens kulturhistorie.

Hoteller i Solvang i Californien
Hoteller i Santa Barbara i Californien
Få begge e-bøger om Californien: Highway 1 + Familieferie i Californien! Spar 50 kr. – KLIK HER!

Solvang havde 100 års jubilæum i 2011
Solvang er for de fleste danske turister i Californien lig med en lille afstikker fra Highway 1, hvor man lige skal have bekræftet sine fordomme om den lille flække, med de danske aner. Sådan havde jeg det også, da jeg første gang besøgte Solvang i år 2000. Og til dels fik dem bekræftet.

Men i 2011 fejrede Solvang 100 års jubilæum, og den begivenhed blev startskuddet for en større selvforståelse blandt mange af Solvangs indbyggere, der er blevet mere bevidste om byens danske kulturhistorie og den “danske” histories betydning for byens udvikling.

Vinturisme dyrket på pinot noir druen
Desuden har vinturismen i den nærliggende Santa Ynez Valley udviklet sig eksplosivt gennem de senere år, ikke mindst takket være filmen Sideways fra 2004, hvor to ungkarle kørte rundt omkring Solvang på en forlænget polterabend og drak god vin baseret på pinot noir druen – foruden at score damer. Sideways fik således for alvor placeret Solvang på det californiske vinkort.

Og nå ja, så ligger Michael Jacksons berømte Neverland Ranch kun et stenkast fra Solvang. Alt sammen flere gode grunde til at give Solvang en ekstra chance, når du nu alligevel er i nabolaget.

Eksemplet på succesfuld intergration
Solvang blev grundlagt i 1911, da en gruppe danske udvandrere købte noget jord mellem Los Angeles og San Francisco et sted langt ude på landet. Planen var at lave en ny dansk koloni for danske udvandrere i Californien, og en af de første institutioner i den nye by var den lokale skole. I 1928 kom kirken til.

De danske udvandrere var imidlertid så gode til at tilpasse sig de nye forhold i det fremmede, at de hurtigt blev mere amerikanere end danskere, og derfor forsvandt de danske kulturaftryk hurtigt omkring Solvang. Men deres danske navne bestod, og derfor finder du den dag i dag stadig masser af velkendte danske efternavne i den lokale telefonbog, som Nielsen, Sørensen, Hansen, o.s.v.

Plasticstorke, Rundetårn og påmalet bindingsværk
Den danske oprindelse og bevidstheden om den danske kulturarv forvandt dog aldrig helt, og i 1976 lagde selveste Dronning Margrethe vejen forbi Solvang for at hylde efterkommerne af de danske udvandrere. Det blev startskuddet til en større bevidsthed om Solvangs danske kulturarv, og pludselig gav det ekstra mening at reklamere for Bager Olsen på Copenhagen Drive (hovedgaden i Solvang) og Ingeborgs, Solvangs lokale chokoladeforretning.

Op gennem 80’erne og 90’erne koblede flere amerikanere sig på den danske bølge, men efter godt og vel to årtier med plastikstorke, påmalet bindingsværk og en model af rundetårn i Solvang, er man nu ved at finde tilbage til den lidt mere oprindelige vare – selvom Solvang ikke ville være Solvang, hvis der ikke blev serveret “aebleskiver og medisterpølse” til den årlige byfest Danish Days, der bliver arrangeret hvert år i enten august eller september. Solvang er stadig et unikt eksempel på en helt særlig fusion af dansk kulturhistorie og amerikansk sans for at skabe en god forretning.

Lance Armstrong i bakkerne omkring Solvang
Solvang og cykelsport hænger tæt sammen, og det californiske svar på Tour de France, Tour of California, har i flere år startet ud i netop Solvang. Desuden brugte den nu detroniserede Tour de France vinder Lance Armstong bl.a. det kuperede terræn omkring Solvang til træning inden hans deltagelse i Tour de France. Selvom han altså også brugte flere andre forskellige stimulanser ud over de bakkede veje omkring Solvang.

De sidste par år har der været afholdt motionscykelløb til fordel for Børnecancerfonden i forbindelse med Danish Days i september måned, hvor flere danske cykelentusiaster har deltaget i motionscykelløbet fra San Francisco til Solvang.

Hoteller i Solvang i Californien
Hoteller i Santa Barbara i Californien

Fortsæt videre sydpå til Santa Barbara

Læs mere på:
www.solvangusa.com

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Henrik Lange fra Highways-USA.com

er en af Danmarks mest erfarne rejsejournalister, der har en unik ekspertviden om USA og Canada. Henrik har kørt USA tynd i udlejningsbiler og rejst rundt i motorhome i USA og Canada flere gange, og blev i 2012 kåret til Årets Rejsejournalist i Danmark. Han deltager hvert år på den store amerikanske rejsemesse, International Pow Wow (IPW) og er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus.

Ét svar til “Solvang: Den danske udvandrerby i Californien”

  1. Nok så har Solvang bygninger der ligner de danske, danske flag, dansk julepynt osv. Men da jeg var i Solvang vidste de fleste af indbyggerne ikke engang hvor Danmark ligger, og deres frikadeller, smager ikke af frikadeller! Vi længtes sådan efter rugbrød, og havde regnet med at de havde det i Solvang, men tro om igen. Dog er det en fin lille by med masser af charme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.