Hoover Dam – et gigantisk anlægsprojekt på Colorado floden

Hoover Dam er et af de klassiske stops på vejen mellem Kingman i Arizona og Las Vegas. Indtil for få år siden skulle al trafik ned over den smalle dæmning, men i 2010 åbnede den nye højbro på U.S. 93, så nu er flaskehalsen ved Hoover Dam væk. Hoover Dam er dog et så imponerende bygningsværk, at I ikke bør snyde jer selv for et stop ved den største dæmning på den vestlige halvkugle.

Hoteller og moteller i Kingman, Arizona
Hoteller i Las Vegas langs The Strip
Helikopterture over Grand Canyon

Fordeling af vandressourcer og strømproduktion
Byggeriet af Hoover Dam fra 1931 til 1935 havde ikke kun til formål at skaffe elektricitet til Las Vegas mange neonskilte, som der dengang ikke var så mange af. Formålet var i lige så høj grad at udnytte de sparsomme vandressourcer i de tørre ørkenstater Nevada, Arizona og Californien og skabe en mere ligelig fordeling af vandet. Ved at opdæmme vandet i den kunstige sø Lake Mead, kunne man i langt højere grad udnytte vandet til landbrug og fødevareproduktion, ved at gøre golde ørkenområder til frugtbare sletter.

Som sidegevinst fik man også skabt en lang række rekreative områder langs søbredden af Lake Mead, hvor der i dag ligger masser af resorts med mulighed for bl.a. badning, vandsport og fiskeri.

IMG_2044

Bygning af tunneler og dæmning tog fire år
Selve byggeriet af Hoover Dam tog fire år, men hvad de færreste ved er, at det ikke var selve dæmningen, man var fire år om at bygge. Det tog kun to år. De første to år af projektet fra 1931 til 1933 gik med at bore de fire tunneler, som var nødvendigt at bygge, for at lede Colorado flodens vandstrøm uden om det sted i flodlejet, hvor selve dæmningen skulle opføres. Så først i 1933 gik man i gang med at bygge selve dæmningen.

I øvrigt var man så effektive på projektet, at Boulder Dam, som Hoover Dam oprindeligt hed, stod færdig i 1935, to år før oprindelig planlagt. Men der blev også arbejdet i treholdsskift døgnet rundt seks dage om ugen – til en løn på fire dollars om dagen, hvilket faktisk var en god dagsløn under depressionen i 1930’erne. I 1947 ændrede man navnet fra Boulder Dam til Hoover Dam for at hædre Herbert Hoover for hans andel i projektet.

Opførelsen af Hoover Dam fik ret stor betydning for hele nærområdet omkring Hoover Dam. Således kan Boulder City takke sin eksistens for opførelsen af dæmningen. Boulder City blev bygget som serviceby til de mange arbejdere, som arbejdede på projektet. Også Las Vegas fik et gigantisk boost i løbet af 30’erne p.g.a. byggeriet af Hoover Dam, som arbejderne frekventerede, når de havde en sjælden fridag.

IMG_2107

Det praktiske om besøg på Hoover Dam
Efter åbningen af den nye højbro over Colorado floden, er der nu kun adgang til Hoover Dam’s besøgscenter fra Nevada siden. Kommer du fra Arizona, så vælg Exit 2 lige efter du er kørt ind i Neveda på højbroen. Her kører du så ned ad den gamle landevej mod Hoover Dam, og du kan så vælge at parkere i det parkeringshus, som ligger på Nevada siden – pris 7 dollars pr. bil.

Er du mere snedig, så fortsætter du over Hoover Dam og over på Arizona-siden. Her vælger du ikke den første parkeringsplads, men den næste et par hundrede meter oppe ad vejen. Her der det gratis at parkere, mens den nederste parkeringsplads på Arizona-siden også koster 7 dollars at benytte.

Det er altså stadig tilladt at køre over Hoover Dam i bil, og du kan også stadig køre helt op gennem serpentiner svingene på Arizona siden. Men når du kommer op til toppen, er vejen spærret, og så må du vende op og køre tilbage til Nevada. Men du kan altså godt nyde udsigten over dæmningen fra Arizona siden. Selv motorhomes og motorcykler må stadig gerne køre over Hoover Dam – men skal altså tilbage til Nevada igen.

IMG_2038

Guidede ture og sikkerhedstjek ved indgangen
Besøgscentret ved Hoover Dam ligger på Nevada siden. Her skal du igennem en metaldetektor, inden du får lov til at komme ind i besøgscentret. Det er dog tale om et mildere sikkerhedstjek end i lufthavnen.

I besøgscentret kan du vælge kun at besøge selve udstillingsbygningen, hvilket koster 8 dollars. Men vælg den guidede tur til 11 dollars, for så får du en 50 minutters rundvisning med guide, hvor du kommer ned i selve vandkraftværket og ser de gigantiske turbiner, som sender sin strøm af sted til især Los Angeles, men også til Las Vegas og andre byer i Californien og Nevada. Rundvisningerne starter hvert kvarter, så der burde være plads til alle, men på meget travle dage, kan der være udsolgt på nogle ture.

Det er ret fascinerende at få lov til at køre med elevator ned i dybet og se de enorme tunneler, som Colorado flodens vand strømmer igennem og driver turbinerne, som du naturligvis også får at se – mens forskellige arbejdere går rundt nede på gulvet i og udfører vedligeholdelses arbejde. Fra udsigtsplatformen i selve udstillingsbygningen har du i øvrigt klart det bedste udsyn over Hoover Dam.

Kan du ikke få nok af Hoover Dam, kan du også vælge en luksustur med guide til 30 dollars, der giver dig den helt store rundvisning både inden for og oppe på selve Hoover Dam – alt sammen med guide.

IMG_2083

Adgang til den nye vejbro og sikkerhedstjek af kørertøjer
Den nye vejbro over Colorado floden, som åbnede i 2010, er i øvrigt udstyret med et fortov, så du også herfra kan nyde udsigten over Hoover Dam. Der er adgang til højbroens fortov fra en parkeringsplads oppe i nærheden af afkørslen på U.S. 93, inden du begynder at køre ned ad serpentinesvingene mod Hoover Dam.

Bemærk også, at alle køretøjer, der kører ned til Hoover Dam bliver stoppet ved en kontrolpost. Kører I motorhome, vil I muligvis blive udsat for et grundigere tjek, end hvis I kører i en almindelig udlejningsbil.

Hoteller og moteller i Kingman, Arizona
Hoteller i Las Vegas langs The Strip
Helikopterture over Grand Canyon

Mere info om Hoover Dam og bookning af billetter på
http://www.usbr.gov

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Henrik Lange fra Highways-USA.com

er en af Danmarks mest erfarne rejsejournalister, der har en unik ekspertviden om USA og Canada. Henrik har kørt USA tynd i udlejningsbiler og rejst rundt i motorhome i USA og Canada flere gange, og blev i 2012 kåret til Årets Rejsejournalist i Danmark. Han deltager hvert år på den store amerikanske rejsemesse, International Pow Wow (IPW) og er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 svar til “Hoover Dam – et gigantisk anlægsprojekt på Colorado floden”

  1. Hej Kirstine, tillader mig at komme med et “indspark” her – og ja det er hulens svært at prioritere.
    1) Hvor du vil flyve til, afhænger lidt af din øvrige rute rundt på vestkysten. Hvis du f.eks. slet ikke skal til Los Angeles, kan det give mening at flyve til Phoenix. Men hvis du skal til både L.A., Las Vegas og San Francisco er det bedre at flyve til en af de byer og bruge som udgangspunkt. Der findes direkte ruter fra København til L.A., San Francisco, men ikke til Phoenix og Las Vegas.
    2) Har kun været ved South Rim to gange, og ikke North Rim. Udsigterne skulle være nogenlunde det samme, men vist flere overnatningsmulighed ved South Rim (der overnattede vi inde i parken)
    3) De fire perler du nævner, er fire vidt forskellige oplevelser. Hvad man skal prioritere er dælme svært. Jeg ville absolut anbefale Grand Canyon, Bryce Canyon og Zion, da du der kan få heldagsoplevelser (vandreture) ud af det. Antelope er lidt noget andet, da det er indianere der driver det, og du betaler entre for at komme ind og gå en til to timer i en kløft. Og det er så “det”. Du betaler også for at komme ind i de øvrige nationalparker, men her kan du selv bestemme hvilke stier og “ruter”, du vil gå på. Med hensyn til Antelope Canyon skal du sørge for at bestille en tid til at komme ind, da du kommer i højsæsonen. Da vi var der i sommers, havde vi heldigvis bestilt tid, da der ellers var tre dages ventetid på at komme i Lower Antelope Canyon. Vi havde bestilt tid til kl. 11.00, men kom først ned kl. 13.00, så vi havde ikke den heldigste oplevelse med ventetider den dag. Men bestemt en fin oplevelse at komme ind i kløften, men i min optik står den ikke mål med de oplevelser, man får i de store nationalparker. Men det er jo smag og behag i sidste ende. Du kan hente lidt budget og rute inspiration på larsensbudgetrejser.wordpress.com

  2. Hej Henrik, tak for en super hjemmeside med gode råd og input. Vi er en familie på to voksne og to teenagere, som planlægger rundtur i Californien i uge 29, 30 og 31. Men hold da op hvor er det svær at prioritere opholdsstederne undervejs! Jeg har lige et spørgsmål, som du måske kan hjælpe mig med: 1) Jeg overvejer, om det kunne være fordel at flyve til Phoenix i stedet for Los Angeles for at spare nogle km til Grand Canyon? 2) Hvad er forskellen på South Rim og North Rim, når man skal opleve Gran Canyon?3) Er Grand Canyon, Bryce Canyon, Antelope Canyon og Zion meget forskellige oplevelser? Og hvis ikke, hvad skal man så prioritere? Mange hilsner Kirstine

    • Det var mange forskellige spørgsmål på en gang, og jeg kan godt forstå, at de mange oplevelser i det sydvestlige USA kan gøre det svært at prioritere. Det er også derfor, at jeg har udgivet flere forskellige dag-for-dag guider, som netop hjælper jer med at prioritere tiden og oplevelserne dag for dag det sydvestlige USA. I jeres tilfælde så ville det være oplagt, at I investerede i min 22 dages dag-for-dag guide til Californien, Grand Canyon og Las Vegas, hvor alle de ovennævnte parker indgår. Så har I en plan for, hvordan I skal prioritere jeres tid, dag-for-dag. Grand Canyon North Rim bør I glemme alt om. Hold jer til sydkanten, Grand Canyon South Rim. Grand Canyon, Bryce Canyon og Zion National Park er ret forskellige oplevelser, så ja: Dem bør I have med alle tre. Antelope Canyon er som Morten skriver ovenfor en anderledes oplevelse, men en ret unik oplevelse, hvis I spørger mig. Jeg har dog ikke været “nede” i Lower Antelope Canyon, men har “kun” besøgt Upper Antelope Canyon. Ideen om at starte i Phoenix ville jeg personligt droppe. Jeg synes ikke, at tidsbesparelsen er stor nok til, at det kan “betale” sig at flyve til Phoenix. Jeg håber, I kan bruge min feedback, og så kan I altså finde meget mere inspiration i min 22 dages rejseplan til Californien, Grand canyon og Las Vegas