USA indfører indrejseforbud for alle rejsende fra en lang række EU lande pr. 14. marts 2020, og sætter dermed en effektiv stopper for alle planer om fx at holde påskeferie i USA. Forbuddet er indført pr. dekret af præsident Trump og gælder fra natten mellem den 13. og 14. marts 2020.

Det betyder indrejseforbuddet konkret
Helt konkret rammer indrejseforbuddet rejsende fra de 26 Schengen lande. Det er følgende lande:

Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Island, Italien, Letland, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederlandene, Norge, Polen, Portugal, Schweiz, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.

Forbuddet omfatter alle personer, der i løbet af de seneste 14 dage har opholdt sig i et af de 26 Schengen lande, som altså også inkluderer Danmark.

Til gengæld er rejsende fra Storbritannien (inkl. Irland), Cypern, Bulgarien, Kroatien, Liechtenstein og Rumænien ikke omfattet af forbuddet. Ihvertfald ikke i første omgang.

Forbuddet gælder i første omgang 30 dage fra natten til den 14. marts 2020, og dermed er påsken i midten af april også omfattet af indrejseforbuddet. Så dem der har planlagt påskeferie i USA, må nok droppe de planer.

Opdateret rejsevejledning til USA: Fra gul til orange
I kølvandet på det amerikanske indrejseforbud har Udenrigsministeriet torsdag eftermiddag kl. 14.30 (12. marts 2020) opdateret sin rejsevejledning til USA. Nu frarådes alle ikke-nødvendige rejser til USA, og dermed er USA som rejseland på en god uges tid gået fra at være grøn over gul til nu at være orange, hvilket vist ikke set tidligere.

Den orange farve markerer, at Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til USA. Rød er den højeste farve på skalaen, og markerer at det officielle Danmark frarådes alle rejser. Dertil er vi heldigvis ikke nået med USA.

Opgraderingen fra gul til orange i forhold til USA betyder, at nogle muligvis vil kunne få erstatning via deres rejseforsikring, hvis de har måtte aflyse en rejse til USA p.g.a. det amerikanske indrejseforbud og omstændighederne omkring Corona virus smitten.

Forbud med store konsekvenser for flytrafikken
Indrejseforbuddet for Schengen landene vil få store konsekvenser for den internationale flytrafik over Atlanten. Forbuddet er i skrivende stund så nyt, at ingen rigtig på nuværende tidspunkt ved, hvilke konsekvenser forbuddet for. Men det giver sig selv, at med et så massivt indrejseforbud fra 26 lande på en gang, vil antallet af flyvninger over Atlanterhavet styrtdykke, også selvom varer – og dermed fragt til USA fra Europa – ikke er omfattet af forbuddet.

England og Irland går i første omgang fri af indrejseforbuddet til USA. Men da forbuddet omfatter personer, som inden for de seneste 14 dage har opholdt sig i et Schengen land, får man altså ikke noget ud af at købe en flybillet til USA via London.

Ifølge rejsemediet Check-in.dk, så flyver SAS som normalt til USA i dag torsdag og i morgen fredag. Indrejseforbuddet træder i kraft natten til lørdag den 14. marts 2020.

Uoverskuelige konsekvenser for amerikansk turistindustri
Indrejseforbuddet i USA kommer til at gøre rigtig ondt på den amerikanske turistindustri, da oversøiske rejsende fra bl.a. Europa lægger rigtigt mange penge på amerikanske hoteller, restauranter, forlystelsesparker, m.v. Så den amerikanske turistindustri kommer i den grad til at mærke konsekvenserne af det nye indrejseforbud.

Til juni – mere præcist fra 30. maj til 3. juni 2020 afholdes den amerikanske rejsemesse IPW efter planen, som undertegnede er tilmeldt. Men det er i skivende stund ret usikkert, om rejsemessen bliver gennemført. Ikke mindst efter nattens indrejseforbud til USA.

Denne artikel er senest opdateret den 12. marts 2020!

Af Henrik Lange, Highways-USA.com