Navnet George Floyd og kampråd som “No Justice, No Peace”, “I can’t breathe” og “Whose Streets? Our Streets” genlyder i disse dage rundt om i amerikanske storbyer, der her i slutningen af maj 2020 er ramt af de største demonstrationer og de værste uroligheder i årtier, udløst af en voldsom anholdelse af den sorte familiefar George Floyd i Minneapolis i mandags, der efterfølgende døde i politiets varetægt efter anholdelsen, der blev optaget på video.

Stor mistillid til politiet
George Floyd’s voldsomme anholdelse, udført af en hvid politimand – og George Floyd’s dødsfald i politiets varetægt – var dråben, der fik bægeret til at flyde over for mange afroamerikanere, der igen og igen har set lignende sager udfolde sig.

Sagen om George Floyd i Minneapolis ligner således til forveksling anholdelsen af en anden sort mand i New York, Eric Garner, der i 2014 også blev anholdt, lagt ned på gaden under en langvarrig anholdelse, hvilket også efterfølgende kostede Eric Garner livet.

Mange afroamerikaneres tillid til deres lokale politikorps – der for en stor dels vedkommende består af hvide betjente – kan derfor efterhånden ligge på et lille sted, selvom der er store regionale forskelle.

Det er bl.a. derfor, at vi i disse dage ser så voldsomme sammenstød mellem borgere og politiet i USA, hvor politibiler over hele USA bliver angrebet og sat i brand, da politiets køretøjer er symbolet på, hvad mange borgere anser som en overmagt, der ikke nødvendigvis leverer sikkerhed og service til alle borgere – med afsæt i sloganet “protect and serve”, som man kender det fra amerikanske politibiler.

Utilfredshed retfærdiggør ikke vold og hærværk
De omfattende protester rundt om i amerikanske storbyer har desværre også medført en lang række voldsomme uroligheder med hærværk, plyndringer, brande, gadekampe o.s.v.

Og voldsomheden i protesterne – der helt usædvanligt har ramt både storbyer og en række mellemstore byer over hele USA, og ikke bare de “sædvanlige” hot spots som Los Angeles, Chicago og New York – har medført, at nationalgarden er blevet indkaldt, for at få dæmpet den voldsomme utilfredshed, der har kogt over rundt om i hele USA de seneste døgn.

Men hvis man smadrer sit lokalsamfund, plyndrer og ødelægger butikker og nedbrænder tankstationer, så gør man det kun endnu sværere at få skabt et bedre liv, når røgen har lagt sig.

Man må derfor håbe på, at majoriteten af demonstranterne, der trods alt et langt stykke hen ad vejen er fredelige, får lagt låg på de kriminelle medløbere, der benytter chancen til at skabe ekstra uro og udnytter mulighed for at plyndre butikker for personlig vindings skyld. Der er der ikke noget perspektiv i.

Dialog er altid vejen frem, frem for vold og konfrontation
Dialog bør altid være vejen frem, også når tingene koger over, som man ser det i disse dage i USA. Og man må håbe, at flertallet af amerikanere kan finde vej tilbage til dialogen, når røgen fra brandene og tåregassen i de amerikanske gader er drevet væk. USA har i den grad brug for lederskab her i 2020 – et lederskab, der kan samle nationen, som er historisk splittet på tværs af sociale, racemæssige og økonomiske skel.

Og her er budskabet desværre, at Donald Trump med hans Twitter diplomati og hans administration ikke udgør det lederskab og den samlende faktor, som USA i så høj grad har brug for i disse dage og uger. Trump splitter (fortsat) langt mere, end han samler, hvilket han har bevist igen og igen de sidste tre et halvt år i Det Hvide Hus. Hvilket i øvrigt ikke kun gælder nationalt, men i højeste grad også internationalt.

Så kære amerikanere: 2020 er heldigvis et valgår. Brug jeres demokrati den 3. november 2020 – og gør det med et overvældende flertal – og vælg en ny vej for USA med mere dialog, mere forsoning og mindre ulighed, for det er den eneste vej frem for jeres fantastiske land.

I bliver nødt til at forsone jer med hinanden i højere grad, sorte som hvide, latinoer og asiater og amerikanere af indiansk oprindelse. Så I – og vi – kan komme tilbage til dialogen og lægge de voldelige konfrontationer bag os. Hvilket heldigvis også er det budskab, som jeg ved, hovedparten af jer formidler. Det er helt legitimt at gøre det højrøstet – så længe det foregår uden brug af vold!

Af Henrik Lange, Highways-USA.com