Disneyland er Disneys klassiske forlystelsespark i Anaheim syd for Los Angeles. Den er den første af Disneys verdensberømte parker, åbnet i 1955 med Walt Disney for bordenden. Der er masser af underholdning for alle i familien – ikke kun de mindste – hvis I løser billet til Disneyland i Californien. Men vil I give jer selv en ekstra oplevelse, så kombiner besøget i Disneyland med et besøg i naboparken California Adventure, der ikke er så kendt af specielt mange danskere, men som også byder på masser af underholdning.

Hoteller og overnatning i Los Angeles

Disneyland a la Anaheim
Har I været i Disneyland Paris, så kender I på forhånd formularen på Disneyland i Anaheim. Og så alligevel ikke, for parkerne er trods alt forskellige. Disneyland i Californien byder på en noget mere amerikansk oplevelse end parken i Paris. Men Disneyland i Anaheim er naturligvis bygget op omkring Main Street America med slottet for enden af hovedgaden, der i Californien dog har en ret beskeden størrelse.

Blandt specialiteterne i Disneyland i Californien er en hel bydel fra New Orleans med klassiske sydstatshuse med smedejerns konstruktioner på fronten, hjuldamper i ”havnen” og et New Orleans Square. Og så har man Mickey’s Toontown, målrettet de lidt mindre gæster med en række knapt så vilde forlystelser. Critter Country bagerst i parken er en slags forlængelse af Adventureland, bl.a. med den populære vandrutsjebane Splash Mountain.

Tomorrowland, Frontierland og Adventureland
Disneyland i Californien byder på en fin blanding af forlystelser for både store og små. Jeg blev selv imponeret over, hvor mange actionforlystelser til større børn, Disneyland trods alt har. Fremtidslandet Tomorrowland er således mest til dem, der vil have sug i maven – ikke mindst i forlystelser som den mørkelagte rutsjebane Space Mountains og den moderniserede 3D forlystelse Star Tours.

I Frontierland er det de lokale cowboys, der sætter dagsordenen. Her vil I ikke gå glip af rutsjebanen Big Thunder Mountain Railroad, som de fleste trods alt kan være med til. I Adventureland viser Harrison Ford vej gennem Indiana Jones Adventure, hvor man høvler rundt i en firehjulstrækker på eventyr i det delvist mørkelagte tempel.

For at få mest ud af besøget i Disneyland, så benyt jer af muligheden for et FastPass, hvor I booker en tid på forhånd ved de mest populære forlystelser – for så at vende tilbage igen på bookede tidspunkt. Det er ikke altid, at et FastPass nedsætter ventetiden til forlystelserne væsentligt, men lidt har også ret.

I modsætning til hos Universal Studios, hvor I skal tilkøbe de såkaldte Front of the Line Pass, er muligheden for at benytte FastPass i Disneyland og California Adventure tilgængelige for alle parkens gæster. I kan af samme årsag kun booke et FastPass ad gangen. Jeg havde dog held til at booke op til to FastPass reservationer på forhånd ad gangen. Prøv jer frem – og book FastPass reservationer tidligt på dagen, da de ledige FastPass tider hurtigt forsvinder.

Naboparken California Adventure
Lige overfor Disneyland ligger naboparken California Adventure, der er en tematiseret forlystelsespark over staten Californien, som slog dørene op i 2001 Parkens indretning og forlystelser er bl.a. tematiseret over Californiens mange naturherligheder, Cannery Row i Monterey og Stillehavskysten samt naturligvis filmbyen Hollywood. Desuden har man området ”A Bugs Land” baseret på filmen af samme navn.

Et af California Adventures store trækplastre er Cars Land fra 2012, hvor I kan gå rundt i Radiator Springs på Route 66, den fiktive Route 66 by, som optrådte i Cars filmen, der på dansk hed Biler. Cars Land byder også på tre forlystelser, hvor forlystelsen Radiator Springs Racers er det største trækplaster, hvor I bl.a. kører gennem nogle af Raditor Springs kendte lokaliteter og ender med en omgang bilræs med hastigheder på op til 64 kilometer i timen. Radiator Springs Racers er efter sigende den dyreste forlystelse i California Adventure, målt i udviklingsomkostninger.

Familievenlig underholdning for alle aldre
I bedste Disney-stil er der tænkt på både store og små gæster California Adventure. Nogle vil muligvis mene, at der er lidt længere mellem de vildere forlystelser i California Adventure end i selve Disneyland. Men de er der, og toppen af poppen er rutsjebanen California Screamin’, som skyder folk afsted efter en nedtælling og sender vovehalsene ud på en næsten halvanden minut lang tur rundt på den enorme stålkonstruktion – inkl. et enkelt loop undervejs.

Skal det være hårrejsende, så check in på det hjemsøgte Hollywood Tower Hotel, hvor I får en tur i fragtelevatoren, I sent vil glemme, når elevatoren suser op og ned – mest ned – og i mørke. Og så der garanti for vådt tøj, når I tager på waterrafting på en af Californiens floder i Grizzly River Run.
Kunstflyvning og pariserhjul
Skal det være storslået og kun lidt farligt, er forlystelsen Soarin’ over California en simuleret flyvetur, hvor I bl.a. flyver ud over Golden Gate Bridge, vandfaldene i Yosemite, bjergene i det nordlige Californien foruden Stillehavets strande og Mojave ørkenens smukke natur. En fin præsentation af Californiens mangfoldighed.

Og så må I ikke snyde jer selv for en tur op i Mickeys Fun Wheel, et gigantisk pariserhjul med den lille tvist, at en del af ”kurvene” kan køre rundt på nogle indbyggede skinner, så I også suser frem og tilbage, mens I tager turen hele vejen rundt. Det ser voldsom ud, når I står i kø og venter, men det er ikke nær så dramatisk i virkeligheden. Husk Mickey’s Fun Wheel – i øvrigt en af de forholdsvis få Disney tematiserede forlystelser i parken, der ikke handler om Californien.

The Little Mermaid er også en fin forlystelse, alle kan være med til, der tager jer med på en tur gennem havfruens forunderlige verden under havet. Også Goofy’s Fly School, baseret på en af de mest elskede korte tegnefilm med Fedtmule, er en fin forlystelse, de fleste kan være med til.

Parader og farvestålende vandfald
Mens California Adventure ikke er nær så Disney-tematiseret som selve Disneyland, dukker Mickey Mouse og hans venner dog stadig op i parken på udvalgte tidspunkter for at skrive autografer, ligesom der er daglige parader med underholdning – foruden underholdning på scenerne rundt om i parken.

Endelig byder California Adventure om aftenen på et stort show med vand og lys ude i den centrale sø midt i parken. Showet hedder World of Color, og her kan I også benytte Fast Pass.

Hvis I vælger en såkaldt Park Hopper Ticket, kan I opleve både Disneyland og California Adventure på en og samme dag. Bare husk at få et stempel på hånden, inden I forlader parken, så I kan komme ind igen, når I går over i den anden park. Mellem de to parker ligger Disney Downtown med butikker, restauranter, biografer og rige muligheder for at købe jer fattige i Disney-souvenirs.

Billetter til Disneyland og California Adventure
Ligesom Universal Studios indførte Disney i 2016 differentierede billetpriser på endags billetterne. Billetpriserne på endags billetter varierer derfor nu efter, hvilket tidspunkt på sæsonen, I besøger parkerne. Hverdage uden for højsæsonen er billigst, mens weekender i sommerferien og omkring amerikanske højtider er dyrest.

Billetpriserne på en dages billetter er inddelt i tre forskellige priskategorier: Value, Regular og Peak Season, alt efter hvilken dato og ugedag, I besøger parkerne. Hvis I besøger Californien i sommerferien, kan I med fordel vælge at besøge Disneyland og California Adventure på mandag til torsdag. Så kan I nemlig købe dagsbilletter i den mellemdyre kategori – Regular – i stedet for de helt dyre dagsbilletter, Peak Season. Ved køb af 2, 3, 4 eller 5 dages billetter, er der ikke forskel i prisen i forhold til ugedage.

Overnatning ved Disneyland i Anaheim
Disneyland og naboparken California Adventure ligger en times kørsel syd for selve Los Angeles. Skal I besøge Disneyland, giver det derfor rigtig god mening at booke et hotel ved Disneyland i stedet for oppe i selve Los Angeles, så I slipper for at køre frem og tilbage.

Disney driver selv to hoteller i selve parken, begge i den lidt dyrere afdeling, Disney’s Grand Californian Hotel and Spa og Disneyland Hotel. Fra disse to hoteller kan I gå direkte ind i parkerne om morgenen.

Men der findes et hav af hoteller i alle prisklasser lige omkring Disneyland, så det bare at vælge. Det gælder fx budgethoteller og moteller som Kings Inn AnaheimMotel 6 Anaheim MaingateDays Inn AnaheimHoliday Inn Anaheim samt en stribe hoteller i en lidt dyrere prisklasse som fx Hilton AnaheimSheraton Park Hotel at the Anaheim Resort, o.s.v.

Hoteller og overnatning i Los Angeles

Læs mere om:
Disneyland i Californien
Disney California Adventure

Af Henrik Lange, Highways-USA.com