Downtown i Los Angeles står normalt ikke på listen over seværdigheder, man skal opleve i Californien. Men faktisk har Downtown L.A. flere ting at byde på for turister, og listen over seværdigheder i Downtown bliver stadig længere – især hvis man er til arkitektur, kultur og spændende museer. Så hvis du alligevel bor på et af de mange hoteller i Downtown L.A., så giv lige Downtown en chance.

Hoteller og overnatning i Los Angeles
Hoteller ved Los Angeles International Airport
Rabatpakke til 37 seværdigheder i Los Angeles
Guidede busture i Hollywood med Starline Tours

The Grammy Museum – musikkens svar på Oscar
En anden af nyhederne i Downtown på museumsfronten er det relativt nye The Grammy Museum fra 2008, hvor historien om musikindustriens svar på filmens Oscar oprulles. Museet ligger i den nordlige ende af Downtown, lige ved Staples Center, og her kan musik interesserede se højdepunkter fra musikhistorien, som fx i 1984, da Micheal Jackson og Quincy Jones i fælleskab ryddede bordet og løb med syv Grammy priser – ikke mindst for årets album, Thriller.

Museets permanent udstilling er ret begrænset, men man har en række skiftende udstillinger. Således var der en meget interesant udstilling om musikkens betydning for den generelle kulturelle udvikling i Los Angeles og Californien fra 1945 til 1975, med adskillige tråde til historiske begivenheder i byen, bl.a. en række raceoptøjer i løbet af 60’erne og 70’erne.

Naturhistorie og populærvidenskab
På The Natural History Museum i den vestlige del af Downtown – ikke langt fra det olympiske station i Los Angeles fra OL i 1984 – kan man se på dino-skeletter i alle mulige størrelser og former. Museet opruller historien om de store forhistoriske dyr på en interessant og underholdende måde. Og der er flere muligheder for at blive klogere på dinoernes levevis ved hjælp af forskellige aktive udstillinger. Museet har også en ny stor rosenhave, som man kan nyde.

Nærmeste nabo til dinoerne er California Science Center – et stort videnskabeligt museum, der er Californiens svar på Teknisk Museum i Helsingør – med masser af teknik og teknologi, ikke mindst flyteknologi, og af samme grund kan man udefra se flere fly holde parkeret inde på museet.

Museets seneste højdepunkt indtraf i 2012, da rumfærgen Endeavour – den ene af de fire rumfærger fra NASA’s nu afsluttede rumfærge-program – landede på museet. Rumfærgen kan indtil videre (2013) kun ses udefra, indtil man er færdig med at opbygge udstillingen, de skal være det nye hjem for Endeavour.

Walt Disney Concert Hall
Los Angeles Downtowns ubetinget største arkitektoniske seværdighed er Walt Disney Concert Hall fra 2003 med sine meget karakteristiske runde, bløde kanter, der leder tankerne hen på et krøllet stykke papir. Walt Disney Concert Hall er tegnet af Frank Gehry, den verdensberømte arkitekt, og Walt Disney Concert Hall er et af hans mesterværker.

Samtidig er bygningen et udtryk for den forvandling, som Los Angeles Downtown har gennemgået de senere år – fra en nedslidt og halvfarlig bydel (ihvertfald om aftenen) til en mere vital bydel med kulturtilbud og indbyggere der rent faktisk bor i Downtown, så den ikke bliver total affolket om aftenen.

I løbet af 2013 får Walt Disney Concert Hall selskab af et nyt kunstmuseum på nabogrunden, der også bliver en arkitektonisk lækkerbisken, finansieret af milliardæren og kunstsamleren Eli Broad, som vil skabe enunik ramme om sin store kunstsamling af moderne kunst.

Moderne kunst på MOCA
Museum of Contemporary Art, MOCA, ligger skråt overfor Walt Disney Concert Hall, og byder på en permanent udstilling af hovedsageligt amerikanske kunstnere, bl.a. Roy Lichtenstein, Robert Rauchenberg, Andy Warhol, Franz List foruden enkelte værker af Pollack og et af Jean Miro. Hertil kommer skiftende udstillinger.

Er man til moderne amerikansk kunst, så er Los Angeles Museum of Contemporaty Art ikke helt tosset. Desuden har museet en ganske stor boghandel med et flot udvalgt af diverse kunstbøger om moderne kusnt. MOCA har også en filial i Japantown, Geffen Contemporary, der byder på skiftende installationskunst.

Højeste skyskraber vest for Mississippi
Uden at kunne kalde højhusene i Downtown direkte charmerende, så har deres blanke glasoverflader deres egen fascinerede goldhed. Den højeste af skyskraberne i Downtown er U.S. Banks 310 meter og 73 etager høje kontorsilo, den højeste bygning i USA vest for Mississippi.

Slentrer du gennem Downtown ved frokosttid, vil man opleve kontorfolket komme strømmende ud af højhusene, for at tage en fortjent frokostpause ved en af de små cafeer og gade køkkener, hvor driftige amerikanere tjener penge på at sælge pretzels, hotdogs og anden fastfood fra deres pick-up trucks.

Angels Flight – verdens korteste jernbane
Der er dog også enkelte åndehuller midt i asfalt- og skyskraberlandskabet, fx Pershing Square, en lille grøn oase, hvor man kan strække benene og få et indtryk af de omkringliggende højhuse. På Persing Square har L.A.’s Metro også en station med forbindelse til Union Station og North Hollywood. Hopper du af på 7th Street Station, kan du herfra køre videre med den blå light rail Metrolinje til Long Beach.

Vil du have en anderledes oplevelse, kan du hoppe om bord på “verdens korteste jernbane”, Angels Flight – en lille kabeltrukket sporvogn, som kravler op ad Bunker Hill ved hjælp af et kabelspil, og har gjort det siden 1901. Transport-mæssigt har den cirka 150 meter lange bane ingen nævneværdig betydning, men den er et hyggeligt historisk indslag midt i det moderne storby landskab. En tur koster 50 cent (2013) – 25 cent, hvis man har et Metro-pas. Angels Flight kører i dagtimerne, når der er passagerer at trække op ad Bunker Hill.

Union Station – et arkitektonisk mesterværk
En af de klassiske arkitektoniske seværdigheder i Los Angeles Downtown er Union Station fra 1939, den sidste af de store stationsbyggerier fra jernbanens storhedstid i USA. Den smukke stationsbygning har naturligvis optrådt i et utal af film, og man kan sagtens mærke historiens vigesus, når man går gennem den smukke gamle afgangshal.

Union Station i Los Angeles er stadig endestation for en lang række jenrbanelinjer tværs over USA – foruden et vitalt knudepunkt for lokaltrafikken i Los Angeles, hvor både Metroen, Metrolink (regionaltog) og Amtrack’s fjerntog mødes. Det er også på Union Station at man kan tage Gold Line til fx Pasadena – eller Amtracks Surfliner-ekspres mod San Diego til Anaheim, hvor Disneyland ligger.

Hoteller og overnatning i Los Angeles
Hoteller ved Los Angeles International Airport
Rabatpakke til 37 seværdigheder i Los Angeles
Guidede busture i Hollywood med Starline Tours

Læs mere på:
www.laphil.com – Walt Disney Concert Hall
www.moca.org – Museum of Contemporary Art
www.grammymuseum.org – The Grammy Museum
www.nhm.org – Natural History Museum of Los Angeles
www.californiasciencecenter.org – California Science Center
www.angelsflight.org – Angels Flight banen

Af Henrik Lange, Highways-USA.com