I det nordlige Los Angeles på en bakketop med udsigt over store dele af storbylandskabet ligger Getty Center – et unikt kunstmekka, som stod færdigt i 1997 til en pris af 1,3 milliarder kroner. Der er tale om en fantastisk ramme om den gigantisk kunstsamling, grundlagt af oliemilliardæren J. Paul Getty, der var en stor kunstelsker. Her kan I dels opleve de permanente udstillinger af Getty’s store kunstsamling, kombineret med skiftende udstillinger af alt fra moderne amerikansk kunst til fotokunst. Der er endda gratis adgang, når I har betalt 15 dollars (2016) for at parkere.

Hoteller og overnatning i Los Angeles
Rabatpakke til 37 seværdigheder i Los Angeles
Guidede busture i Hollywood med Starline Tours

Tag monorail-banen op til museet
Alene det at få adgang til The Getty Center er lidt af en oplevelse. Man skal nemlig parkere sin udlejningsbil i et gigantisk parkeringshus nede ved motorvejen, inden man ledes hen til monorail-stationen, som fragter de besøgende op ad bjerget til de hellige haller oppe på toppen, hvor det store udstillings kompleks ligger.

Selve Getty Center byder adskillige gallerier, og samlingerne spænder over alt fra klassisk europæisk kunst fra perioden fra 1600-1800 tallet (med fokus på maleri fra Middelhavsområdet), over skulpturer og porcelænssamlinger til klassiske europæiske møbler og anden indretning, også fra 1600-1800 tallet – foruden en bygning med kunst fra før 1700-tallet.

Er du ikke er til klassisk europæisk renæssance kunst, er der ingen grund til at fortvivle. For Getty Center har naturligvis også en hel udstillingsbygning med skiftende udstillinger, og her er det ofte moderne kunst og fotokunst, der er i fokus.

Unik arkitektur i milliardklassen
Det er dog i lige så høj grad Getty Center selv og centrets arkitektur, som gør Getty Center til en fantastisk oplevelse. Placeringen på bjergsiden i det nordlige Los Angeles er ganske speciel, og giver en fantastisk udsigt over hele Los Angeles. På gode dage kan man se både San Bernardino bjergene i øst, Downtown mod syd og helt ud til øgruppen Santa Catalina Island ud for stillehavskysten i vest.

Og med masser af udsigtsplatforme til publikum fra de forskellige bygninger, vælger du selv, om du vil se mod syd, øst eller vest – eller måske ned på den ti-sporede Interstate 405, så du ved, hvad der venter dig, når hverdagens trivialiteter igen indhenter dig efter en tur i det kunstneriske himmerige.

Men inden da kan man jo lige gå en tur ned i den tilhørende have og skulpturpark og slappe af i rolige omgivelser. Men vær forberedt på, at det kan være en varm fornøjelse – især midt på dagen. Parken var desværre lukket for gæster p.g.a. renovering, da Highways besøgte Getty Center.

Getty Center er sikret mod jordskælv
Når det gælder selve bygningerne, har arkitekterne af Getty Center i den grad ladet sig inspirere af den klassiske græske arkitektur med store hvide stenflader, tilsat stænk fra nyere arkitektoniske stilarter som kubisme og art deco med store bløde rundinger. Det er dog i lige så høj grad størrelsen, omfanget og placeringen af Getty Center der imponerer – ud over selve arkitekturen. Og så er der naturligvis tænkt på både jordskælvssikring og brandforebyggelse. Bygningerne er konstrueret til at kunne modstå et jordskælv på op til 7,5 på Richter-skalaen.

Ud over at huse udstillings faciliteterne, dyrker Getty Center også meget forskning og konservering foruden undervisning, og fonden bag Getty Center, der også har til huse i centret, bidrager til finansieringen af adskillige museums projekter rundt om i verden – hvilket forklarer de mange bygninger, man som gæst ikke har adgang til. Der er arkitekten Richard Meier, der har tegnet Getty Center.

The Getty Villa i Malibu
Getty Center i Santa Monica bjergene i det nordlige Los Angeles er ikke det eneste sted, man kan opleve J. Paul Getty’s store kærlighed til kunst. Han private hjem ligger i Malibu lige ud til Highway 1 og Pacific Coast Highway ikke voldsomt langt fra The Getty Center, og det blev i 2006 genåbnet efter en næsten ti år lang renovering.

I The Getty Villa er det klassiske antik kunst, du kan gå på opdagelse mellem, herunder klassisk antik romersk og græsk kunst. Men det som gør Getty Villa til noget særligt, er det faktum, at villaen er opført som en model af en klassiske romersk villa og landsted, der blev begravet af aske i år 79, da vulkanen Vesuv havde et sit mest berømte udbrud. Som også begravede den verdensberømte by Pompeji.

Rammerne for at se klassiske antik kunst fra Middelhavet er altså helt unikke i The Getty Villa, der også omfatter en stor gårdhave med pool med tilhørende søjlegange, en urtehave og naturligvis en teater efter romersk forbillede – og sågar romerske “veje” med belægning af kampesten.

Ligesom med selve Getty Center, er der gratis adgang til The Getty Villa – når man har betalt 15 dollars for at parkere. Man kan dog ikke dukke op, når man har lyst: P.g.a. museets trods alt beskedne størrelse, så skal man bestille billet på forhånd og vælge et tidspunkt i løbet af dagen, man vil besøge The Getty Villa. Museet har to etager, og samlinger er tematiseret efter emne, bl.a. guder og gudinder, historier fra den trojanske krig, den græske gud Dionysos, m.fl.

Hoteller og overnatning i Los Angeles
Rabatpakke til 37 seværdigheder i Los Angeles
Guidede busture i Hollywood med Starline Tours

Læs mere på:
www.getty.edu

Af Henrik Lange, Highways-USA.com