Miracle Mile + Museum Row: Museer i L.A.

Kører du sydpå fra Beverly Hills ad Wilshire Boulevard, lander du i museumsdistriktet langs Miracle Mile, hvor en stribe af de bedste museer i Los Angeles ligger. Los Angeles County Museum of Art – LACMA – er flagskibet. Skråt over for dette kunstmekka ligger et af de bedste bilmuseer i USA, Petersen Automobile Museum, og ved siden af LACMA ligger Page Museum med en spændende samling af fossiler fundet i tjæresøer lige ved museet. Alle tre museer er meget børnevenlige. Endelig ligger The Craft and Folk Art Museum på den modsatte side af Wilshire Boulevard med skiftende udstillinger af verdenskunst.

Hoteller og overnatning i Los Angeles
Rabatpakke til 37 seværdigheder i Los Angeles
Guidede busture i Hollywood med Starline Tours

Klassisk og moderne kunst i flere etager
Er du kunstinteresseret, er der ingen vej uden om Los Angeles County Museum of Art – et bragt af et kunstmuseum fordelt på adskillige bygninger og pavilloner i flere etager, du nemt kan bruge det meste af en dag på. Museets samling afspejler L.A.’s etniske mangfoldighed og orientering mod Asien og Latin Amerika, og har bl.a. særskilte permanente udstillinger med latinamerikansk, mellemøstlig, egyptisk, koreansk og japansk kunst – sidstnævnte i en fascinerende pavillon bygget i klassisk japansk stil.

Men naturligvis er de store klassiske kunstnere fra gamle Europa ikke glemt, og museet har også flere samlinger med klassisk og moderne amerikansk kunst. Læg hertil skiftende udstillinger af høj kvalitet – og en række permanente installationer, som fx værket Metropolis II – en særdeles børnevenlig installation af kunstneren Chris Burden, der har bygget sit helt egen storby, tilsat Macthbox biler og modeltog, der kører rundt mellem hinanden til ungernes store fryd.

LACMA er så stort og har så mange udstillingshaller og samlinger, at du må udvælge dig nogen fokus områder og så nøjes med dem – med mindre du vil løbe rundt i udstillingerne, og det kan ikke anbefales. Men husk at gøre et stop ved hovedindgangen og nyd det mærkværdige og i øjenfaldende værk Urban Light – også af Chris Burden – der består af over 100 gadelamper sat op som en gigantisk skov af lygtepæle. Når du trænger til en forfriskning, så proviantér hos en af de mange madvogne, der holder parkeret på Wilshire over for museet, som sælger alt fra hot dogs til majskobler.

La Brea Tar Pits og Page Museum
LACMA’s nærmeste nabo, Page Museum, opruller den fantastiske historie om nogle af de mange dyr, som gennem tusinder af år er gået til grunde i de nærliggende tjæresøer, når de har forsøgt at drikke af overfladevandet. Men i stedet for en tår vand, er de blivet fanget i tjæren og trukket ned i søen – med det resultat, at vi i dag nyde nogle af de utallige skeletter, der er fundet i søerne.

Samtidig er det fantastisk at tænke på, at der her midt i Los Angeles – mellem kontorbygninger, museer og restauranter, stadig ligger en stribe tjæresøer – La Brea Tar Pits – som har ligger her i årtusinder, og som forhistoriske dyr har drukket af – inden de gik til grunde. Det kan selv børn forholde sig til, og museet fortæller mange af sine historier i børnehøjde – inklusiv fortællingen om dyrelivet i Nordamerika gennem tusinder af år, og menneskets indflydelse på naturen.

Glem ikke at lægge vejen forbi nogle af tjæresøerne i den nærliggende park, hvor man med selvsyn kan se, hvordan arkæologerne og biologerne stadig graver masser af fossilknogler frem af den sorte tjære. Og hvor tjæren stadig syder og bobler flere steder – midt i Los Angeles. Meget fascinerende.

Petersen Automotive Museum – biler i flere etager
Los Angeles er om noget bilernes by, hvor man i sin yderste potens dyrker bilkulturen – og har gjort det næsten lige siden den første Ford T rullede af samlebåndet i Detroit. Californiens intense kærlighed til biler, motorveje i flere etager og drive-in kulturen oprulles i sin smukkeste form på Petersen Automotive Museum, hvor man kan nyde masser af de klassiske amerikanerbiler, som gennem historien bogstavelig talt har formet Los Angeles.

Petersen Automotive Museum har tre etager, hvor stueetagen er helliget bilens indflydelse på udviklingen af Los Angeles. Ud over masser af smukke amerikanerbiler, der kan få voksne mænd til at bryde ud i gråd, handler udstillingen lige så meget udviklingen af den amerikanske og californiske infrastruktur i det 20. århundrede med tankstationer, moteller, drive in kultur og motorveje i flere etager.

På 1. sal kan man se nogle af de klassiske biler, der har haft hovedroller i amerikanske film – eller har været ejet af nogle af stjernerne, som fx Elvis Presleys sportsvogn fra 1971, De Tomaso Pantera, som Elvis i øvrigt beskød med en pistol under et raserianfald, da bilen ikke ville starte. Nu står den så på Whishire Boulevard i Los Angeles – med de “originale” skudhuller fra Elvis, som aldrig blev udbedret.

Petersen Automotive Museum er et must for alle, der elsker biler og bilkultur, og museet har naturligvis også en række skiftende udstillinger. Og når man skal trække lidt frisk luft, kan man gå op på taget og nyde udsigten over det Beverly Hills, Hollywood og det nordlige L.A. Museet kan i øvrigt lejes til specielle arrangementer, hvis du skulle have planer om en event i Los Angeles.

The Craft and Folk Art Museum
Det mindste af museerne på Miracle Mile er det lille alternative The Craft and Folk Art Museum overfor Page Museum. Museet kan bedst betegnes som et museum med “verdenskunst” og byder på skiftende kunstudstillinger – foruden en fin lille butik med brugskunst og alternative souvenirs i gadeplan.

Da jeg besøgte museet (april 2012) var den ene etage helliget en billedkunstner fra Mexico, der bl.a. laver installationskunst og billeder, mens den anden etage bød på en udstilling med propaganda plakater fra slutningen af 80’erne lige inden Sovjetunionens sammenbrud.

The Craft and Folk Art Museum er klart et voksen-museum. Men er du til kunst, så giv museet en chance – og tjek eventuelt, hvilke udstillinger der vises, når du lægger vejen forbi Miracle Mile på Wilshire Boulevard.

Hoteller og overnatning i Los Angeles
Rabatpakke til 37 seværdigheder i Los Angeles
Guidede busture i Hollywood med Starline Tours

Læs mere på:
www.lacma.org – Los Angeles Connty Museum of Art
www.tarpits.org – Page Museum og La Brea Tar Pits
www.petersen.org – Petersen Automotive Museum
www.cafam.org – Craft and Folk Art Museum

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Henrik Lange fra Highways-USA.com

er en af Danmarks mest erfarne rejsejournalister, der har en unik ekspertviden om USA og Canada. Henrik har kørt USA tynd i udlejningsbiler og rejst rundt i motorhome i USA og Canada flere gange, og blev i 2012 kåret til Årets Rejsejournalist i Danmark. Han deltager hvert år på den store amerikanske rejsemesse, International Pow Wow (IPW) og er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 svar til “Miracle Mile + Museum Row: Museer i L.A.”

 1. Jeg har et par rejsetips til bl.a. Los Angeles. La Brea Tar Pits & Museum: Her har man fundet adskillige mammutter i tjæresøer. Flere er konserveret og udstillet sammen med sabeltigre m.m. Det er et fint museum, hvor man kan se film om dem og ligeledes se paleontologerne arbejde. Ligger i nærheden af Petersen automobilmuseet. Et andet fin mulighed er et stop på Blackwells Corner i Lost Hills. Stedet ligger på Paso Robles Highway 46. Det var det sidste sted James Dean spiste, inden han satte sig i sin Porche og forulykkede 25 miles derfra. Godt spisested, butik, tankstation og ikke mindst en fin udstilling fra “The Dust Bowl”, som taget ud af Steinbecks “Vredens Druer”. Monterey Bay Aquarium i Monterey lidt syd for San Fransisco er super flot, især rummet med gopler er den rene afslapning. San Diego “Old Town”, hvor der er fine udstillinger om Californiens fødsel og et rigtig hyggeligt sted med masser at se på og gode spisesteder. Queen Mary, Long Beach: Flot “Oceanliner” som sejlede mellem USA og Southampton. Blev bl.a. brugt som troppetransportskib i 2. verdenskrig. Flot “Art Deco” interiør og udstyret med en 6 meter lang model i Lego.

  • Super god buket af rejsetips til både Los Angeles og resten af Californien, mange tak for det 😉 Jeg er helt enig med dig i anbefalingen af La Brea Tar Pits, ret unikt sted midt i storbylandskabet. Og så har du lige tilføjet en ny lokalitet, jeg skal forbi på et tidspunkt, for Blackwells Corner lyder som et sted, jeg må teste på et tidspunkt. Tak for de mange fif 😉

 2. En fantastisk oplevelse i L.A er at besøge Petersens Automobilmuseum – http://www.petersen.org En unik samling af forskellige biler: 007 bil, Spidermans motorcykel, smukke biler fra sidste århundrede og på til i dag. Der er udstilling af, hvordan man har lavet en bil fra bunden o.s.v. En dejlig stor udstilling hvor der er plads til at gå og nyde de forskellige biler. Et besøg er ikke nok 🙂
  Når sulten melder sig er et must: Pink´s Hotdog, 709 N La Brea Ave, Los Angeles, CA 90038, USA. Alle mulige varianter af hotdogs og det er “amerikansk størrelse” altså meget store hotdogs og velsmagende man få 🙂
  Når shopping genet melder sig, besøger jeg altid The Outlets at Orange, 20 City Blvd W, Orange, CA 92868, USA. Et superhyggeligt sted med mange gode butikker og restauranter.
  Andre unikke steder som ligger få hundrede meter fra Outletcentret er Christ Cathedral. Et andet hyggelig sted i Anaheim er The Packing House, mange små restauranter og butikker. Så hyggeligt et sted!!

  • Jeg er helt enig med dig i, at Petersen Automotive Museum er et fantastisk museum. Kørte lige forbi det ny renoverede museum på Wilshire Boulevard her i oktober 2018, og den nye facade på museet ser rigtig flot ud om aftenen. Jeg har ikke været indenfor, siden museet blev renoveret og genåbnede her for et par år siden. Tak for de mange andre gode tips til smags- og shopping oplevelser rundt om i Los Angeles 😉