Los Angeles er et kludetæppe af forskellige bydele, og nogle er mere interessante end andre. En af de meget interessante bydele i L.A. er West Hollywood, der med sin strategisk gode placering er et oplagt sted at have base, når Los Angeles og Hollywood skal udforskes. West Hollywood ligger i fornuftig køreafstand fra både Hollywood Boulevard (stjerner i fortovet), Beverly Hills, den sjove del af Sunset Boulevard og de store museer langs Miracle Mile på Wilshire Boulevard.

Hoteller og overnatning i Los Angeles
Hoteller og moteller i West Hollywood
Guidede busture i Hollywood med Starline Tours
Rabatpakke til 37 seværdigheder i Los Angeles

West Hollywood som bydel
Navnet siger i virkeligheden det hele: West Hollywood ligger lidt vest for Hollywood Boulevard, den lange boulevard med de berømte stjerner i fortovet. West Hollywood er en by i byen: En selvstyrende bydel i det gigantiske storbylandskab, der har sin egen identitet ligesom Beverly Hills, Santa Monica, Pasadena, m.fl.

West Hollywood har ikke specielt mange verdensberømte lokaliteter som fx Hollywood og Beverly Hills. Til gengæld går to af Los Angeles’ vigtigste færdselsårer tværs gennem bydelen: Santa Monica Boulevard og Sunset Boulevard, og langs disse to gader ligger der en hel underskov af spændende lokaliteter i form af restauranter, barer, cafeer, spillesteder, butikker og overnatningssteder med alt hvad der kan please den omrejsende turist.

Sunset Boulevard og West Hollywood
West Hollywood er placeret midt på den sjove del af Sunset Boulevard, der tilbage i 60’erne, 70’erne og et stykke op i 1980’erne var en af de mere vovede bydele i Los Angeles med bl.a. letlevende damer, stripklubber, spillesteder, barer, natklubber, restauranter og underholdning med afsæt til en særdeles god aften i byen.

I dag er Sunset Boulevard blevet mere familievenlig, uden dog helt at have mistet sit touch fra de gode, gamle dage. Og man kan stadig finde enkelte af de etablissementer, som tilbage i 60’erne var arnestederne for nogle af de store kulturelle trends i USA: Det gælder bl.a. natklubben Whiskey a Go Go, der siden åbningen i 1964 har skrevet sig ind i flere historiebøger for sine berømte koncerter tilbage i slutningen af 60’erne og starten af 70’erne med kunstnere som fx The Doors, Janis Joplin og Led Zeppelin.

Et andet kendetegn ved Sunset Boulevard er de gigantiske billboards – nogle udformet med gigantiske LED skærme – der hænger overalt langs boulevarden med reklamer for de seneste Netflex serier og andre TV-shows – og naturligvis de nyeste spillefilm. I gamle dage var der endnu mere power på de store billboards, hvor man også kunne finde dyre og højt profilerede spiritus- og tobaksreklamer med fx The Marlboro Man. Men i dag er det med tobaksreklamer langs Sunset noget der hører til i historiebøgerne.

Road Food på Sunset Strip i West Hollywood
På den kulinariske front vrimler det med dyre restauranter langs Sunset Boulevard. Heldigvis er road food segmentet også repræsenteret. Mels Drive-In midt på Sunset Strip byder på håndlavede burgere – helt ned i detaljen. Fx kommer servitricen og spørger dig, hvordan du vil have din bøf i burgeren stegt: rare, medium eller well done.

Interiøret er som taget ud af ud en Hollywood film, bare med den forskel, at det her er den ægte vare. Mels Drive-In er nemlig det burgerbrand, der optræder George Lukas’ debutfilm fra 1973, American Graffiti – på dansk Sidste nat med kliken. Kæden blev oprindeligt grundlagt i 1947 i San Francisco, og genopstod i slutningen af 1980’erne. Restauranten på Sunset Strip er som den eneste i kæden åben 24 timer i døgnet.

En anden lokalitet, der ikke kan undgå at fange jeres opmærksomhed på Sunset Strip, er Carney’s Express Limited, indrettet i en gul jernbanevogn midt på Sunset Strip. Den familieejede restaurant serverer ifølge flere medier nogle af de bedste hotdogs og burgere i Los Angeles, hvilket ikke siger så lidt.

Jeg har ikke selv endnu personligt testet Carney’s, men kunne ikke lade være med at beundre den karakteristiske gule jernbanevogn, sidst jeg var i Los Angeles. Men Carney’s og deres menukort er på listen over ting, der må studeres nærmere, næste gang jeg er i L.A.

Den danske Sunset Strip ekspert Henrik List
Hvis I for alvor vil have en etnografisk beskrivelse af Sunset Boulevard gennem hele Los Angeles inkl. West Hollywood, har forfatteren Henrik List skrevet en fremragende guide: Scener fra Sunset Boulevard fra 2018 tager jer med hele vejen fra Downtown og ind gennem bl.a. West Hollywood (og resten af L.A.) hele vejen ud til Stillehavet og Santa Monica. Bogen er et fantastisk portræt af Los Angeles her i 2018.

Santa Monica Boulevard og West Hollywood
Den anden store hovedfærdselsåre gennem West Hollywood er Santa Monica Boulevard, som også er leveringsdygtig i masser af fristelser. Alligevel har Santa Monica Blvd. ikke helt samme magi, som Sunset.
Det er dog ikke det samme som at sige, at Santa Monica i West Hollywood er kedelig, for det er den langtfra.

Oplevelserne langs Santa Monica Blvd. er bare lidt mere fragmenterede, og der er længere mellem dem. Men området omkring, hvor La Cienega Boulevard krydser Santa Monica hører til den mere charmerende del af Santa Monica. Lige der hvor Santa Monica Boulevard slår et sving (øst for La Cienega Boulevard), har man i den grønne midterrabat placeret et renoveret neonskilt med en svømmer, der kaster sig ud i bølgerne.

Santa Monica Boulevard gennem West Hollywood er i øvrigt identisk med den gamle Route 66, som cruiser tværs gennem West Hollywood på sin vej ud mod Stillehavet. Det er også årsagen til, at I kan finde enkelte referencer til Route 66 langs Santa Monica Boulevard.

Hvis I vil have en rigtig lokal ”road side” oplevelse med Route 66 reference, så smut ind forbi burgerrestauranten Astro Burger i det østlige del af West Hollywood. Også den legendariske Formosa Cafe, som har optrådt i flere forskellige film (bl.a. i L.A. Confidential fra 1997), ligger på Santa Monica Boulevard/ Route 66 – i krydset Santa Monica/ Formosa. Cafeen var under renovering i oktober 2018, da jeg var forbi, men skulle genåbne i 2019.

Hoteller og overnatning i Los Angeles
Hoteller og moteller i West Hollywood
Guidede busture i Hollywood med Starline Tours
Rabatpakke til 37 seværdigheder i Los Angeles

Af Henrik Lange, Highways-USA.com