Det er efterhånden længe siden, jeg sidst fløj interkontinentalt med SAS, så dermed er det tid til en lille status – med afsæt i SAS Go (det tidligere Economy), som de fleste danskere trods alt vælger, nu de hopper om bord på SAS’ ruter til USA. Maden er stadig god – også selvom man ikke kan få ”sparkling vine” gratis til maden på SAS Go. Men en øl eller en lille flaske vin er stadig gratis til hovedmåltidet.

Underholdningssystemet om bord virker dog efterhånden en smule antikveret. Efter at have fløjet med bl.a. Virgin Atlantic, Icelandair og Air New Zealand de seneste gange, jeg har været i USA, er der ikke specielt meget at vælge mellem hos SAS. Antallet af film var begrænset (cirka 20 styks), og man kunne ikke starte sin film, når man havde lyst: Alle film kører i konstant sløjfe. Udvalget kan man altid diskutere, men der var ikke for alvor nogle film imellem, som jeg bare måtte se.

Desuden slukkes systemet allerede en lille time inden landing, mens det fx hos Virgin Atlantic kørte helt frem til gaten. Og der var ingen dansk TV dramatik om bord. Det kunne Air New Zealand levere i form af to afsnit af Forbrydelsen – endda med dansk tale – da de fløj mig til til Los Angeles sidste år.

På musiksiden kunne jeg stort set ikke finde en eneste kanal, jeg gad lytte tid. Smag og behag er naturligvis igen forskellig, men det kom lidt bag på mig, at udvalget var så forholdsvis beskedet. End ikke en kanal med afslappende instrumentalmusik, kunne jeg finde, selvom der var en meditationskanal. Heller ikke her var der lige umiddelbart noget dansk, men en kanal med blandet skandinavisk musik, der hverken var fugl eller fisk.

Det virker som om, at man forsøger at tilfredsstille alle danske, norske og svenske kunder – og dermed ender med ikke at tilfredsstille nogen af partnerne. Som nordisk fælles nordisk selskab bør man nok erkender, at der skal være en bred musikkanal til hvert land, da det skandinaviske miks ikke fungerer.

Og så skal der være lidt mere fokus på indeholdet på filmsiden og TV siden – engagement er måske i virkeligheden det rette ordvalg. Danmark og de øvrige nordiske lande er blevet nomineret til flere Oscars gennem de senere år. Hvorfor er disse film ikke med i bagkataloget? Med engelske undertekster, så man fx kunne give amerikanere noget nordisk underholdning og kultur på vej til Skandinavien.

Med andre ord trænger SAS til børste støvet lidt af, hvilket også gælder den lidt forældede grafik, i relation til landkortene over, hvor langt man er nået på sin flyrute. Dog er kameraet ude i front og lodret nedad under flyet stadig en fin feature. Men det var kun aktivt fra min plads, da vi lettere fra København, og ikke da vi skulle lande i Newark, hvor der ellers var høj flot sol – og masser at se på nede under flyet.

SAS trænger med andre ord til at få opgraderet underholdningssystemet lidt, så man er på omdrejningshøjde med de flyselskaber, man gerne vil sammenligne sig med. Der sker utvivlsomt en opgradering, når SAS får leveret sine nye langdistancefly, men det første eksemplar lander først i SAS flåden i 2015, så noget skal der ske inden da. Til gengæld skal SAS have ros for, at man kan beholde sit headsæt, når man er landet – en fin lille gestus.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com