De velkendte art deco hoteller langs den berømte Ocean Drive er et must, når du er i Miami. Men Miami Beach er andet end den eksotiske stribe hoteller fra 20’erne ud til Atlanterhavet. Så giv dig tid til at gå på opdagelse på den aflange sandtange, for Miami Beach har flere interessante seværdigheder og gader, der nemt bliver overset, når du som turist følger masserne og sætter kursen mod South Beach. Her er min guide til South Beach og Miami Beach’s mange seværdigheder.

Hoteller tips til overnatning i Miami Beach
Hoteller langs Ocean Drive i Miami Beach
Hoteller i South Beach i Miami Beach

Definitionen på South Beach
Miami Beach’ aflange form har gjort det nødvendigt at skelne mellem den nordlige del og den sydlige del af den smalle langtange. Og det er South Beach, der løber med hovedparten af opmærksomheden, for det er hernede, du finder hovedparten af Miami Beach’s berømte art deco arkitektur med de runde hjørner og blege pastelfarver.

Ingen andre byer i verden har en så stor koncentration af art deco bygninger som Miami Beach. Og hovedparten ligger syd for 15th Street og øst for Washington Avenue. Det er altså i dette område, at turisterne flokkes. Og du behøver ikke kun bevæge dig rundt på Ocean Drive ud til Atlanterhavet, for at få art deco arkitektur.

Lincoln Road – eksklusiv shopping
Miami Beach’ fokus på art deco arkitekturen kan bl.a. opleves på Lincoln Road, der er Miami Beach’ svar på Park Avenue i New York og Rodeo Drive i Beverly Hills. Her kan du powershoppe, hvis du har tegnebogen i orden. Mange af de klassiske forretningsfacader blev opført i perioden fra midten af 1920’erne og frem til 1950’erne. Et af gadens klassiske art deco-stilikoner er det store Lincoln Theater.

Lincoln Road er noget så usædvanligt som en gågade. Det skyldes arkitekten Morris Lapidus, der bl.a. stod bag to af Miami Beach’ første klassiske hotelresorts, Fountain Bleu og Eden Roc lidt nord for South Beach. Morris Lapidus valgte at gå mod strømmen og gjorde Lincoln Road til en af USA’s første gågader, hvilket var et særsyn i 60’erne. Derfor er Lincoln Road i dag en lille oase med restauranter, fortovscafeer og grønne områder.

Espanola Way – den spanske enklave
Den ligger som en lille afstikker kun fem minutters gang fra Ocean Drive, men bliver nemt overset af de fleste turister. Men den smalle gade, der ligger mellem Pennsylvania Avenue og Collins Avenue, er en lille “spansk” enklave, der af historiske grunde bærer navnet Espanola Way.

Espanola Way er ret snæver, men byder på en række hyggelige restauranter, nogle fortovsboder med varer ude på gaden og den spanske arkitektur i området har også tiltrukket sig opmærksomhed fra flere lokale kunstnere – samt de sædvanlige tusindkunstnere ude på selve gaden.

Washington Avenue og Collins Avenue
De to store nord-syd gående hovedstrøg i South Beach er Washington Avenue og Collins Avenue. Sidstnævnte er identisk med A1A, strandvejen i Miami Beach, der ender i South Beach, men til gengæld følger Atlanterhavskysten hele vejen gennem det sydlige Florida.

Både langs Washington og Collins Avenue ligger der masser af hoteller og butikker – mange af dem i klassiske art deco-bygninger, også selvom de ikke ligger direkte ud til stranden.

World Erotic Art Museum – sex på amerikansk
Museer er måske ikke lige det, der står højest på din prioriteringsliste, når du besøger Miami Beach, men to museer skal dog lige nævnes her: Midt på Washington Avenue ligger Weam – en forkortelse for World Erotic Art Museum.

Museet byder på en relativt stor samling af erotiske effekter af både nyere og ældre dato. Museets mest kuriøse genstand er nok den store hvide fallosskulptur, som indgik i Stanley Kubriks film “A Clockwork Orange” fra 1971. Desuden har museet en gigantisk (og meget tung) dobbeltseng i massivt træ med udskårne motiver fra Kama Sutra.

Desværre er der proppet alt for mange ting ind i det forholdsvis lille museum, og der mangler en rød tråd i museets samling. Så det bliver en relativt uforløst oplevelse at besøge Weam.

Bass Art Museum – kunst i Miami Beach
Bass Art Museum er et andet museumstilbud i Miami Beach. Museet byder på en permanent samling af renæssance- og barokkunst, men har også skiftende udstillinger af nyere kunst.

Museets store tilbygning fra 2007 skaber nogle unikke rammer for museet, der også byder på to af verdens største vægtæpper i museets forhal. Faktisk er hallen bygget for at kunne rumme tæpperne.

Bass Art Museum er et OK kunstmuseum, især hvis du er til barok og renæssance, og museet har også en fin museumsbutik. Men er du ikke til den klassiske kunst, er det nok ikke lige Bass Art Museum, du skal løse billet til – men mindre at en af museets skiftende udstillinger lige er rammer din kunstsmag. Læs også min artikel om Miami’s mange museer

Holucaust Memorial – jøder i Miami
Miami Beach af alle steder har et af verdens største og mest markante holocaust mindesmærker: En gigantisk hånd i bronze, hvor armen udgøres af en utallige udhungrede menneskekroppe. Den 13 meter høje skulptur er omgivet af en mur af med en rundgang og udvendigt et bassin.

En meget effektfuld og dramatisk skulptur, hvori man også har ingraveret navnene på utallige af de jødiske ofre for holocaust. Monumentet byder også på en stribe fotoplancher fra de tyske koncentrationslejrene. Desuden findes der et auditorium ved monumentet, hvor der vises film om holocaust og tilblivelsen af skulpturen.

Det er det meget store jødiske samfund i Miami Beach, der har bekostet monumentet, der er udført af kunstneren Kenneth Treister og indviet i 1990. Trænger du til en lille pause efter besøget ved Holocaust monumentet, ligger Miami Beach’ botaniske have lige på den anden side af hegnet som en lille afslappende og grøn oase – selvom den botaniske have dog er noget beskeden i størrelsen.

Hoteller tips til overnatning i Miami Beach
Hoteller langs Ocean Drive i Miami Beach
Hoteller i South Beach i Miami Beach

Læs mere på:
www.lincolnroad.org – shopping på Lincoln Road
www.mdpl.org – art deco ture i Miami Beach
www.holocaustmmb.org – Holocaust monumentet i Miami Beach

Af Henrik Lange, Highways-USA.com