Floridas tæthed på Cuba fornægter sig ikke. Miami vrimler med eksil cubanere, der har taget flugten fra Castro’s Cuba, som mange cubanere i Miami mildt sagt ikke har meget til overs for. Mens cubanerne i dag bor over det meste af Miami, er det stadig Little Havana langs SW 8th Street i den sydlige del af byen, som cubanerne betragter som deres hjemmebane. Eller “Calle Ocho” som bydelen kaldes lokalt – 8th Street på spansk. Du behøver dog ikke kunne tale spansk for at besøge Little Havana.

Hoteller tips til overnatning i Miami Beach
Hoteller langs Ocean Drive i Miami Beach
Hoteller i South Beach i Miami Beach
Hoteller i Coral Gables syd for Miami Downtown

Gallerier, cigarer, domino og dragqueens
Little Havana er en herlig blanding af lokale butikker, gallerier, restauranter, cigarudsalg samt både en boghandel, en musikbutik og videoshop – alle naturligvis specialiseret i spansk og cubansk litteratur, musik og film. Og det er ikke sat i scene til ære for turisterne. Læg fx vejen forbi Máximo Gómez Park, og se hvordan de lokale sidder bænket ved bordene over et spil domino – eller alternativt et spil skak.

De senere år er der åbnet mange gallerier langs Calle Ocho – langt de fleste med cubansk kunst på væggene. Og er du til et mere eksotisk indslag, så stik hovedet ind i butikken El Rincón de Marytrini, som drives af en af Floridas bedste drag queens. Her kan du få alt i parykker og store rober, og er du heldig, er det ejeren selv, der står bag disken.

Den sjoveste del af Calle Ocho ligger mellem SW 13rd Avenue og SW 17th Avenue. (Avenues går nord-syd, Streets går øst-vest). Her træder Little Havana for alvor i karakter – især hvis du lægger vejen forbi på en hverdagsformiddag eller sidst på eftermiddagen eller først på aftenen op mod en weekend.

Musik, film og kultur i Little Havana
Midt på Calle Orcho finder du spillestedet La Casa de Tula, hvor der hver aften er optrædender af cubanske kunsterne og orkestre. Der har i øvrigt været restaurant og spillested i lokalerne i masser af år, også før cubanerne rykkede ind i Little Havana. Tidligere var det især sorte musikere, som spillede på stedet – ofte for et hvidt publikum, hvilket var uhørt tilbage i 40’erne og 50’erne. I 1957 stod bl.a. Count Basie og Billie Holiday på scenen i det, der i dag er La Casa de Tula.

Et andet fixpunkt er den store biograf Tower Theater fra 1926 midt på Calle Ocho, hvor der naturligvis vises spansk-sprogede film. Udenfor har man i bedste Hollywood-stil etablerede en “Walk of Fame” med stjerner i fortorvet, som repræsenterer spansktalende cubansk-amerikanske skuespillere og kunstnere.

Den sidste fredag i hver måned arrangeres der såkaldte “Cutural Fridays” langs Calle Ocho i Little Havana med underholdning, levende musik, åbne gallerier og boder i nabolaget.

Svinebugt Monumentet i Little Havana
I 1961 forsøgte en amerikansk invasionsstyrke at vælte Castro og hans styre ved at foretage landgang i Svinebugten ved Cuba, og mange unge eksilcubanere fra Miami deltog i invasionen på amerikansk side. Men missionen var dårligt planlagt, og amerikanerne led nederlag og måtte forlade Cuba med store tab.

Den historie har cubanerne i Little Havana ikke lyst til at tale så meget om. Men for at ære de som faldt, har man opført et mindesmærke for den fejlslagne invasion. Svinebugt Monumentet står på hjørnet af Calle Orco og Cuban Memorial Boulevard, der ligger mellem 13rd og 12nd Avenue. Her brænder der en evig flamme til ære for de faldne.

Generelt er eksil cubanerne i aller højeste grad “anti Castro”, og de har heller ikke meget fidus til den opblødning, som er på vej mellem USA og Cuba efter at Obama blev præsident. Så som Lonely Planet skriver i deres guidebog til Miami and the Keys: Lad din Che Guevara t-shirt blive hjemme, når du besøger Little Havana. For så meget humor har de trods alt ikke i Little Havana.

Hoteller tips til overnatning i Miami Beach
Hoteller langs Ocean Drive i Miami Beach
Hoteller i South Beach i Miami Beach
Hoteller i Coral Gables syd for Miami Downtown

Af Henrik Lange, Highways-USA.com