Store hvide gravmonumenter, der står placeret oven på jorden, er et verdensberømt ikon fra New Orleans. Byens lave beliggenhed gør, at grundvandet mange steder nærmest ligger lige under jordoverfladen, og derfor kan man ikke begrave de døde i jorden. Den traditionelle løsning på det problem har været at bygge store stenkister eller marmorkister oven over jorden. Det er dem, som er med til at give New Orleans’ kirkegårde deres specielle look.

Hoteller og tips til overnatning i New Orleans

Kirkegårdskultur i New Orleans
Den første kirkegård i New Orleans var St. Louis Cemetary No. 1. Den lå ved indvielsen i 1789 et stykke uden for byen, men ligger i dag kun et stenkast fra The French Quarter.

St. Louis Cemetary No. 1 er uden overdrivelse den mest berømte kirkegård i New Orleans. Det er bl.a. her, at voodoo dronningen Marie Laveau ligger begravet. Ved hendes gravsted kaster folk typisk mønter omkring graven, og tidligere var der også mange, så ridsede X’er ind i hendes gravmonument som en slags gestus og respekt. Den praksis betragtes dog i dag som vandalisme.

Gravene på St. Louis Cemetary No. 1 ligger meget tæt på hinanden, og der findes desværre ingen folder ved indgangen, som kan guide dig rundt på stedet. Det kan derfor være en rigtig god ide at få en guidet tur med en lokal guide, der kender stedet og kan alle anekdoterne.

Easy Rider filmet på St. Louis No. 1
St. Louis Cemetary No. 1 har optrådt i flere film. Mest berømt er en scene fra kultfilmen Easy Rider fra 1969, hvor Dennis Hopper og Peter Fonda er rygende skæve under Mardi Gras og i deres psykedeliske rus bevæger sig ind på kirkegården.

Rygtet vil i øvrigt vide, at Dennis Hopper efter sigende faktisk havde været skæv under optagelserne til Easy Rider, og i sin rus havde skændet en af gravene ved at rive hovedet af en statue. Hovedet skulle vist nok stadig mangle på den pågældende grav – uden at det dog kan bekræftes af undertegnede.

Hold dig væk efter mørkets frembrud
Kirkegårde i New Orleans har ry for at være steder, hvor man ikke bør bevæge sig rundt alene. Men da jeg besøgte St. Louis Cemetary No. 1 midt på dagen, var der ualmindelig fredeligt – og de eneste andre på kirkegården var ligeledes turister på sightseeing. Når det er sagt, bør man dog holde sig fra New Orleans’ kirkegårde efter mørkets frembrud – og i øvrigt generelt tænke sig om.

Hoteller og tips til overnatning i New Orleans

Mere om guidede ture på New Orleans’ kirkegårde

Af Henrik Lange, Highways-USA.com