New Orleans er jazzmusik, fransk og spansk kolonihistorie og masser af fest og farver i Bourbon Street. Men New Orleans er også hjemby for det nationale amerikanske World War II Museum. Det var nemlig i New Orleans, at de særlige landgangsbåde, der bl.a. blev benyttet under D-Dag i Normandiet samt på en lang række øer i Stillehavet, blev bygget.

Hoteller og tips til overnatning i New Orleans

USA før 2. verdenskrig
National World War II Museum opridser historien om amerikanernes vej ind i 2. verdenskrig. Det er historien om, hvordan USA i slutningen af 1930’erne indtog en meget beskeden 18. plads på ranglisten over verdens stærkeste militærmagter.

Antallet af amerikanske soldater under våben var meget behersket – og kun den amerikanske flåde udgjorde en magtfaktor i international sammenhæng. Både den tyske og den japanske hær var amerikanerne langt overlegne.

Pearl Harbor ændrede alt
Vendepunktet kom den 9. december 1941, da japanerne angreb Pearl Harbor på Hawaii og i løbet af få timer dræbte flere tusinde amerikanske soldater. USA erklærede Japan krig, og pludselig var USA blevet en del af krigen. Eller som en japansk general eftertænksomt udtrykte det: “Jeg tror vi har vækket en sovede kæmpe”.

Nærmest fra den ene dag til den anden omstillede det amerikanske samfund sig fra passivitet til aktiv krigsførelse, og hele landet gik i krig. Og i New Orleans havde bådebyggeren Jack Higgins svaret på et af de problemer, der opstod, da krigen brød ud: Hvordan skulle amerikanerne effektivt kunne indvadere og foretage landgang på de mange Stillehavsøer, som Japan havde besat i hele Stillehavsregionen?

New Orleans byggede landgangsbåde
Bådebyggeren Jack Higgins og hans landgangsfartøjer blev en central del af den amerikanske krigsførelse i Stillehavet. På ganske få måneder voksede Higgins lille skibsvæft i New Orleans til at være en gigantisk virksomhed med tusindvis af ansatte, der producerede landgangsfartøjer på stribe, som blev udskibet fra New Orleans.

Da især Stillehavskrigen bød på masser af D-dage med langgang på en lang række Stillehavsøer, er det især den vinkel på 2. verdenskrig, som World War II Museum i New Orleans fokuserer på. Den del af krigen er ikke specielt kendt af danskere, og derfor er det så meget desto mere interessant at gå på opdagelse i museet.

Stillehavskrigen og D-Day
Historien om Stillehavskrigen har sin helt egen etage og er meget velfortalt ved brug af elektroniske kort og plancher samt videobiografer med dokumentartfilm, der formidler Stillehavskrigens udvikling fra 1941 og frem til japanernes kapitulation i august 1945, da amerikanerne smed atombomberne over Hiroshima og Nagasaki. Men også optakten til invasionen i Normandiet, selve D-Dag og de allieredes kamp mod Nazi-Tyskland i 1944-45 får en vis dækning. Og fortæller man de ansatte på museet, at man kommer fra Danmark, undlader det ikke at aftvinge en vis respekt, at man har givet sig tid til at besøge museet.

National World War II Museum er således en seværdighed, der rækker langt ud over New Orleans og Louisiana. Og er man bare en smule interesseret i nyere verdenshistorie, bør man afsætte mindst et par timer til museet, der er blevet udvidet markant, siden jeg besøgte museet.

Hoteller og tips til overnatning i New Orleans

Læs mere på:
www.nationalww2museum.org

Af Henrik Lange, Highways-USA.com