Krateret efter World Trade Center i Financial District på sydspidsen af Manhattan er efter mange år som byggeplads efterhånden ved at lige en normal bydel igen. Der bygges stadig på det nye World Trade Center, men området omkring Ground Zero er heldigvis ikke længere det gigantiske hul i jorden, det var i cirka 10 år efter angrebet på World Trade Center 11. september 2001.

Med åbningen af det nye 911 Museum har USA fået et museum, hvor I kan komme helt tæt på begivenhederne den tragiske septemberdag i 2001 – og hvor ofrene for begivenheden mindes.

Hoteller og overnatning på Manhattan
Rabatpakke til 6 seværdigheder i New York – CityPass
Rabatpakke på 100+ attraktioner i New York – New York Pass

Brutalt møde med 11. september 2001
Alle kender fotosne af de forvredne jernbjælker fra World Trade Center, de utallige papirer og den grå aske, der lå kastet ud over hele det sydlige Manhattan kombineret med de mange delvist udbrændte redningskøretøjer, der var den triste scene efter angrebet på World Trade Center i september 2001.

Det nye 911 Museum på Ground Zero byder på et brutalt gensyn mange af disse effekter, som mange af os hidtil kun har set på fotos, men som I nu står ansigt til ansigt med. Det er dog ikke kun effekterne selv, der skaber den dramatiske effekt. Det er effekterne, kombineret med det faktum, at I står lige nøjagtigt der, hvor helvedet brød løs den 11. september 2001. Det er den kombination, der gør det nye 911 Museum til en ekstra stærk oplevelse.

Det er vigtigt at pointere, at 911 Museum også repræsenterer ofrene for angrebet på Pentagon i Washington D.C. samt Flight 93 i Pennsylvania – flyet der ikke nåede sit mål, men styrtede ned på en mark ved byen Shanksville i Pennsylvania. Udstillingen mindes også de seks personer, der blev dræbt ved terrorangrebet i 1993, da en bilbombe sprang i parkeringskælderen under World Trade Center.

Ned i dybet på Ground Zero
Det nye 911 Museum tager jer en tur med ned under jorden på Ground Zero – helt ned til fundamentet af de to tårne. Museet er simpelthen placeret dernede, hvor de to tårnes jernstruktur stod forankret i beton – med de mange jerndragere synlige i fundamentet.

I bevæger jer derfor rundt under de to vandbassiner, som udgør det udendørs mindesmærke for ofrene for 11. september 2001. Konturerne af de to tårne er væggene af de to bassiner – set udefra – nede under jorden. I kan derfor stille jer op nøjagtigt halvvejs mellem nordtårnet og sydtårnet på Ground Zero – mens I har udsigt til begge ”tårne”. Det er en ret stærk oplevelse.

Ud over samlingen af effekter, der er resultatet af angrebet på World Trade Center – fortæller en afdeling af museet om begivenhederne time for time – lige fra flykabrerne gik ombord i de fire fly, til det første fly ramte nordtårnet kl. 08.46, siden endnu et fly fløj ind i sydtårnet kl. 09.02 til kollapset af sydtårnet kl. 09.59 og kollapset af nordtårnet kl. 10.31.

Udstillingen vil utvivlsomt være barske sager for mange. For her kan I bl.a. høre telefonbeskeder fra nogle af dem, der var ombord på de kaprede fly – og telefonbeskeder til nogle af ofrene, hvor deres familie og venner forsøger at få fat i dem, for at høre om de er OK…

Endelig sluttes der af med en præsentation af den internationale baggrund for begivenhederne bag den 11. september 2001, herunder Al-Qaeda og Osama Bin Ladens grundlæggelse af Al-Qaeda og den yderligtgående islamiske terrorisme i Mellemøsten op til i dag – en præsentation, der den dag i dag desværre stadig er voldsom aktuel, når man har de aktuelle begivenhederne i Irak og Syrien i baghovedet.

Tankevækkende udstilling
I alt blev 2.977 mennesker dræbt ved angrebet på USA den 11. september 2001 – langt hovedparten af ofrene blev dræbt i World Trade Center i New York. De 19 flykabrere på de fire fly er ikke talt i statistikken. 441 af de dræbte var såkaldte ”first responders” – altså redningsmandskab udefra, der stod overfor en næsten umulig opgave med at evakuere de to tårne.

I Pentagon blev 125 mennesker dræbt, da bygningen blev ramt af Flight 77 fra American Airlines. Hertil kom de 59 passagerer og besætningsmedlemmer ombord på flyet – foruden de fem flykabrere. Flystyrtet ved Shanksville i Pennsylvania kostede 40 mennesker livet – foruden de fire flykabrere.

Alle disse 2.977 ofre er nævnt med navn og foto i en særlig mindehal på museet. Her vises der desuden små korte film om nogle af ofrene, så ofrene ikke kun er et navn på en meget lang liste. Men de træder i karakter, og man får en ide om, hvem de var som personer, inden de blev ofre for det værste terrorangreb i amerikansk historie. Alle ofrenes navne er indgraveret langs kanten af de to bassiner, som udgør det udendørs mindesmærke for 11. september 2001.

Det praktiske omkring 911 Museum
Interessen for at besøge det nyåbnede 911 Museum er ikke overraskende meget stor. Derfor anbefales det, at I på forhånd reserverer en tid til at besøge museet. I kan enten vælge mellem en almindelig billet eller en billet inklusiv en guidet tur. Jeg valgte det sidste, og fik en meget interessant og objektiv præsentation af begivenhederne på den guidede tur, som varer cirka en time.

P.g.a. stedets symbolværdi er der ekstra høj sikkerhed omkring 911 Museum. I skal derfor gennem et sikkerhedstjek som i en lufthavn med bl.a. metaldetektor, inden I får adgang til museet.

Det er tilladt at tage fotos i museets ydre udstillinger, men ikke i den særlige aflukkede udstilling om begivenhederne den 11. september, hvor I bl.a. kan se personlige effekter fra nogle af ofrene fra angrebet som fx smykker, kreditkort, personlige notater, m.v. Det er også ganske stærke sager.

Vil man nøjes med kun at besøge mindesmærket ved Ground Zero, skal man ikke længere bestille tid – det skulle man ved monumentets åbning i 2011 og noget tid frem.

National September 11 Museum og det tilhørende mindemærke er selvsagt ikke den mest festlige seværdighed, I kan finde på Manhattan. Men det er et sted og en begivenhed, der har betydet ekstremt meget for New York City og det moderne USA. Derfor bør I naturligvis besøge museet og mindesmærket, når I er i New York.

Hoteller og overnatning på Manhattan
Rabatpakke til 6 seværdigheder i New York – CityPass
Rabatpakke på 100+ attraktioner i New York – New York Pass

Læs mere på www.911memorial.org

Af Henrik Lange, Highways-USA.com