Et af New Yorks mest ikoniske og elskede bygningsværker er Brooklyn Bridge over East River. Broen har siden 1875 forbundet det sydlige Manhattan med Brooklyn på den anden side af East River, og har du tid, bør du lige tage turen over Brooklyn Bridge til fods – gerne tidligt på morgenen, så du kan nyde Manhattans skyline i morgensolen og følge den ivrige strøm af newyorkerne over broen, der enten er på vej til arbejde eller bare ude på en tidlig joggingtur.

Hoteller og overnatning på Manhattan
Rabatpakke til 6 seværdigheder i New York – CityPass
Rabatpakke på 100+ attraktioner i New York – New York Pass

Øverste dæk er for fodgængere og cyklister
Den kombinerede gang- og cykelsti over Brooklyn Bridge udgør det øverste dæk på broen, mens bilerne kører på det nederste brodæk. Fra gangstien over broen har du en fantastisk udsigt over store dele af Manhattan – ikke mindst financial district med bl.a. Wall Street på det sydlige Manhattan.

Der er taget utallige fotos af udsigten ind over det sydlige Manhattan fra Brooklyn Bridge, og bl.a. Ikea har et stort foto plakatfoto med ramme af udsigten fra Brooklyn Bridge. Når du tager fotos fra broen, så husk lige at holde øje med cyklister og joggere, for cykel- og gangstien er faktisk ikke specielt bred.

Hængebroen lige nord for Brooklyn Bridge er Manhattan Bridge, der har visse ligheder med Brooklyn Bridge. Manhattan Bridge har også to brodæk, men her er det nederste brodæk til subway-togene, mens det øverste er til biltrafik. Manhattan Bridge er også udstyret med gangsti, men den ligger på nederste dæk på den sydlige side af broen, så udsigten fra Manhattan Bridge er ikke nær så god som fra Brooklyn Bridge. Det er Manhattan Bridge, der optræder i baggrunden på Woody Allens berømte filmplakat fra hans sort/hvide spillefilm Manhattan fra 1979 med bl.a. Diana Keaton og Woody Allen.

Verdens længste hængebro
Fans af broer kan hurtigt blive enige om, at Brooklyn Bridge er en af verdens smukkeste hængebroer, og at den hører hjemme i samme liga og klasse som fx Golden Gate Bridge i San Francisco. Brooklyn Bridge er bygget i såkaldt neo-gotisk stil, hvilket de to store åbninger med i de to brotårne med form som gigantiske kirkevinduer understreger.

Broen er i alt 1.825 meter lang, og broens frie spænd er på 486 meter, hvilket gjorde Brooklyn Bridge til verden længste hængebro i mange år efter dens færdiggørelse. Broen blev indviet den 24. maj 1883 under stor festivitas. På broens granitpyloner kan man godt nok læse årstallet 1875, men det er årstallet for færdiggørelsen af de to bropiller – og ikke selve broen.

Familien bag Brooklyn Bridge
Byggeriet af Brooklyn Bridge udviklede sig til lidt af familieforetagne. Den oprindelige mand bag projektet var den tyske immigrant John Augustus Roebling, som stod bag byggeriet af en række andre mindre hængebroer i USA. Men han døde tidligt i projektfasen, så hans søn Washington Roebling overtog projektet fra faderen.

Men heller ikke sønnen var født under en heldig stjerne, for sygdom gjorde, at han ikke kunne være til stede på selve byggepladsen. I stedet fulgte han slagets gang fra sin lejlighed, hvorfra han havde udsigt til byggeriet. I stedet var det hans kone, Emily Warren Roebling, som agerede kurer for hendes mand. Hun løb således i konstant pendulfart mellem lejligheden og byggepladsen, for at overbringe ingeniørerne ved byggeriet, hendes mands instruktioner.

Den løsning stod på under en stor del af byggeriet af Brooklyn Bridge – hvilket vil sige 11 år. Emily Warren Roebling fik efterhånden stor anerkendelse for sin indsat og stigende viden om byggeriet og broens tekniske specifikationer. Så hun var den første person, der fik lov til at gå over broen ved åbningen i 1883.

21 elefanter på Brooklyn Bridge
At broen er solidt konstrueret er der næppe nogen tvivl om her mere end 130 år efter dens færdiggørelse. Washington Roebling tog da heller ingen chancer og sørgede bl.a. for, at broens kabler blev seks gange stærkere end de var beregnet til at skulle være. Så mens andre broer fra slutningen af 1800-tallet for længst er forsvundet, står Brooklyn Bridge der den dag i dag og er en af livsnerverne mellem Manhattan og Brooklyn – med bl.a. en seks spors motorvej på nederste dæk.

Der var dog lige efter åbningen tvivl om, hvorvidt broen var solid nok. Således blev 12 personer trampet ihjel allerede seks dage efter åbningen i 1883, da der opstod rygter om, at broen ville kollapse. Året efter sørgede en cirkusdirektør dog for at mane alle rygter om broens ustabilitet i jorden, da han lod 21 cirkus elefanter trampe over Brooklyn Bridge – uden at broen kollapsede. Så var den elefant ligesom barberet.

Kærlighed på Brooklyn Bridge
Ligesom mange andre steder i verden har kærestepar i New York også kastet deres kærlighed på Brooklyn Bridge: På rækværket langs gangstien over Brooklyn Bridge hænger der utallige hængelåse med navne på kærestepar, der har hængt hængelåsen op og smidt nøglerne i East River i håbet om evig kærlighed.

Udsmykningen med hængelåse og andre souvenirs er dog ikke noget, myndighederne i New York er specielt vilde med, så de kommer jævnligt forbi med boltsaksen og klipper hængelåsene ned igen. Dekorationen er da heller ikke lige smuk alle steder, når den suppleres med sedler, plastik slips og andre souvenirs, der får rækværket på broen til at lige genbrugsplads visse steder.

Det praktiske om Brooklyn Bridge
Du kan selvsagt angribe Brooklyn Bridge fra både Manhattan-siden og fra Brooklyn-siden. Jeg valgte det sidste, da jeg en tidlig morgenstund tog Subway linje A (linje C kan også bruges) til Brooklyn og stod af på den første station på den anden siden af East River, High Street. På stationen er der skilte til Brooklyn Bridge, og der er kun fem minutters gang til broen fra Subway’en.

Fra Manhattan er der adskillige Subway stationer at vælge mellem, men den nærmeste er såmænd Brooklyn Bridge/ City Hall på linje 4, 5 eller 6. Herfra er der cirka 10 minutters gang op til broen.

Hoteller og overnatning på Manhattan
Rabatpakke til 6 seværdigheder i New York – CityPass
Rabatpakke på 100+ attraktioner i New York – New York Pass

Af Henrik Lange, Highways-USA.com