Hvis du er på jagt efter et sted, hvor du kan opleve New Yorks mangfoldighed og møde både høj som lav, rig som fattig, er svaret Central Park. Ingen andre steder i byen kan du fornemme New Yorks mangfoldighed af kulturer og trosretninger, som i Central Park. Kommer du i weekenden, er du også garanteret massevis af underholdning i form af diverse artister og gademusikere med hver deres stilart og musikstil.

Hoteller og overnatning på Manhattan
Rabatpakke til 6 seværdigheder i New York – CityPass
Rabatpakke på 100+ attraktioner i New York – New York Pass

Træer, søer og stier planlagt til mindste detalje
Central Park er på trods af sit naturlige ”look” en helt igennem planlagt park, hvor alle elementer er planlagt af byplanlæggere – hvad enten det er parkens træer, søer eller stier. Det føles nu ikke sådan, for store dele af parken er ret ”naturlig”, og der findes flere områder, hvor du kan være mere eller mindre i fred for larmen fra resten af storbyen.

Nå man går rundt i Central Park, så får du samtidig også svaret på, hvorfor det kan lade sig gøre at bygge sådanne enorme højhuse i byen. Klippeundergrunden på Manhattan stikker nemlig ansigtet frem flere steder i parken, og det er bl.a. den massive klippeundergrund, der gør det muligt at bygge så højt, som man elsker at gøre det på Manhattan.

The Mall, Bethesda Fountain og The Lake
Central Park har stribe fikspunkter, som det er godt at kende. Et af de vigtigste er The Mall, en bred boulevard lignende ”gågade” gennem – eller rettere under – nogle af parkens mange elmetræer. Faktisk har Central Park den største samlede bestand af elmetræer i USA – påstår i hvert fald parkens guider.

Langs The Mall kan du opleve en stribe forskellige musikere, malere og andre kunstnere og artister, nogle mere talentfulde end andre. Men fælles for dem alle er det, at de meget gerne modtager tips/ drikkepenge, og tager du fotos, smider du naturligvis også en dollar eller to i drikkepenge.

Tha Mall fører ned til den store fontæne, Bethesda Fountain med en engel på toppen, og det er et af parkens mest populære fotostops. Bag fontænen ligger The Lake, hvor man kan leje både og padle rundt for egen kraft – eller leje en gondolier til at gøre arbejdet for sig.

Ikke langt derfra ligger Bow Bridge, som går over The Lake, og langs bredden af The Lake står brudeparrene nærmest i kø for at få taget et foto med broen i baggrunden.

I den vestlige del af parken tæt ved 8th Avenue/ Central Park West og 70th Street ligger det lille område Strawberry Fields, som er et mindeområde til ære for John Lennon, der blev skudt ned kun et stenkast derfra foran Dakota-bygningen den 8. december 1980, hvor han boede sammen med Yoko Ono – der i øvrigt stadig bor i bygningen. Omdrejningenspunktet i Strawberry Fields er en flise mosaik med teksten Imagine. Det kan dog være svært se mosaikken for turister, så prøv at undgå søndag eftermiddag.

Det er den sydlige del af Central Park fra 59th Street og op til 79th Street, byder på flest turistvenlige lokaliteter, som i mange tilfælde kan genkendes fra film og tv-serier, mens den nordlige del af parken er mere vild. Her ligger også et af New Yorks største vandreservoirer, Jacqueline Kennedy Reservoir.

On Locations Tours i Central Park
Netop film- og tv-vinklen fokuserer On Location Tours på, på deres særlige guidede vandretur gennem Central Park. Her får man en to timer guidet tur gennem Central Park, og det er en genial måde at lære parken at kende på, så den bliver lidt mere overskuelig, når man ikke er kendt i New York.

IMG_0234

Undervejs deler guiden naturligvis ud af diverse anekdoter om forskellige spillefilm og tv-serier, optaget i Central Park gennem tiden, og det er ikke så få. Blandt mine egne favoritter er Da Harry mødte Sally, Kramer mod Kramer, Wall Street, Almost Famous plus flere af Woody Allens film.

TV-serien Sex and the City har også adskillige scener fra Central Park. En guidet vandretur med On Locations Tours gennem Central Park koster p.t. 25 dollars pr. person (2014), og kan bookes på www.onlocationstours.com

Overblik over Central Park
Central Park kan i kraft af sin størrelse godt virke lidt uoverskuelig ved første øjekast. Men som førstegangs turist får man dog hurtigt styr på geografien, selvom det ikke skader at have lidt stedsans. Parken breder sig over 51 blokke – fra 59th Street i syd til 110th Street i nord, mens den er fire blokke bred med 5th Avenue som den østlige grænse, mens 8th Avenue eller Central Park West udgør parken vestlige afgrænsning.

Omtrent midtvejs langs parkens vestside ud til 8th Avenue/ Central Park West ligger det gigantiske naturhistoriske museum, American Museum of Natural History – ikke langt fra 80th Street.

På den modsatte siden – altså østsiden af parken ud til 5th Avenue – ligger New Yorks gigantiske kunstmuseum Metropolitan, der som den eneste større bygning ligger på ”indersiden” af parken – med direkte udsigt til Central Park.

Fun fact om Central Park
Hvis man skal slutte af med lidt ”fun facts” om Central Park, så kan det oplyses, at parken har et areal, der er halvanden gang større end fyrstedømmet Monaco. Parken har over 30.000 større træer, alle registreret i database, så man har styr på, hvordan de trives. Parken drives af den private non-profit organisation Central Park Conservancy, som står for al daglig vedligeholdelse af parken, og som i øvrigt får 75 % af sine indtægter fra private sponsorer. Det anslås, at Central Parks grundværdig ligger på cirka 580 milliarder dollars, hvis man valgte at udstykke parken til byggeri.

Parken er i øvrigt ikke farlig at færdes i, som det var tilfældet i 70’erne og 80’erne, men er ganske ufarlig for turister, blot man bruger sin sunde fornuft, som i så mange andre sammenhænge. Central Park er åben fra kl. 6.00 morgen til kl. 01.00. Det gælder i øvrigt alle New Yorks parker og grønne anlæg, da man ikke ønsker overnattende gæster i parkerne af sikkerhedshensyn.

Hoteller og overnatning på Manhattan
Rabatpakke til 6 seværdigheder i New York – CityPass
Rabatpakke på 100+ attraktioner i New York – New York Pass

Læs mere om Central Park:
www.centralparknyc.org

Af Henrik Lange, Highways-USA.com