Arkitekten Frank Lloyd Wright’s mesterværk af en bygning på Fifth Avenue overfor Central Park på Upper East Side er en lækkerbisken for alle arkitektur interesserede. Bygget af rigmanden Solomon R. Guggenheim som udstillingsrum og kunstmuseum for hans store kunstsamling er museet et af New Yorks vigtigste fikspunkter, der bør stå på listen over ting, som skal opleves i New York, hvis man bare et det mindste interesseret i kunst og kultur.

Hoteller og overnatning på Manhattan
Rabatpakke til 6 seværdigheder i New York – CityPass
Rabatpakke på 100+ attraktioner i New York – New York Pass

Et kunstnerisk fyrtårn i New York og USA
Guggenheim er en af de største kunst institutioner i USA og er i den grad et brand indenfor nyere kunst og kultur i USA. Guggenheim har været en af drivkræfterne bag masser af nyere amerikanske kunstnere i form af bl.a. legater til rejser og anden fordybelse, og så har museet også haft filialer andre steder i USA end i New York, bl.a. i Las Vegas. Guggenheim også et søstermuseum i Balbao i Spanien.

Det er dog arkitekten Frank Lloyd Wrights unikke cirkelformede museum på 5th Avenue i New York, der er det ubetingede flagskib. Museet stod færdigt i 1959 efter flere års byggeri, og er senest blevet renoveret for et større millionbeløb fra 2005 til 2008.

Skiftende udstillinger af moderne kunst
Det er næsten altid moderne kunst fra 1900-tallet og frem, som bliver udstillet i den cylinderformede bygning på 5th Avenue i New York. De spiralformede rotundaer/ gange langs kanten af bygningen udgør udstillingsrummet i bygningen, suppleret af et par sidegallerier.

Hovedparten af udstillingsrummet byder på skiftende kunstudstillinger, mens kun en lille del af museets samling vises som en permanent udstilling på museet. Det er med andre ord lidt tilfældigt, hvad man lige kan være heldig at løbe ind i af udstillinger bortset fra, at der altid er tale om nyere kunst.

Det er dog heller ikke nødvendigvis, hvad der lige hænger på væggene eller står på gulvet, der er så interessant, for selve bygningen er en oplevelse i sig selv at gå på opdagelse i. Så alle med blot en lille smule interessere i arkitektur, må ikke snyde sig selv for et besøg på Guggenheim.

Fra toppen og ned
Oprindeligt var det faktisk meningen, at besøgende skulle opleve museets kunstudstillinger i rækkefølgen oppefra og ned. Men i takt med at tilstrømningen af turister til Guggenheim Museet steg og steg op gennem 1990’erne, vendte man besøgsretningen i museet, så man nu starter nedefra og bevæger sig opad i udstillingen. Har man tid og lyst, kan man snuppe en lille pause fra kunsten og sætte sig op i cafeen på 3. sal og herfra nyde udsigten over Central Park.

Når der er udskiftning af de ”store” kunstudstillinger på Guggenheim, kan museet være lukket i kortere perioder eller der kan være begrænset adgang til museet. Så tjek lige hjemmefra, om Guggenheim er åbnet, når du besøger New York.

Guggenheim med New York CityPass
Guggenheim er inkluderet i CityPass rabatpakken til New York. Når man ankommer til Guggenheim, har man også her mulighed for at få en billet i en særlig ”fast lane”, adskilt fra den almindelige billetkø.

Man har i øvrigt valget mellem at besøge Guggenheim eller alternativt tage en tur op i Top of the Rock, udsigtsplatformen i toppen af Rockefeller Center. Vælger man at bruge sin CityPass billet på Top of the Rock i stedet for Guggenheim, kan man stadig besøge Guggenheim med rabat. Viser man sit CityPass kuponhæfte, får man 2 dollars rabat på den ordinære billetpris (2014).

Ud over Guggenheim inkluderer CityPass til New York også Museum of Modern Art, Metropolitan (der kun ligger et stenkast fra Guggenheim) og det naturhistoriske American Museum of Natural History.

Hoteller og overnatning på Manhattan
Rabatpakke til 6 seværdigheder i New York – CityPass
Rabatpakke på 100+ attraktioner i New York – New York Pass

Læs mere på:
www.guggenheim.org

Af Henrik Lange, Highways-USA.com