Hvad gør man med en gammel industrihøjbane på en jernkonstruktion, som går tværs ind gennem et tidligere industriområde? Man omdanner den nedlagte jernbane til en frodig park, der snor sig som en grøn oase ind mellem de tidligere industribygninger, der er blevet ombygget til hippe kontorlandskaber eller rustikke lejligheder i ægte newyorker stil. Tag en tur med til Chelsea bydelen på Lower West Side.

Hoteller og overnatning på Manhattan
Rabatpakke til 6 seværdigheder i New York – CityPass
Rabatpakke på 100+ attraktioner i New York – New York Pass

Unik transformation af byrummet
Historien om The High Line er et lille eventyr, hvor lokale græsrødder fik ændret en truende nedrivning af den tidligere jernbane. Og takket være lobbyisme og en god sag, fik man bystyret med på ideen om, at omdanne banestrækningen til en grøn park – en oase tværs gennem det tidligere industrikvarter.

Faktisk er omdannelsen af The High Line fra jernbane til park en regulær succeshistorie for alle parter: Chelsea-kvarteret er blevet endnu mere attraktivt efter parkens åbning, beboerne har fået et grønt rekreativt område og byplanlæggere fra andre dele af verden strømmer til for at se, hvordan man har udnyttet byrummet på en helt ny og kreativ måde. Hertil kommer de mange turister, der gerne vil opleve New York fra 3. sals højde, omgivet af kunst og grønne planter.

The High Line stod til nedrivning
Efter at det sidste godstog kørte afsted på The High Line i 1980 – i øvrigt med tre kølevogne fyldt med frosne kalkuner – stod banen øde hen i en årrække og forfaldt. En nedrivning lå derfor lige for – lige som det var sket tilbage i 1960’erne med den sydligste del af banen.

IMG_0565

Men fremsynede græsrødder mente, at det areal, som de rustne skinner lå på, måtte kunne bruges til noget mere kreativt. Og det lykkedes som bekendt. Så i dag kan du vandre gennem en stor del af Chelsea-kvarteret i 3. sals højde på Lower West Side og nyde udsigten over noget af det centrale Manhattan – lige som du har udsigt til Hudson floden flere steder.

IMG_0561

Jernbanepark på 2,5 kilometer
I alt er turen fra Gansevoort Street (tæt ved West 12th Street) og op til 30th Street cirka 2,5 kilometer lang. I september 2014 åbnede den sidste og nordligste etape af The High Line, der går videre op til 34th Street, op forbi det der kaldes The Rail Yards, der er en af Manhattan store godsbanegårde.

The High Line er handicapvenlig, så der findes flere elevatorer langs med ”banen”. Desuden kan du finde cafeer og små spisesteder der, hvor The High Line krydser 14th Street.

Parken er åben fra kl. 7 morgen til omkring solnedgang, mens lukketiderne skifter efter årstiderne. Om sommeren er High Line åben frem til kl. 23, mens parken om vinteren lukker kl. 19. Parken drives i øvrigt af organisationen Friends of the High Line, der står for den praktiske vedligeholdelse af parken, udplatning og pasning af parkens planter, m.v. Det er samme konstruktion, som benyttes i Central Park.

Hoteller og overnatning på Manhattan
Rabatpakke til 6 seværdigheder i New York – CityPass
Rabatpakke på 100+ attraktioner i New York – New York Pass

Læs mere på:
www.thehighline.org

Af Henrik Lange, Highways-USA.com