Kæmpestort, grænsende til det gigantiske, er den mest rammende beskrivelse af Metropolitan Museum of Art i Midtown på Manhattan. Museets samling hører til en af de største i verden, og byder på alt lige fra en oldtidsegyptisk samling og anden oldtidskunst fra Orienten over klassiske europæiske og amerikanske guldaldermalerier, en stor skulptursamling og frem til nyere amerikansk samtidskunst – plus diverse skiftende udstillinger. Med andre ord: Et kulturelt overflødighedshorn, hvor det er rigtig svært at vælge.

Hoteller og overnatning på Manhattan
Rabatpakke til 6 seværdigheder i New York – CityPass
Rabatpakke på 100+ attraktioner i New York – New York Pass

Udvælg dig en bestemt del af museet
Metropolitans samling er så omfattende, at man godt kan skyde en hvid pind efter at se hele museets samling samme dag. Det er ganske enkelte en fysisk umulighed, med mindre du vil løbe maraton gennem museets utallige udstillingshaller.

Derfor gælder det om at udvælge sig nogle enkelte udstillinger, og så fokusere på dem. Her er den egyptiske samling et rigtigt godt bud, for hvor kan man ellers gå ind på et museum og se et næsten komplet egyptisk tempel fra oldtiden – flyttet hele vejen fra Egypten til New York?

Inden man begynder at hidse sig op over, at oldtidstemplet nu står i New York og ikke i Egypten, hører det med til historien, at det faktisk var egypterne selv, som bad om international hjælp til at bevare templet, som ellers ville være blevet oversvømmet i forbindelse med byggeriet af en dæmning på Nilen, som skulle skabe en kunstig sø bag dæmningen.

Guldalderkunst i rigelige mængder
Det vrimler også med masser af malerier af de dyre drenge på væggene i gallerierne på Metropolitan, hvor især franske malere som Monet, Picasso, Van Gogh og Cézanne er rigt repræsenteret. Men der er også mange hollandske guldaldermalere på væggene, og der er sågar blevet plads til et par danske malere, blandt dem Christen Købke. Desuden har museet naturligvis en hel fløj helliget amerikanske malere fra 1800- og den første halvdel af 1900-tallet.

Bliver man mæt af alle de ”gamle”, er der heldigvis også moderne samtidskunst på væggene, og hvis man sætter pris på nogle af de nyere amerikanske kunstnere, kan man glæde sig over værker af bl.a. Jasper Jorns, Robert Rauchenberg, Jason Pollack og naturlig Andy Warhol. Der er helt befriende med noget moderne kunst midt i de uendelige mængder af guldindrammede landskaber og portrætter. Også fotokunst er der blevet plads til Metropolitan.

Diverse kulturelle afstikkere rundt i verden
Metropolitan byder også på adskillige kulturelle smagsprøver, og det er nærmest som at rejse rundt i verden, når man går rundt på museet. Pludselig dukker der et orientalsk rum op fra Syrien, græske søjler eller interiør fra middelalderkirke ved Middelhavet.

Er man til våben og rustninger i bedste ridderstil, har man naturligvis også det på museet. Foruden altså det tidligere omtalte egyptiske tempel i fuld størrelse.

Metropolitan ligger som det eneste byggeri på ”indersiden” af Central Park i den store firkant på Midtown på Manhattan, der huser parken. Der er således grønne træer og park på tre sider af museet, og fra nogle af museets store panorama vinduer kan man kigge direkte ud i parken. Desuden har man sammenbygget museets forskellige bygninger ved at tilføje store glasfacader, der giver nogle smukke rum, hvor man kan se det, som tidligere udgjorde ydervæggene på museets forskellige bygninger.

Det er altså et gigantisk bygningsværk, du bevæger dig rundt i, så husk et oversigtskort ved indgangen – så er du bedre hjulpet, når du går rundt. Og selvom du måske ikke vil bruge hovedparten af din tid i New York på museer, så giv Metropolitan en chance, for det ganske enkelt en oplevelse i særklasse.

Metropolitan Museum of Art med CityPass
Metropolitan er inkluderet i CityPass rabatpakken, så har du købt et CityPass, får du altså også dette fantastiske museum med i pakken. Indehavere af et CityPass har desuden adgang til en særlig “fast track” billetkø, så man hurtigere kan få sin billet til museet. Desuden har Metropolitan en filial helt oppe på det nordlige Manhattan, The Cloisters, som også er inkluderet i CityPass billetten. The Cloisters fokuserer på kunst, og arkitektur fra den europæiske middelalder og byder også på udendørs park i middelalderstil. Jeg har ikke selv besøgt The Cloisters.

Ud over Metropolitan Museum of Art inkluderer CityPass til New York også museer som Museum of Modern Art, Guggenheim og det naturhistoriske American Museum of Natural History – foruden Empire State Building og Frihedsgudinden.

Hoteller og overnatning på Manhattan
Rabatpakke til 6 seværdigheder i New York – CityPass
Rabatpakke på 100+ attraktioner i New York – New York Pass

Læs mere på:
www.metmuseum.org

Af Henrik Lange, Highways-USA.com