Det er et af New Yorks højst profilerede museer, og alene navnet skaber respekt: Museum of Modern Art – eller bare MoMA, som museet kærligt kaldes af newyorkerne – er en gigant på verdens kunstscene med moderne kunst i seks etager midt på Manhattan – plus en atriumgård med højhuse til alle sider. Men nogle gange er forventningerne til et så ikonisk museum som Museum of Modern Art dog så store, at det virkelige møde med museet godt kan skuffe lidt.

Hoteller og overnatning på Manhattan
Rabatpakke til 6 seværdigheder i New York – CityPass
Rabatpakke på 100+ attraktioner i New York – New York Pass

Moderne kunst i seks etager
Museum of Modern Art har til huse på West 53rd Street i Midtown på Manhattan. Museet blev totalt ombygget i starten af årtusindskiftet for at genåbne i sin nuværende form i 2004. Museet byder på i alt seks etager med alt indenfor moderne kunst, arkitektur og design.

Cirka halvdelen af udstillingsarealet præges af skiftende udstillinger, mens man på 3., 4. og 5. sal kan gå på opdagelse i museets egen permanentet samling, der er ganske overvældende. Det med moderne skal dog tages med et gran salt, for de ældste værker i samlingen daterer sig helt tilbage fra 1880’erne.

Det er typisk MoMA’s permanente samling, man som turist kommer forbi for at kigge på. Den byder på et overflødighedshorn af værker af tunge drenge som Cézanne, Matisse, Monet, Picasso og Van Gogh – og adskillige værker af hver af disse kunstnere, som repræsenterer tiden fra 1880 frem til 1940’erne.

MoMA’s samling fra efterkrigstiden er især præget af amerikanske kunstnere. Ikke helt overraskende er det folk som Jasper Johns, Roy Lichtenstein, Jackson Pollack,‎ ‎Robert Rauschenberg og naturligvis Andy Warhol, som repræsenterer denne periode. Det er naturligvis fantastisk, at kunne gå rundt at nyde så mange værker af verdensberømte kunstnere samlet på et sted.

Lidt for mange turister på jagt efter selfies
Det kan dog være lidt svært at få ro til at nyde kunsten på væggene for de mange (andre) turister, der ofte har mere travlt med at tage fotos af sig selv foran fx Andy Warhols billeder – end de har med at kigge på værkerne. Her viser hypen omkring MoMA som kunstinstitution desværre at have lidt slagside.

Vil man undgå alt for mange japanske teenagepiger, der tager selfies foran Andy Warhol’s malerier af Campbell’s forskellige konservesdåser (Campbell’s Soup Cans), så kom tidligt når MoMA åbner, og skynd dig op på 4. sal, inden horderne når frem. Undgå i øvrigt MoMA på de lange fredage, hvor det godt nok er gratis at besøge museet fra kl. 16 til kl. 20 – men hvor der er så proppet med gæster, at udsynet og fornøjelsen er ret begrænset.

Filmkunst i kælderen og gårdhave i gården
Ud over maleri, skulptur, arkitektur og design fokuserer MoMA også på filmkunst. Museet har således sit helt eget filmprogram og viser hver dag film i de to biografer, der ligger nede i kælderetagen uden selve hovedbygningen. Det kræver dog særskilt billet at komme ind og se film i MoMA’s to biografer.

Når du trænger til en pause fra kunsten, har MoMA sin egen gårdhave, hvor du kan søge ud og nyde lidt frisk luft og måske drikke en kop kaffe eller et glas vin i den udendørs cafe. Naturligvis er der også kunst i gårdhaven, bl.a. en 11 meter høj skulpturrose, Rose II, udført af den tyske kunstner Isa Genzken.

Afdeling for installationskunst i Queens
MoMA’s udstillinger begrænser sig ikke kun til adressen på 53rd Street i Midtown. MoMA har også en filial i Long Island City i Queens, lige på den anden side af East River, kaldet PS1. PS1 står for Public School No. 1, da det er en nedlagt folkeskole, som nu huser MoMA i Queens.

PS1 byder på helt moderne kunst af unge og knapt så etablerede kunstnere, som udfordrer sanserne. Desuden er der fokus på installationskunst på PS1. Billetten fra MoMA er gyldig til PS1 indtil 14 dage efter besøget på MoMA på Manhattan. Jeg nåede desværre ikke selv at besøge PS1 i Queens.

Det er ikke tilladt at medbringe tasker og rygsække i gallerierne på MoMA, men de kan gratis afleveres i garderoben i stueetagen. Til gengæld må man godt tage fotos i gallerierne til eget brug, dog uden flash, men sådan er det på alle kunstmuseer. Det er i øvrigt heller ikke tilladt at tale i mobil i gallerierne, så sluk telefonen, inden du går indenfor. Og husk at komme, når museet åbner, for der kan altså nemt være trængsel i gallerierne på Museum of Modern Art.

Hoteller og overnatning på Manhattan
Rabatpakke til 6 seværdigheder i New York – CityPass
Rabatpakke på 100+ attraktioner i New York – New York Pass

Læs mere på:
www.moma.org

Af Henrik Lange, Highways-USA.com