Et stort planetarium, dinosaurus skeletter, utallige udstoppede dyr, udstillinger om alverdens folkeslag og kulturer, en udstilling med mineraler og meget andet, er tilbuddet til publikum, som besøger American Museum of Natural History på 7th Avenue vest for Central Park.

Museet er det ene af New Yorks to gigant museer – Metropolitan er det andet – og det er et af den type museer, du kan bruge det meste af dagen på, og alligevel ikke nå at blive færdig med.

Hoteller og overnatning på Manhattan
Rabatpakke til 6 seværdigheder i New York – CityPass
Rabatpakke på 100+ attraktioner i New York – New York Pass

Astronomi er et af højdepunkterne
Med så mange og så forskellige vinkler på naturvidenskab, må man naturligvis udvælge sine kampe, og hvad man vil bruge energien på, når man besøger museet. Her står museets astronomiske afdeling klart som noget af det stærkeste på museet. Det store planetarium er indviet for ganske få år siden, og ligger perfekt bag en gigantisk glasfacade med direkte udsigt til museets egen park.

Inde bag den gigantiske kuppelkugle gemmer der sig dels et planetarium, hvor der vises forskellige præsentationer af 25 minutters varighed. Jeg så filmen ”Dark Universe”, som fortæller om universets tilblivelse og uendelige størrelse. Nede i bunden af kuplen ligger et andet teater, hvor Big Bang teorien formidles på fire minutter. Efterfølgende kan man så prøve kræfter med forskellige forsøg i det store åbne rum neden under selve kuplen.

Dinoer og blåhvaler begejstrer altid
Et andet sikkert hit hos bl.a. børnefamilier er museets afdeling med forstenede dinoskeletter på 4. sal. De er altid fascinerende. Og selvom de ikke helt kan matche de mange skeletter, som Field Museum i Chicago har i deres samling, er der stadig så langt mellem forstenede dinoer på museer, at man naturligvis også skal op at stå ansigt til ansigt med dinoerne på 4. sal på 7th Avenue i New York.

Et andet af museets højdepunkter er den imponerende hal med indtryk fra verdenshavene, hvor man bl.a. kan finde en blåhval i fuld størrelse – hvilket siger lidt om udstillingsrummets størrelse.

Lidt gammeldags formidling i nogle gallerier
Det er dog ikke alle udstillingerne på American Museum of Naturel History, der har samme høje kvalitet. Udstillingerne om de forskellige folkeslag og kulturer rundt om i verden på 2. og 3. sal, skuffer lidt rent formidlingsmæssigt, da man her ”bare” går rundt og kigger på glasmontrer med udstillede genstande. Her går man hurtigt kold i samlingen, da udstillingerne tydeligvis har mange år på bagen – og i den grad trænger til en fornyelse i forhold til nutidens forventninger til en interaktiv besøgsoplevelse.

Den problematik gælder også udstillingen om amerikansk dyreliv, men her ”lever” den lidt gammeldags udstilling trods alt lidt bedre, da der er lagt flere kræfter i at gøre udstillingerne levende.

Udstillingen med mineraler fungere til gengæld ret godt, da den er af nyere dato. Her indgår der i øvrigt en meteoritsten, der er faldet ned på Grønland for flere tusind år siden. Ikke desto mindre er stenen blevet ”reddet”, og kan nu ses på museet ved Central Park. Det er i øvrigt den største udstillede meteorit på noget museum i verden, fortælles det. Og stor, det er den.

CityPass og American Museum of Naturel History
American Museum of Natural History indgår i CityPass rabatpakken til New York, og ud over at give gratis adgang til museet, får man også en præsentation med efter eget valg med i pakken. Jeg valgte som tidligere nævnt præsentationen ”Dark Universe”, men der var flere andre forestillinger i museets teatre, man kunne vælge mellem.

Der kan dog være enkelte specialudstillinger på museet, som CityPass billetten ikke giver adgang til, men der er så rigeligt at se i forvejen, at det ikke er et problem. Der er også et “fast track” på Museum of Natural History, man kan benytte med sit CityPass, så man ikke behøver stå i den almindelige billetkø.

Tid nok er som sagt den største udfordring på American Museum of Natural History, så overvej på forhånd at udvælge, hvilke udstillinger I vil bruge tid på – og lad være med at tror, at I kan nå at se hele museet på en eftermiddag, for det er så godt om umuligt.

Hoteller og overnatning på Manhattan
Rabatpakke til 6 seværdigheder i New York – CityPass
Rabatpakke på 100+ attraktioner i New York – New York Pass

Læs mere på:
www.amnh.org

Af Henrik Lange, Highways-USA.com