New York er meget andet end Manhattan, og bydele som Brooklyn, Harlem, Bronx og Queens er også en del af byens identitet. Brooklyn er den mest kendte af de øvrige bydele i New York – ikke mindst takket være sine utallige optrædender i diverse film. Queens er til gengæld knapt så kendt, men byder også på masser af oplevelser. Og så er den meget store bydel en af de etnisk mest blandende bydele i New York – hvis man ved hvilke kvarterer, der er spændende at besøge. Det ved Maria-Leena fra Turist i New York.

Hoteller og overnatning på Manhattan
Rabatpakke til 6 seværdigheder i New York – CityPass
Rabatpakke på 100+ attraktioner i New York – New York Pass

Asiater, latinoer, indere og jøder
Queens ligger på Long Island, der skyder sig ud som en lang landtange mod nordøst fra Manhattan, adskilt fra Manhattan af East River. Queens starter så lige snart, man dukker op til overfladen efter fx at have taget Subway’en fra Manhattan under East River.

Der findes adskillige subway linjer, som krydser Queens, men vælger man linje 7 fra Times Square og tager den helt ud til endestationen, ender man i bydelen Flushing, som er en af asiaternes højborge i New York. Nogle kalder Flushing det rigtige Chinatown i New York. Og der er noget om snakken, for her vrimler det med kinesiske specialbutikker med krydderier og supermarkeder med helt friske fødevarer, produceret som kineserne foretrækker det.

Det med kineserne skal dog tages med en gran salt, for der er både Hong Kong-kinesere, Taiwan kinesere og ”fastlands” kinesere i Flushing – suppleret med en række andre nationaliteter fra bl.a. Korea samt andre dele af Asien.

Indere og latinoer i Jackson Heights
Tager man så Subway linje 7 tilbage mod Manhattan og står af ved Jackson Heights, skifter scenen fuldstændig. Her et det pludselig inderne, som sætter dagsordenen, hvilket bl.a. illustreres af et utal af smykke- og guldsmedeforretninger, et forretningsområde som inderne åbenbart har sat sig på.

Men også de spansktalende finder man mange af i Jackson Heights. Gå en tur rundt under højbanen i Jackson Heights og se de mange barer og restauranter, som frekventeres af de lokale latinoer. En super spændende bydel i Queens, der er med til at understrege de mange nuancer i Queens.

Mens en stor del af Queens udgøres af arbejderkvarterer og lavere middelklasse, er der også mere mondæne kvarterer i Queens. Det gælder fx området omkring Forest Hills, hvor man finder et parklignende villakvarter opført for cirka 100 år siden, hvor huspriserne og huslejen er markant højere end i store dele af det øvrigt Queens. Her er det den hvide middelklasse, som residerer.

Guidet rundtur i Queens
Queens er ikke en bydel i New York, som normalt står på turisternes to-do liste, når de planlægger en forlænget weekend i New York. Men når der nu findes en dansker i New York, der laver guidede ture til Queens, er det oplagt også at få nogle andre vinkler på New York end lige det klassiske Manhattan.

Danske Maria-Leena Kerr har boet i New York de sidste tre år, og har bl.a. specialiseret sig i guidede ture rundt i Queens. Det var netop Maria-Leena, som tog mig med en tur med rundt i Queens, og viste mig bydelens mange spændende nuancer – inkl. nogle smagsprøver undervejs.

En sådan guidet tur er en genial måde at lære en del af New York at kende, som man normalt ellers ikke vil komme i nærkontakt med. Men nu fik jeg på fire timer en fantastisk guidet rundvisning og masser af indsigt i en for mig helt ukendt del af New York – og så endda på dansk.

Maria-Lenaas guidede ture til Queens varer som nævnt fire timer. Og det er en god ide at være tidligt ude i forhold til sin planlægning, da Maria-Leena efterhånden har mange guidede ture i New York. Men Maria-Leena har tilbyder også andre guidede ture rundt i New York – foruden en intro pakke til New York for førstegangsbesøgende i byen.

Læs min artikel om Maria-Leenas forskellige guidede ture på dansk i New York

Hoteller og overnatning på Manhattan
Rabatpakke til 6 seværdigheder i New York – CityPass
Rabatpakke på 100+ attraktioner i New York – New York Pass

Af Henrik Lange, Highways-USA.com