New Yorks svar på Rådhuspladsen er Times Square, der med sine gigantiske lysreklamer, gadegøgl, teatre langs Broadway, restauranter med overpriser og masser af shopping, virker som en magnet på turisterne.

New Yorkerne selv undgår helst Time Square af samme grund, for pladsen – hvis man kan kalde den det – er et gedemarked af billige sightseeing ture, sælgere med last minute teaterbilletter samt en frodig subkultur af udklædte udgaver af Mickey Mouse, Spiderman, Frihedsgudinden eller topløse, bodypaintede skønheder, som gerne stiller op til fotos – forudsat at du lægger nogle dollars for ulejligheden.

Hoteller og overnatning på Manhattan
Rabatpakke til 6 seværdigheder i New York – CityPass
Rabatpakke på 100+ attraktioner i New York – New York Pass

Menneskemylder næsten døgnet rundt
Times Square har ikke ret meget med New York at gøre, for det er stort set kun turister, du møder på den ”skæve plads”, som ligger i Midtown, der hvor diagonale Broadway skærer 7th Avenue. Fortovene er ret smalle, så man nærmest maser sig frem i mængden. Og der er ikke mere end 5 meter mellem hver gadesælger af billige billetter til stand up comedy shows, musicals, guidede busture i dobbeltdækkerbusser – eller hvad man nu ellers kan friste turisterne med.

Alt afhængig af hvad tidspunkt på døgnet, du vælger at besøge Times Square, varierer sceneriet lidt. Midt på dagen er der lidt længere mellem de udklædte udgaver af Disney-figurerne, mens det vrimler med sælgere af diverse sightseeing ture.

Senere på dagen dukker Mickey Mouse, Spiderman og Frihedsgudinden op, og når mørket er faldet på og teatergæsterne har fundet vej ind til aftenens musicals, og børnene er lagt i seng, dukker der typisk en eller flere bodypaintede skønheder frem, iført stars and stripes og ikke ret meget andet. Det gælder dog ikke om vinteren. Lægger du vejen forbi Times Square flere aftener i træk, vil du i øvrigt opdage, at pladserne mere eller mindre er aftalt på forhånd, da artisterne står næsten det samme sted hver aften.

Ansigtsløsning til Broadway inkl. cykelstier
Bystyret i New York har de senere år investeret en del penge i at forskønne Broadway – bl.a. med kunst og nye cykelstier, og desuden er Broadway blevet lukket for trafik over Times Square. Det har hjulpet noget på trængslen, selvom en del af pladsen stadig var spærret af, da jeg var forbi i august 2014.

Man er med andre ord ikke helt i mål endnu, men det hjælper. Bliver mylderet for meget på selve Times Square, er Broadway i sydgående retning fra Times Square en gågade – når man lige ser bort fra cykelstierne – og går du en seks-syv blokke ned, kommer du ned til det gigantiske stormagasin Macy på hjørnet af Broadway og 6th Avenue ved Herald Square.

Nord for Times Square ligger der en stribe af de store teatre langs Broadway. 42nd Street er den store tværgående gade i Midtown og krydser også Times Square. Vandrer du lidt vestpå ad 42nd Street, vil du også finde utallige kæderestauranter og anden underholdning, bl.a. voksmuseet Madame Tussauds.

Nytår på Times Square – The Ball Drops
En gang om året flokkes New Yorkerne og turisterne dog i fællesskab på Times Square: 31. december sænkes den store krystalkugle et minut i midnat oppe på toppen af One Time Square, der tidligere hovedkvarter for New York Times. Her betaler elektronikfirmaet Toshiba utvivlsomt kassen for lysreklamen lige under bolden, der sænkes ned, og markerer årsskiftet, når bolden er nået helt ned – en gammel new yorker tradition, der har kørt siden 1908. Men du bør ikke lide af klaustrofobi, hvis du planlægger at træde ind i det nye år på Times Square.

Times Square bør naturligvis lige stå på listen, når du er på Manhattan. Men et hurtigt kig vil for de fleste nok være tilstrækkeligt, inden lysten til at komme væk fra menneskemyldret melder sig.

Hoteller og overnatning på Manhattan
Rabatpakke til 6 seværdigheder i New York – CityPass
Rabatpakke på 100+ attraktioner i New York – New York Pass

Af Henrik Lange, Highways-USA.com