Kombinationen af det markante Mount Olympus og en række store tempererede regnskove udgør kernen i Olympic National Park, der breder sig over store dele af halvøen Olympic Peninsula vest for Seattle i Washington State i det nordvestligste USA.

Kalaloch Lodge i Olympic med udsigt over Stillehavet

Hoteller i Port Angeles ved Olympic National Park
Hoteller i Forks vest for Olympic National Park

IMG_8692

Fakta om Olympic National Park:
Åbningstider: Hele året døgnet rundt
Entré (gyldigt en uge) 30 dollars pr. bil (2019)
National Park Pass (gælder et år) 80 dollars pr. bil (2019)
Parkens areal: 3.733 kvadratkilometer
Højeste punkt: 2.432 meter (Mount Olympus)
U.S. 101’s længde på Olympic Peninsula: 220 miles/ 354 kilometer
Geologiske særpræg: Bjerge, tempereret regnskov, kystlinje
Geografisk placering: Det nordvestligste Washington State
Kort over Olympic National Park på Google Maps

På størrelse med Fyn
Olympic National Park er en af de største og mest spredte nationalparker i USA. Parken breder sig over et areal på mere end tre tusinde kvadratkilometer, og du kan bogstavelig talt køre i timevis, når du skal fra den ene ende af parken til den anden.

Olympic afgrænses af Stillehavet i vest og Juan de Fuca Strædet i nord, der samtidig udgør USA’s grænse til Canada, som ligger på den anden side af strædet.

IMG_8557

Olympic er ikke en stor sammenhængende park: Ud over selve hovedparken, der er koncenteret omkring Mount Olympus og de tilhørende skove, er det meste af kystlinjen langs Stillehavet også en del af Olympic National Park. Hertil kommer de områder, som Washington State har udlagt til State Parks. Der ligger også flere indianerreservater i området.

Op på toppen på Hurricane Ridge
Mount Olympus er med sine 2.432 meter det naturlige fikspunkt i området, og i sommerhalvåret kan du komme op i højderne og nyde den alpine natur og flora. Et af de mest populære udflugtsmål er Hurricane Ridge, som ligger i 1.500 meters højde. Herfra kan du se over på Mount Olympus.

IMG_8550

Vejen op til Hurricane Ridge er 20 miles/ 32 kilometer og udgår fra Port Angeles. Turen kan køres af alle slags køretøjer herunder motorhomes. På toppen ligger et besøgscenter med udstillinger, butik, auditorium, m.m. Herfra kan du udforske området via en række naturstier, hvis sneen ellers er smeltet. Det gør den først i midten eller slutningen af juni.

Udsigten fra Hurricane Ridge er selvsagt i særklasse, men som det også fremgår af navnet, så blæser det jævnligt gennem marv og ben deroppe. Så husk noget varmt tøj.

IMG_8649

Tempereret regnskov i Hoh Rain Forest
Olympic National Park er især kendt for sine tempererede regnskove, som har ideelle vækstbetingelser i det fugtige, lave terræn rundt om bjergtoppene. Det regnfulde, men relativt milde klima – takket være det varme havvand i Stillehavet – gør at flere af skovene på Olympic-halvøen har karakter af eventyrskove.

IMG_8655

Skovene ligger nemlig så afsides, at skovhuggerne ikke har været i gang med deres økser, og derfor findes der stadig masser af uberørt tempereret regnskov på Olympic Peninsula. Flere steder kan du opleve en mangfoldighed af tætte bregner, slyngplanter og mos, der omslutter de enorme træer, der i øvrigt er i familie med redwoodtræerne, som vokser i det nordlige Californien.

IMG_8676

Et af de steder, hvor regnskoven i Olympic især er karakteristisk, er Hoh Rain Forrest. Her kan du på små naturstier opleve den mangfoldige flora og fauna, som regnskoven i Olympic byder på. Men husk regntøjet. Flere steder falder der tre-fire meter regn om året, så det er ikke utænkeligt, at det også regner den dag, du besøger parken.

Varme kilder i Sol Duc Hot Springs
Olympic har også en række underjordiske kilder, og ved Sol Duc Hot Springs udnytter man de varme kilder. Her kan du dyppe kroppen i det varme vand, der pibler frem fra kilderne i undergrunden.

IMG_8609

Sol Duc Hot Springs er således et gammelt kursted, der byder på afslapning i en række forskellige udendørs bassiner, hvor temperaturen ligger på cirka 35 grader. Mens du slapper af i det varme vand, kan du nyde udsigten til de omkringliggende skovklædte bjergskråninger, som kan skimtes i disen fra bassinerne og de ofte lavtliggende skyer. Sol Doc Hot Springs har hytter og en campground til overnattende gæster.

IMG_8595

Roosevelt og Lake Quinault
Den sydlige ende Olympic National Park udgøres af den lille by Lake Quinault. Her finder du bl.a. den hyggelige Lake Quinault Lodge, der bedst kan karakteriseres som en amerikansk landevejskro. Her boede præsident Roosevelt i 1930’erne, da han besøgte Olympic, og han har også lagt navn til restauranten, The Roosevelt Room.

Der findes også tempereret regnskov ved Lake Quinault, og det er også muligt at køre rundt om den aflange sø, som har givet området sit navn. Vejen rundt om søen er dog kun åben for personbiler.

IMG_8763

US 101 er navlestrengen i Olympic
Livsnerver gennen Oplympic National Park er hovedvejen US 101, der følger kysten det meste af vejen rundt på halvøen. US 101forbinder de relativt få byer, der ligger langs kysten.

Kommer du fra Seatte, kan du vælge at køre “nedenom” via Tacoma for at komme over til Olympic National Park. Men ofte kan det bedre betale sig at tage en færge over Pudget Bugten, som adskiller Seattle fra Olympic-halvøen. Der er således flere færgeruter til hyggelige gamle havneby Port Townsend på Olympic’s østkyst. Det er også muligt at sejle fra USA til British Columbia i Canada via havnebyen Port Angeles, hovedbyen på Olympic Peninsula.

IMG_8773

Overnatning i Olympic National Park
Der findes flere unikke muligheder for overnatning i fantastiske omgivelser i Olympic National Park, hvor der ligger en række lodges med både eksklusiv og prisbillig overnatning. Lake Cresent Lodge i den nordlige del af parken er en klassisk nationalpark lodge med en hovedbygning fra 1916. Den ligger lige ned til søen Lake Cresent og har naturligvis sø-udsigt. Lake Cresent Lodge tilbyder både overnatning i selve den gamle hovedbygning og i hytter ned til søbredden.

Sol Doc Hot Springs er som nævnt ovenfor et hel unik lokalitet med varme kilde, men her kan du også overnatte i en række enkle hytter – eller benytte den nærliggende campground, hvis du er i motorhome.

IMG_8720

Skal udsigten være lidt ud over det sædvanlige, er Kalaloch Lodge svaret. Kalaloch Lodge ligger tæt ved U.S. 101 i den sydvestlige del af Olympic halvøen lige ud til Stillehavet med en fantastisk udsigt – og et fantastisk dyreliv med bl.a. sæler og ørne. Både fra selve hovedbygningen fra 1953 og fra nogle af de mange hytter er der direkte udsigt over Stillehavet.

Lake Quinault Lodge i den sydlige del af Olympic National Park er endnu en klassisk lodge med lækre værelser og en fantastisk restaurant med direkte sø-udsigt over Lake Quinault. Selve Lake Quinault by er også en hyggelig lille by med tankstation og nogle få indkøbsmuligheder samt et par campgrounds.

IMG_8764

Langt mellem byerne
Afstandene i Olympic National Park er ret store. Der er således 91 miles/ 146 kilometer fra Port Angeles til Hoh Rain Forest. Fra Hoh Rain Forest og ned til den sydlige del af parken ved Lake Quinault er der yderligere 69 miles/ 111 kilometer. Derfor er det en god ide at tanke bilen op, når der er mulighed for det. Der kan være rigtigt langt mellem tankstationerne.

De eneste lidt større bysamfund på hele den nordlige og vestlige del af Olympic halvøen, hvor Olympic National Park ligger er Port Angeles på nordkysten (med færgeforbindelse til Canada) og tømmerbyen Forks på vestkysten. I begge byer er der nogle overnatningsmuligheder på mere traditionelle moteller.

IMG_8746

Har du tid, kan du overveje at tage en afstikker ud langs Washington States Highway 112 fra Port Angeles, der følger nordkysten af Olympic-halvøen langs Juan de Fuca Strædet. Ruten byder på masser af muligheder for bl.a. at se fugle.

Kalaloch Lodge i Olympic med udsigt over Stillehavet

Hoteller i Port Angeles ved Olympic National Park
Hoteller i Forks vest for Olympic National Park

www.nps.gov/olym – National Park Service officielle guide til Olympic National Park

Af Henrik Lange, Highways-USA.com