På papiret ser Norwegians nye langdistanceruter fra bl.a. København Lufthavn til New York JFK og Los Angeles fristende ud. Det er da også lækkert at kunne flyve direkte fra København til fx Los Angeles, uden at skulle skifte fly undervejs.

Priserne ser også meget lave ud, når reklametrommerne buldrer: 1.499 kr. for en enkeltbillet til Los Angeles fås vist ikke meget billigere. Men det gælder i høj grad om at læse det med småt, inden man hovedløst kaster sig ud i oversøiske eventyr med Norwegian.

Enkeltbilletter sikrer lave priser
Norwegian opererer med enkeltbilletter – også oversøisk – og derfor kommer priserne naturligvis til at se lavere ud, end de reelt er. Man kan altså starte med at gange med to, så har man den reelle billetpris.

Men Norwegian giver ikke ved dørene: Skal du have ét styk indtjekket bagage med på din rejse – hvilket er ret normalt på oversøiske flyvninger – skal du huske at tilvælge Norwegians såkaldte Pluspakke, der koster 499 kr. pr. vej.

Du skal altså lægge yderligere 998 kr. til billetprisen, hvis du vil have bagage med til USA – og hjem igen – og have servering ombord. Når vi taler om en flyvning på 11 timer og 20 minutter fra København til Los Angeles, vil de fleste sikkert foretrække servering ombord – frem for at sidde med sin egen madpakke.

Vælger du den helt simple løsning hos Norwegian – uden pluspakke – må du klare dig med den håndbagage, du må tage med op i flyet, og så i øvrigt selv tage mad med hjemmefra – med mindre du køber det ombord. Men det kan selvsagt ikke betale sig i forhold til at bestille pluspakken på forhånd.

Langt mellem de laveste priser
Et hurtig tjek af Norwegians priskalender på ruten fra København til Los Angeles afslører, at der er langt mellem de laveste priser til 1.499 kr pr. enkelttur – helt som forventet. Men ret skal være ret: Der er enkelte afgange på tirsdage i marts, april og maj, hvor udrejsen kan fås til 1.499 kr. Hjemrejsen fra Los Angeles til gengæld koster som minimum 1.765 kr.

Den reelle pris for en flybillet tur/ retur med Norwegian fra København til Los Angeles og retur inklusiv pluspakken i foråret 2014 – som kan sammenlignes med prisen på lignende flybilletter fra andre flyselskaber – er altså minimum 4.263 kroner – og langt fra de 1.499 kr., som Norwegian fortæller om i sine reklamekampagner og pressemeddelelser.

Dreamliner og direkte fly
Norwegian slår i sagens natur meget på deres nye langdistance fly, Boing’s 787 Dreamliner fly. Det fly har jeg endnu til gode af teste, men i følge Norwegian, så er det i sig selv en fantastisk oplevelse af prøve Dreamliner flyet.

Oplevelsen består bl.a. i, at man kan reservere snacks hos personalet via sin touch skærm ved sit sæde. Der ud over at der også skrevet en del om, at kabinen i 787’eren er kan skifte lys i forhold til tidspunktet på dagen, at vinduerne er lidt større end i lignende fly og at lufttrykket i løbet af flyvningen efter sigende skulle være mere behageligt.

Hertil kommer lædersæder ifølge Norwegian. Lædersæder, som der i øvrigt kun er 31 tommer imellem hos Norwegian, mens fx SAS giver sine passagerer 32 tommer på SAS Go, SAS’ tidligere Economy.

Har du lange ben, skal du derfor nok overveje, om du kan klemme dig ind på 31 tommer hos Norwegian. Det er også værd at bemærke, at SAS og de fleste andre netværksselskaber tillader 23 kg indtjekket bagage, mens Norwegian sætter grænsen ved 20 kg.

Første langdistance test med Norwegian: Fort Lauderdale
Vi har endnu til gode at se langdistance ruter fra Norwegian ud af København, men til november er der premiere på den første, når Norwegian starter med at flyve på Fort Lauderdale i Florida. Her får vi en fingerpej om, hvordan danskerne tager imod Norwegians nye langdistance produkt.

For det er først, når tingene er afprøvet i praksis, at man for alvor kan bedømme produktet. I Norge og Sverige har oplevelserne med Norwegians langdistance koncept været noget blandede i løbet af foråret og sommeren, da man startede op på New York og Bangkok.

Til vinter og foråret bliver det så danskernes tur til at teste Norwegians lange flyvninger. God tur – og husk nu at læse det med småt, så du undgår ubehagelige overraskelser.

Og så bliver det naturligvis ekstra spændende at følge, hvordan Norwegian vil håndtere de uforudsete hændelser, der altid dukker op, når vi taler internationale flyvninger. For det er i sådanne situationer, at gode flyselskaber træder i karakter. Om Norwegian hører til i den ene eller den anden kategori, får vi sikkert svar på i løbet af 2014.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com