Forstenede træstammer og træstubbe, som ligger spredt rundt i ørkenlandskabet, er hovedretten i Petrified Forest National Park i det østlige Arizona. Træstammerne er cirka 225 millioner år gamle, og er helt tilbage fra dengang, dinosauernes forgængere traskede rundt på jorden. Dengang var Nordamerika og Afrika stadig landfast, og der lå en frodig subtropisk skov der, hvor Arizona ligger i dag. Nu er der kun forsteningerne af de stolte træer tilbage – men de er også nok så fantastiske.

Overnatning i Holbrook, Arizona – 25 miles vest for Petrifed Forest National Park
Hoteller og moteller i Winslow, Arizona – 60 miles vest for Petrifed Forest
Overnatning i Gallup, New Mexico – 60 miles øst for Petrified Forest National Park

IMG_0629

Fakta om Petrified Forest National Park:
Åbningstider: 7.00 til 19.30 (maj-september) – 7.00 til 16.00 (resten af året)
Besøgscentret: 8.00 til 18.00 (kun åben fra ultimo april til primo september)
Painted Desert Inn: 9.00 til 17.00 (åben fra ultimo april til primo september)
Entré (gælder en uge) 20 dollars pr. bil (2019)
National Park Pass (gælder et år) 80 dollars pr. bil (2019)
Parkens areal: 380 kvadratkilometer (inkl. Painted Desert)
Petrified Forest Scenic Drive: 28 miles/ 45 kilometer
Geologisk særpræg: Forstenet træ, farverig sandstensørken, indianer ruiner
Geografisk placering: Det østlige Arizona/ Colorado Platauet
Kort over Petrified Forest National Park på Google Maps

En nationalpark på 225 millioner år
Petrified Forest er den fascinerede historie om, hvad grundstoffer, kemiske processer, geologi og millioner af år kan gøre ved organisk materiale. Træstammerne i Petrified Forest er opstået ved, at stammerne i den forhistoriske skov er væltet og blevet ført af vandstrømme og floder ned på bunden, hvor de siden er blevet begravet på flodbunden.

IMG_0648

Siden har vulkanudbrud tilføjet yderligere materiale oven på, forseglet træstammerne, og så er en kemisk proces gået i gang, hvor det organiske materiale i stammerne stille og roligt er blevet udskiftet med vulkansk aske, der så over tid er blevet forstenet og krystaliseret, takket være et massivt tryk – en proces der har stået på i millioner af år. Og det er først, da erosionen af klippelandskaberne i Arizona begynder, at de vulkanske forsteninger af de forhistoriske træstammer atter kommer til syne – og bliver opdaget af de første europæiske eventyrere i det vestlige USA i midten af 1800-tallet.

IMG_0657

Vandalisme i turismens barndom – og i dag
Masseturismen har været hård ved Petrified Forest. Tilbage i slutningen af 1800-tallet var der tale om ren vandalisme, når lykkejægere og forretningsfolk sprængte de forstenede træstammer fra hinanden for at sælge de smukke forsteninger til turisterne. Og det var først i 1908, da Petrified Forest blev udråbt til National Monument, at der kom nogenlunde styr på vandalismen i parken. Og så alligevel ikke, for først i 1921 blev de først parkrangere ansat til at holde styr på parkens naturherligheder – på det tidspunkt var der allerede forsvundet massive mængder af unikke forsteninger.

Selv i dag er tyveri af forsteninger fra parken et massivt problem. Parkrangere anslår, at der hver eneste måned forsvinder over et ton forsteninger fra parken. Petrified Forest National Park har således den kedelige rekord at være den nationalpark i hele USA, der har de største problemer med tyverier. Af samme grund bliver du også udspurgt, om du har taget souvenirs med dig hjem fra parken, når du kører ud af parken. Desuden er Petrified Forest National Park kun åben fra kl. 7.00 morgen til solnedgang.

IMG_0677

Oplevelser langs parkens Scenic Drive
Petried Forest National Park bindes sammen af en 28 miles/ 45 kilometer lang vej gennem parken, der passerer forbi en lang række lokaliteter med forstenede træstammer. De største og mest imponerende forstenede træstammer ligger i den sydlige del af parken længst væk fra Interstate 40 og Route 66 i den nordlige del af parken. I den sydlige del af Petrified Forest kan du bl.a. gå på oplevelse ved Giant Logs lige ved parkens besøgscenter, der byder på nogle af de største forstenede træstammer i parken.

IMG_0635

Ikke langt derfra ligger Long Logs, hvor en sti fører rundt mellem de længste af parkens forstenede træstammer. For at forebygge tyveri, har man lukket vejen op til den tidligere parkeringsplads ved Long Logs. Derfor skal du nu skal gå små to kilometer i alt fra besøgscentret for at komme op til området og retur – men det er afgjort turen værd at gå op til Long Longs og se de imponerende træstammer.

IMG_0643

Cirka midt i parken ligger Crystal Forest – krystalskoven – og her kan du også vandre rundt mellem imponerende forstenede træstammer i smukke farver – selvom rigdommen af krystaliserede forsteninger utvivlsomt har været endnu mere imponerende for 100 år siden. Endelig kan man ved punktet Jasper Forest se, hvor aktive lykkejægerne har været. Herfra fragtede man forsteninger ud af parken på godsvogne og hestevogne i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet, inden parken fik status af nationalpark.

Petrified Forest er andet end forstenede træer
Selvom de forstenede træer er hovedattraktionen i Petrified Forest, er der andre oplevelser i parken. Tager du en afstikker ud til Blue Mesa, kan du opleve et område, der leder tankerne hen på Badlands i South Dakota – med et fantastisk vue ud over landskabet mod New Mexico i øst og Painted Desert mod nord. Blue Mesa kaldes da også for Badlands of Petrified Forest.

IMG_0668

Newspaper Rock i den nordlige del af parken byder på en flot samling af petreoglyffer/ inskriptioner lavet af nogle af de indianerstammer, der har levet og boet i parken gennem historien. Det kræver dog en god kikkert eller en zoomlinse på dit kamera, at komme ”tæt” på den forhistoriske kunst.

IMG_0682

Ved Puerco Pueblo kan du se resterne af en indiansk bosættelse fra omkring 1200-tallet, der har huset 800 mennesker, da bosættelsen havde flest indbyggere. Desuden er der mulighed for at se petroglyffer på klipperne ved bosættelsen.

Painted Desert – den malede ørken
Den del af parken, som ligger nord for Interstate 40 og den gamle Route 66, er Painted Desert. Den malede ørken byder på røde, gule, sorte og grå farver på de eroderede sandstensklipper – og en fantastiske udsigt nordover langt ind i det nordlige Arizona. Besøger du parken om sommeren, kan du ligefrem være ”heldig” at se røgen stige op fra en skovbrand i horisonten – uden det skal lyde som en morbid vittighed.

IMG_0700

Painted Desert Inn er et historisk landmark, et tidligere hotel oprindeligt bygget af forstenede træer, men i 1930’erne ombygget til pueblo stil som et af de mange offentlige projekter, der blev iværksat under krisen i 30’erne for at beskæftige unge mænd, der ellers ville være arbejdsløse. Der er ikke længere servering på Painted Desert Inn, men en souvenirbutik drevet af National Park Services. Væggene er malet med indianske motiver af en lokal indiansk kunstner. Painted Desert Inn er åben fra kl. 9.00 til kl. 17.00 fra maj til september, og det er gratis at gå ind og nyde det klassiske interiør fra 1930’erne i den renoverede bygning.

IMG_0704

Ved Exit 311 på Interstate 40 ligger Petrified Forests nordlige besøgscenter, som giver en kort introduktion til Painted Desert og Petrified Forest. Besøgscentret i den sydlige del af parken ved Highway U.S. 180 er dog mere omfattende og har flere udstillinger om parkens natur og geologi.

Overnatning i Holbrook, Arizona – 25 miles vest for Petrifed Forest National Park
Hoteller og moteller i Winslow, Arizona – 60 miles vest for Petrifed Forest
Overnatning i Gallup, New Mexico – 60 miles øst for Petrified Forest National Park

www.nps.gov/pefo– National Park Service officielle guide til Petrified Forest og Painted Desert

Af Henrik Lange, Highways-USA.com