Det schweziske forlag Hallwag har udgivet 11 store folde ud vejkort over forskellige regioner af USA under titlen Road Guides. Målestoksforholdene på disse kort er betydeligt større og mere detaljerede end fx kortene over hver stat i Rand McNallys Road Atlas er det. Planlægger man en kør-selv ferie i USA i motorhomes, er Hallwags kortserie rigtig interessant, da campingpladser i statsparker og nationalparker er tydelig markeret på kortet.

Hallwag: Californien & Nevada – Nordisk Korthandel
Hallwag: Arizona, Utah & Colorado – Nordisk Korthandel

Man skal lige vænne sig til signaturerne
Som med alle “nye” medier skal man lige vænne sig til Hallwags måde at gøre tingene på – herunder ikke mindst deres signaturer på kortene, der er anderledes end på fx Rand McNallys Road Atlas. Til gengæld så får man et særdeles detaljeret vejkort, og det sætter man især pris på, når man kører rundt ude på landet. Fx er der vejnumre på samtlige veje på kortet – også lokale county roads.

Hallwag har således vejnumre på de veje, der går ud til Grand Canyon West og Grand Canyon Skywalk i Arizona – det har Rand McNally ikke. Til gengæld har Rand McNally i sin seneste udgave markeret de originale strækninger af Route 66 i Californien og Arizona – det har Hallwag ikke gjort på deres kort.

Målestoksforholdet på Hallwag’s kort over Californien og Nevada er 1:1.000.000, og det giver en lagt større detaljerigdom. Således skal der ikke presses helt så meget information ind på relativt begrænset plads som hos Rand McNally, hvilket givet er bedre overblik.

Europæisk produkt til europæiske brugere
Hallwag har mange små finesser, og først og fremmest springer det hurtigt i øjnene, at Hallwag er et europæiske produkt, lavet til europæiske forbrugere. Fx får man i den lille medfølgende “guidebog” forskellige skemaer, hvor man kan omregne fahrenheit til celsius, gallons til liter og miles til kilometer. En fin lille detalje.

Der er også en lille oversigt over de mest anvendte vejskilte i USA og hvad de betyder, og sågar en oversigt over, hvor mange cigaretter og hvor meget spiritus, man må indføre i USA.

Til gengæld har Hallwag ikke de små finesser som Rand McNally har haft øje for, at de amerikanske brugere gerne vil have: Fx markeringer af hvor den gamle Route 66 går/ gik eller hvilke veje, der var en del af Lincoln Highway tilbage i starten af 1900-tallet. Her kan Hallwag ikke være med.

Lange rejseruter kræver flere vejkort
Hallwags Road Guide er et folde-ud kort, der helt udfoldet nemt kan fylde et sofabord. Men man benytter naturligvis folderne i kortet, så man ikke har hele kortet slået ud på en gang.

En ulempe ved det store format er, at kortet har sine begrænsninger – helt bogstaveligt. Vil man fx også køre ind i Utah, et stykke ind i Arizona eller måske op i Colorado, kan man ikke nøjes med kortet over Californien og Nevada. Så skal man også have fat i Hallwags Southwest Road Guide, som dækker Arizona, Utah og store dele af Colorado og New Mexico.

Planlægger man en større rundtur i det sydvestlige USA, skal man altså både have fat i Hallwags kort over Californien og Nevada og Hallwags Southwest Road Guide. Men så er de fleste også dækket ind.

Rand McNally til bilturister og Hallwag til motorhomes
Det er i høj grad et spørgsmål om temperament, om man er til Rand McNally eller Hallwag. Eller måske endda begge dele. Planlægger man en længere tur rundt i det sydvestlige USA i udlejningsbil kombineret med moteller, er Rand McNally’s Road Atlas nok stadig det bedste bud – ikke mindst hvis Route 66 indgår som en del af oplevelsen. Desuden synes jeg, at Rand McNallys storbykort er meget overskuelige end Hallwags tilsvarende bykort.

Til gengæld tager Hallwags detaljerede kort klart prisen, hvis man planlægger en tur rundt i motorhome, hvor man bl.a. gerne nemt vil kunne finde state parks og nationalparker med egne campingpladser. Her er signaturerne klart nemmere at se hos Hallwag. Og man sætter også pris på de mere detaljerede kort og det større målestoksforhold.

Så anbefalingen herfra er, at især motorhome folket klart bør overveje Hallwag detaljerede Road Guides, når man går i gang man planlægningen af sin kommende kør-selv ferie i USA.

Hallwag: Californien & Nevada, 115,- kr. – Nordisk Korthandel
Hallwag: Arizona, Utah og Colorado, 115,- kr. – Nordisk Korthandel
Rand McNally USA Road Atlas 2017, 195,- kr. – Nordisk Korthandel

Af Henrik Lange, Highways-USA.com