Lonely Planet: Oplev USA’s nationalparker

Det danske forlag Turbulenz begyndte i 2013 at udsende nogle af Lonely Planets engelske udgivelser på dansk. Og det er naturligvis interessant at se, hvad Lonely Planet kan bidrage med, når de velkendte engelske titler pludselig bliver udsendt på dansk. Og da der hidtil ikke har været nogen guidebog på dansk udelukkende om de amerikanske nationalparker, er Lonely Planets bud på en guidebog naturligvis ekstra interessant.

Oplev USA’s nationalparker, Forlaget Turbulenz 2013, e-bogs udgave

16 nationalparker fordelt på 11 kapitler
Lonely Planet har valgt at sætte særligt fokus på 16 nationalparker, som repræsenterer det ypperste af den amerikanske natur. Nogle parker derfor slået sammen i samme kapitel, og det fungerer OK i nogle sammenhænge – og mindre godt i andre. Fx er Shenandoah og Great Smokey Mountains slået sammen, men der er altså temmeligt langt mellem de to parker (400 miles), så det er slet ikke nogen selvfølge, at man besøger begge parker. Til gengæld er det fair nok, at Grand Teton og Yellowstone optræder i samme kapitel.

Oplev USA’s nationalparker leverer de basale informationer om parkerne, men når man nærlæser teksten, skinner det hele tiden igennem, at der er tale om en næsten automatisk oversættelse af teksten. De sproglige nuancer mangler, og det giver mange steder nogle ufrivilligt morsomme og besynderlige ordstillinger.

Desuden er ikke nogen hemmelighed, at hovedparten af de amerikanske nationalparker ligger i det vestlige USA, og selvom det er prisværdigt, at fx Arcadia National Park i Maine på østkysten har fået sit eget kapitel, så er det nok de færreste, der når at besøge denne nationalpark. På den anden side er det også fint, at man gør læserne opmærksomme på, at der altså findes nationalparker i USA andre steder end i Californien, Arizona og Utah – selvom det virker lidt unødvendigt at man bagerst i bogen omtaler hele to nationalparker på Hawaii. Her ville to parker på det amerikanske fastland måske havde været mere oplagt, fx Badlands National Park i South Dakota.

Visse kort falder totalt igennem
Til gengæld er niveauet på nogle af de oversigtskort, der anbefaler rejseruter gennem parkerne, ikke specielt højt. Og nogle “kort” er direkte ubrugelige som fx kortet over rejseruter gennem Everglades, der ikke har ret meget med virkeligheden at gøre. Eller også har jeg bare misforstået noget. Til gengæld er de “rigtige” oversigtskort over parkerne  noget bedre. Og så er det lidt af en bommert, at de store oversigtskort vender en vej – mens de tilhørende lodrette sidetekster på hver side vender den modsatte vej – konsekvent gennem hele bogen. Kvajebajer til grafikeren.

Man taler også lidt ned til læseren ved at sætte betegnelser på ud for hver lokalitet, der er omtalt i bogen. Således gøres der med rød skrift fx opmærksom på, at når en lokalitet hedder noget med visitor center, så er der tale om et besøgscenter. Ja OK, så er jeg heller ikke mere tungnem… Jeg er også godt klar over, at en lokalitet, der hedder noget med falls nok er et vandfald, mens en lake er en sø.

Til gængæld vil jeg meget gerne have forklaret, hvad der menes, når en restaurant betegnes som Western, når andre har betegnelsen Amerikansk. Her skinner det igen igennem, at teksten blot er direkte oversat fra engelsk til dansk uden bearbejdning.

Samlebåndsarbejde uden nuancer
Oplev USA’s nationalparker lugter altså langt væk af at være maskinoverssat i en fart fra engelsk til dansk – uden at der er ikke taget nogen redaktionelle hensyn til eventuelt danske “vinkler” i bogen.

Så på trods af de mange smukke fotos, så halter Oplev USA’s Nationalparker flere steder – og det skinner for tydeligt igennem, at bogen blot er et kopiprodukt – og ikke en bog, som er skrevet fra bunden med afsæt i en dansk vinkel på naturoplevelser i USA. Skal man vælge mellem fx Oplev USA’s Nationalparker eller alternativt Turen går til Californien & det vestlige USA fra Politikens Forlag, som er den mest oplagte “konkurrent”, vil jeg klart anbefale, at man bruger sine sparepenge på Turen går til Californien & det vestlige USA.

Lonely Planet:
Oplev USA’s nationalparker, Forlaget Turbulenz 2013, e-bogs udgave

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

Henrik Lange fra Highways-USA.com

er en af Danmarks mest erfarne rejsejournalister, der har en unik ekspertviden om USA og Canada. Henrik har kørt USA tynd i udlejningsbiler og rejst rundt i motorhome i USA og Canada flere gange, og blev i 2012 kåret til Årets Rejsejournalist i Danmark. Han deltager hvert år på den store amerikanske rejsemesse, International Pow Wow (IPW) og er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 svar til “Lonely Planet: Oplev USA’s nationalparker”

  1. Hej Henrik, tak for dine mange gode råd og indlæg, som vi hat lænet os opad på vores nylig afsluttede rundtur med “Roadbear” 6 uger rundt i USA. FANTASTISK TUR. Så vi er begyndt at planlægge næste tur… Til dette kunne jeg tænke mig at bestille bøger hjem fra Barnes and Nobles til den uhyrlige pris af 1.99$ pr stk. Men ved du, hvad man betaler i told og er der også moms involveret udover købsprisen???? Vh. John Isgaard

    • Skønt at høre, at I havde en dejligt tur 😉 Angående told og moms, kan det jo ikke blive de helt store beløb, vi taler om, når prisen er beskedne 2 dollars pr. bog, hvis jeg forstår dig korrekt. Men jeg vil ikke gøre mig klog på told og moms på internetkøb fra USA. Men en mulighed for at få hjælp til sådanne indkøb er portalen ShopUSA, som netop tager sig af told og moms på internetkøb fra USA – mod et administrationsgebyr. Jeg har ikke selv benyttet dem, men de vil muligvis kunne hjælpe dig – afhængig af, hvad deres gebyr er for de varer, du skal købe. Adressen er http://www.shopusa.com/shopusa/denmark/