Som turist i USA må du indstille dig på, at du mere eller mindre er afskåret fra at kunne følge med i nyhederne fra Europa og den øvrige verden, mens du opholder dig i USA – med mindre du hopper nettet. Amerikanske medier – bl.a. de store tv selskaber – beskæftiger sig næsten ikke med, hvad der sker i resten af verden. Blikket er stift rettet mod USA. Du kan dog godt få nyheder fra resten af verden – hvis du leder de rigtige steder. Her er et overblik over medielandskabet i USA med TV, radio og aviser.

TV på amerikansk
Selvom du som regel kan vælge mellem et utal af TV kanaler, når du smider benene op i motelsengen og trykker på fjernbetjeningen, er der desværre langt mellem godbidderne på de mange kanaler. Ofte er udbuddet af TV kanaler på moteller og hoteller begrænset til lokale TV kanaler med dårlige TV serier tilsat utallige reklamer, men uden det store indhold af vitaminer.

Du skal altså ikke forvente at blive udfordret mentalt, når du tænder for et TV i USA. Vælger du at stille ind på et af de store netværk som ABC, CBS og NBC, der er det nærmeste amerikanerne kommer traditionelle public service kanaler som DR og TV2, vil du normalt få serveret nyheder af en vis kvalitet. Men den øvrige sendeflade er også hos det store netværk spækket med jævne TV serier og anden underholdning af varierende kvalitet.

Nyhedsdækning på amerikansk TV
De amerikanske TV kanaler er berygtede for at være ekstremt navlebeskuende i deres nyhedsdækning, og ofte er udenrigsdækningen stort set ikke-eksisterende. Du skal derfor ikke sætte næsen op efter at kunne følge med i nyheder fra Europa og slet ikke Danmark, mens du er i USA. Det er typisk kun nyheder fra brændpunkter som fx Afghanistan, hvor der er amerikanske soldater udstationeret, som når med i nyhederne i kort form. Men i modsætning til i “gamle dage” kan du nu bare hoppe på nettet og få serveret nyheder hjemmefra, hvis du vil orienteres lidt om, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Du kan også vælge at stille ind på CNN – vel at mærke det amerikanske CNN. Her er der normalt tradition for en lidt bredere udlandsdækning. CNN’s studier i Atlanta er i øvrigt åbne for offentligheden.

Er du på jagt efter en vejrudsigt, har amerikanerne The Weather Channel, som sender vejrudsigter fra alle hjørner af USA 24 timer i døgnet.

Betalingskanaler på TV
Heller ikke på sportsfronten er der meget at komme efter – hvis du ikke lige er til amerikanske sportsgrene som amerikansk fodbold, baseball eller ishockey, der dækkes massivt. Til gengæld kan du godt skyde en hvid pind efter dækning af fx europæisk fodbold i amerikansk TV.

Det bedste indhold på de amerikanske TV kanaler finder du ikke overraskende på betalingskanaler som HBO, der jævnligt viser gode film eller Disney Channel med underholdning til børn. Større hoteller tilbyder typisk “den store TV pakke” til sine gæster. Flere moteller tilbyder HBO til deres gæster – noget mange moteller ligefrem reklamerer med på store skilte ud til vejen.

Radiostationer i USA
Det amerikanske radiolandskab er særdeles frodigt. Og det hører naturligvis med til et ægte road trip, at du også stiller ind på nogle de radiostationer, du kommer i nærheden af på din tur gennem USA. De lokale radiostationer siger nemlig rigtig meget om, hvad det er for et område, du kører igennem.

Den amerikanske geografi er i høj grad afgørende for, hvilke radiostationer, du kan lytte til. Hver gang du nærmer dig en storby, kan du vælge og vrage mellem et utal af kanaler med hver sin musikgenre. Døgnet rundt spiller disse stationer alt fra “light rock” over “smooth jazz” til mere hårdtslående genrer som heavy metaleller måske endda traditionel jazz og klassisk musik.

Blues og country western
Ude på landet er valgmulighederne mere begrænsede, men også her har stationerne sine særpræg. Der er især mange country-western stationer på landet, især i det vestlige USA, mens du i Syden ofte kan stille ind på rendyrkede blues og jazz-stationer. Ud over musikstationerne findes der en underskov af religiøse radiostationer, der messer hver sit religiøse budskab ud i æteren.

Det fleste af de større regionale radiostationer sender korte nyheder hver time med vejrudsigter og trafikmeldinger – ganske god information, hvis du ellers kan afkode de korte og hurtige vejrudsigter og de ofte noget indforståede trafikmeldinger. Her gælder det om at holde ørene stive, og vende sig til begreber som fx Northbound og Southbound.

National Public Radio
En helt særlig type radiostation i USA er National Public Radio, i daglig tale NPR. Denne station kan du jævnligt finde på FM båndet i det nordlige USA, mens NPR ikke har samme udbredelse i sydstaterne.

National Public Radio kan bedst sammenlignes med Danmarks Radios P1. Stationen er reklamefri og sender nyheder og journalistisk baggrundstof af meget høj kvalitet lavet af professionelle journalister. NPR kan være et tiltrængt pusterum til de mange kommercielle stationer, og er samtidig en sjælden mulighed for at holde sig opdateret om nyheder fra den øvrige verden, som NPR er et af de eneste medier i USA, dækker.

NPR med hovedsæde i Washington D.C. betragtes som et af de medier i USA, der har den største troværdighed. Stationens flagskibe er udsendelserne “Morning Edition” og eftermiddags-programmet “All Things Cosidered”, som udsendes dagligt på de mange radiostationer, der har fast abonnement på NPR’s udsendelser. Hovedparten af disse stationer ligger i et bælte tværs over det nordlige USA.

Satellitradio i lejebiler i USA
Næsten alle udlejningsbiler i USA er i dag udstyret med digitale satellitradioer, der giver dig mulighed for at lytte til en mangfoldighed af radiostationer. Det er operatøren Sirius XM, der leverer musik, nyheder, sport og underholdning på en lang række forskellige radiokanaler. Dermed kan vælge og vrage mellem, hvilke type musik du lige er i humør til – forudsat at udlejningsbilen altså er udstyret satellitradio.

USA Today – USA’s landsdækkende dagblad
Amerikanerne har en lang tradition for at have avisautomater i gadebilledet, på tankstationer, i butikscentre, på bus- og togstationer eller lignende steder. For en dollar (fire quarters) kan du trække den daglige udgave af USA Today eller det lokale dagblad i den by, hvor du opholder dig.

USA Today er det største og reelt det eneste landsdækkende dagblad i USA. USA Today udkommer mandag til fredag i et oplag på to millioner eksemplarer og kan vel bedst sammenlignes med Politiken. USA Today byder i den amerikanske udgave på fire daglige sektioner og giver et fint billede af, hvad der sker rundt om i USA.

Desuden har USA Today også en nogenlunde udenrigsdækning, men nyheder fra Danmark skal du ikke forvente at finde i spalterne. Mange hoteller uddeler typisk USA Today gratis til sine gæster – enten som roomservice foran værelsesdøren om morgenen eller i receptionen.

New York Times og Washington Post
Skal det være rigtigt seriøst, er svaret New York Times. Det hæderkronede dagblad betragtes som et af de mest troværdige og seriøse dagblade i verden, og avisen udkommer alle ugens syv dage. New York Times sælges ikke via automater, men skal købes i kiosker. Søndagsudgaven er berømt for at være lige så tyk som en telefonbog med utallige rubrikannoncer. Times Square i New York er i øvrigt opkaldt efter den “gamle dame”, som første gang udkom i 1851.

Alternativet til USA Today og New York Times er de mange regionale storbyaviser. De mest prominente er New York Post, Chicago Tribune, Los Angeles Times, San Francisco Chronicle, Miami Herald, Boston Globe, m.fl. Disse aviser er især uundværlige som inspiration, hvis du opholder dig flere dage i samme by, og har brug for tips til byernes kulturliv.

Washington har to store dagblade, som læses af det politiske establishment med Washington Post som det ubetingede flagskib. Washington Post skrev sig som bekendt ind i verdenshistorien, da avisens to journalister, Bob Woodward og Carl Bernstein afdækkede Watergate skandalen, der i 1974 første til præsident Nixons fald og afgang som præsident.

Gratisaviser og gratisblade
Der udgives hver uge eller hver 14 dag en underskov af diverse gratisaviser i de amerikanske storbyer, som orienterer om alt fra teaterforestillinger over film til koncerter, kunstudstillinger, etc. Disse aviser kan du typisk finde i storbyernes trendy butikker, cafeer, barer, museer eller lignende steder.

Hertil kommer en række forskellige gratisaviser, som udelukkende indeholder jobopslag, som man i øvrigt kender fra amerikanske film, hvor der tegnes cirkler om relevante jobopslag i gratisavisen.

Læs mere på:
CNN – www.cnn.com
The Weather Channel – www.weather.com
National Public Radio – www.npr.org
USA Today – www.usatoday.com
The New York Times – www.nytimes.com
The Washington Post – www.washingtonpost.com

Af Henrik Lange, Highways-USA.com