Det lyder måske som en banalitet, men der er faktisk indtil flere ting, du lige bør vide, når du tanker bilen op i USA. Derfor får du lige her et overblik over de ting, du skal være opmærksom på, når du hælder benzin på bilen på amerikanske tankstationer – så er der en ting mindre, du behøver at tænke på i USA.
Regular Unleaded 87, 89 eller 93 – eller diesel?
Du kan næsten med 100 % garanti gå ud fra, at udlejningsbilen kører på Unleaded 87 oktan. Med mindre du har lejet en speciel bil i premium segmentet, så kan du roligt hælde Unleaded 87 på bilen. Ellers vil udlejningsfirmaet forhåbentlig også gøre dig opmærksom på det.
Og du kan med garanti være sikker på, at bilen ikke kører på diesel – heller ikke når det gælder motorhomes. Andelen af dieselbiler i USA er fortsat yderst begrænset, og diesel er i øvrigt betydeligt dyrere pr. gallon i USA end almindelig blyfri benzin, så du skal være glad for, at du kører på benzin.
Til gengæld skal du være ekstra opmærksom, når du tanker: På mange tankstationer i USA er tankpistolen med diesel grøn – mens den blyfrie benzin tankes fra sorte tankpistoler. Så farven er altså lige modsat af, hvordan tingene er i Danmark. Så pas på ikke at tanke diesel på din benzinbil fra den grønne tankpistol ved en fejltagelse.
Betaling direkte ved standeren
På langt de fleste tankstationer i USA kan du betale med dit kreditkort direkte ved standeren, så du slipper for at skulle ind i butikken og forudbetale, for at få pumpen frigivet. Men det er ret forskelligt fra benzinkæde til benzinkæde, hvordan den praktiske betaling foregår ved standeren.
Du skal som udgangspunkt altid indlæse dit kreditkort ved kortlæseren på selve standeren. Du indlæser bare kortet – lad være med at svare på nogle spørgsmål indledningsvis i displayet – bare indlæs kortet og træk det så hurtigt ud igen. Så vil du typisk blive bedt om at indtaste din ZIP kode, dit postnummer. Men her skal du ikke indtaste dit danske postnummer, men i stedet indtaste enten fem nuller eller fem ni taller – og dernæst trykke Enter.
Nu er der så to muligheder: Enten godkendes dit kort, og pumpen frigives – eller dit kort bliver afvist, eller måske bliver du bedt om at indtaste ZIP koden igen. Hvis terminalen bliver ved med at spørge om din ZIP-kode, er det typisk fordi, du ikke kan betale med dit danske kreditkort ved standeren. Du må så i stedet gå ind til tankpasseren, forudbetale et beløb ved kassen og så tanke bagefter.
Her virker dit Visa Dankort og andre danske kreditkort
Jeg har på flere rejser til USA lavet en lille uformel test af, hvor man rent faktisk kan betale direkte ved standeren med et dansk Visa Dankort eller dansk udstedt kreditkort, uden at blive afvist – og hos hvilke benzinkæder, man ikke kan bruge sit danske kreditkort til selvbetaling ved standeren.
Både hos Exxon, Chevron og Conoco kan du som regel uden problemer betale med et dansk Visa Dankort direkte ved standeren. Men hos alle tre benzinkæder skal du indtaste en ZIP kode: Hos Exxon og Chevron er det fem nuller efterfulgt af et tryk på Enter, der er den magiske kode til at få pumpen frigivet, men hos Conoco er det i stedet fem ni taller efterfulgt at et tryk på Enter, der er passwordet. Men der kan naturligvis være lokale forskelle.
Til gengæld kørte jeg forgæves hos Shell, hvor jeg flere gange forsøgte at betale ved standeren med mit Visa/ Dankort, men blev afvist hver gang. Jeg mener, at jeg tidligere har kunnet betale ved standeren hos Shell i bl.a. Californien. Men da jeg på en tur forsøgte i Texas, virkede det ikke. Det samme gælder hos den meget udbredte benzinkæde Valero, der er ret udbredt i det sydlige USA. Men heller ikke hos Valero kunne jeg betale direkte ved standeren.
Det kunne jeg til gengæld hos mange mere lokale benzinkæder. Her blev jeg end ikke spurgt om ZIP kode: Pumpen blev frigivet straks efter, jeg havde kørt kortet gennem kortlæseren. Samme oplevelse har jeg haft i Californien, hvor fx den regionale benzinkæde Circle K uden problemer har godkendt mine kreditkort. Det gælder også hos benzinkæden Maverik i Californien og Arizona, der også uden problemer har godkendt mine danske kreditkort. Men igen kan der være regionale forskelle.
Tænk over i hvilken stat du tanker
Der kan være stor forskel på benzinpriserne fra stat til stat p.g.a. lokale afgifter. Således er Californien kendt for at være et dyrt bekendtskab (efter amerikanske forhold), når bilen eller motorhomet skal fyldes op. Her er der nemlig pålagt en række grønne afgifter, som presser prisen på brændstof op.
Skal I fx til Arizona, Nevada eller Oregon fra Californien, så lad være med at tanke bilen helt op i Californien, men vent til I er kommet over på den anden side af statsgrænsen. Faktisk vil I nogen gange kunne opleve en prisforskel på helt op mod 50 cent pr. gallon fra Californien til fx Arizona – med Californien som den “dyre” stat.
Det samme gælder naturlig den modsatte vej, hvor I med fordel kan tanke bilen op i Oregon, Nevada eller Arizona, inden I kører ind i Californien.
Af Henrik Lange, Highways-USA.com
Læser altid de mange indlæg, der er her. Jeg plejer at købe dollars, når de er billige som lige nu – for du skal jo altid have småpenge til vejtold. Når du skal tanke, så går du ind og siger fx 50 $ på tankstander nr X, forudbetaler og tanker. Når du er færdig, går du tilbage og siger, at du er færdig (med mindre du har tanket for alle 50 $), og så får du resten tilbage – det er ligeså hurtigt som kortet.
Hvis man bare går ind på tankstationen og får et beløb, fx 60 dollars på Mastercard, tanker man ikke for de 60 dollars, fører de bare restbeløbet tilbage på kortet igen. Jeg har ikke kunne få det til at virke ude ved standeren, så jeg er glad for denne artikel Henrik.
Hej Jesper, er glad for, at du kan bruge min information. Instruktionen i artiklen burde virke, men der kan som sagt være forskellige fra stat til stat. Så hvad der måske virker hos en tankkæde på vestkysten, virker ikke nødvendigvis hos samme tankkæde på østkysten – bare for at tage et eksempel 😉
Hej Henrik, vi er lige nu på vej rundt i USA med et Road Bear motorhome, startende i morgen fra Chicago. Så tak for dit gode tip. Men hvad er ZIP-koden? Mener du kortkoden eller skal der bare kodes nuller eller ni-tal du nævner, fordi den selv afkoder kortkoden? Hvis du har mulighed for det, vil vi være glade for et hurtigt svar på dette presserende spørgsmål.. Tak for en god hjemmeside. Mvh. John
Hej John, det er et ganske fornuftigt spørgsmål, du stiller der: Når man som jeg har rejst mange gange i USA, tager jeg visse ting som en selvfølge – som ikke er en selvfølge, hvis man ikke har været i USA før. ZIP-koden er det amerikanske begreb for et postnummer. For at kunne få tankstanderen frigivet på de amerikanske tankstationer, bliver man ofte bedt om indtaste en ZIP-kode, når man kører sit kreditkort gennem kortlæseren ved selve tankstanderen. Så det er altså den ZIP-kode/ postnummer, som der spørges efter ved standeren, jeg taler om. Og da man som international turist jo ikke har noget amerikansk postnummer tilknyttet sit kreditkort, indtaster man i stedet enten fem nuller eller fem ni-taller, som nævnt i artiklen.
Det er min erfaring, at man kan være meget godt på vej, hvis man lige har en 20-dollar seddel liggende i bilen, såfremt man ender i ovennævnte situation. Mange tankstations passere vil bare gerne have deres dag overstået. Og hvis de skal til at bruge dankortet for at åbne en tank, kan de godt blive lidt utilfredse. Det er ikke noget, de normalt gør, og så er de altid lidt skeptiske ved udenlandske kreditkort, som ikke virker ude på standeren. Det er især en god idé, hvis man er lidt afsides, og der godt kan være et stykke til den næste tank.
Jeg har nu aldrig oplevet nogen problemer med at forudbetale med mit danske Visa/Dankort, hvis jeg har valgt at betale med det, og jeg ikke har kunnet forudbetale ved standeren. Nogle steder har jeg dog skulle vise billedlegitimation i form af mit pas eller kørekort, men der ud over har der ikke være nogen problemer. Dog kan man komme ud for, at der er en øvre grænse for, hvor meget man kan tanke for på sit kreditkort pr. tankning, fx 50 dollars. Men du har ret i, det er en god ide også at have lidt kontanter liggende, så man ikke kun satser på sine plastickort.