Her er et overblik over de mest udbredte og interessante restaurant kæder med servering i USA. Lær de største restaurant kæder i USA at kende, så I på forhånd ved, hvad der gemmer sig bag de store skilte langs motorvejene i USA. Der er flere restaurant kæder, end dem jeg lige har nævnt nedenfor. Men kæderne nedenfor er dem, som jeg personligt har nået at besøge og teste i løbet af de sidste par år.

Applebee’s
Serveringsrestaurant i den lidt bedre ende af skalaen med tilhørende bar med øl og vin. Baren er typisk placeret midt i restauranten – med tilhørende TV-skærme – hvor der kører diverse sportsprogrammer.

Applebee’s laver amerikansk mainstream mad, typisk med afsæt i burgere, sandwiches, steaks, seafood eller lignende. Da der er tale om en rigtig restaurant, skal der naturligvis betales drikkepenge til personalet. Der betales i øvrigt ved bordet, og ikke ved udgangen. Ud over at servere god mad, er der også fri wifi på de fleste Applebee’s.

Kæden blev grundlagt i Georgia i 1980. I dag findes der 2.000 Applebee’s restauranter i USA, og man forventer at nå op på i alt 3.000 restauranter i USA. Applebee’s drives i øvrigt af samme selskab, der står bag IHOP restauranterne – se mere længere nede.

Denny’s
Serveringsrestaurant i den lidt billigere ende af skalaen, men altid med rimelig god mad. Og så har Denny’s et ret fintmasket net af restauranter over hele USA, så man næsten altid kan finde en Denny’s i nabolaget, hvis man i humør til noget velkendt.

IMG_0241

Jeg har haft mange forskellige oplevelser med Denny’s – lige fra de ret middelmådige til de absolut helt perfekte. Det afhænger helt af personalet, og da der er tale om en serveringsrestaurant, så belønner man naturligvis sin tjener efter fortjeneste og service.

Min personlige favorit på menukortet hos Denny’s er Moon over My Hammies, men der er adskillige ting at vælge mellem, og man går aldrig sulten fra Denny’s. Kalorier er der også masser af, og så kan man få morgenmad hele dagen lang og natten med hos Denny’s, da alle Denny’s restauranter holdet åbnet døgnet rundt. Denny’s blev grundlagt i Californien i 1953 og er med over 1.600 restauranter over hele USA en af de største og mest udbredte full service restaurantkæder i USA.

Hooters
Unge piger i stramme toppe og små orange shorts er hovedattraktionen hos Hooters, der oversat er slang for ”gode tasker”. Eller sagt med andre ord: Det kræver et vist brystmål at få job som servitrice hos Hooters, der af samme grund har et stort trofast mandligt publikum – undertegnede inklusiv.

IMG_1885

Menuen hos Hooters lyder på klassiske burgere, glimrende sandwiches, seafood og andre klassiske ting, som typisk er på menuen på bedre full service restauranter. Og så er der naturligvis en bar med tilhørende tv skærme, så de lokale kan følge deres favorithold, når der spilles amerikansk fodbold, baseball, ishockey eller lignende.

Hooters blev grundlagt i 1983 i Clearwater i Florida og har siden spredt sig til resten af USA. Kædens restauranter ligger typisk langs indfaldsvejene i forstæderne i de større amerikanske byer. Hooters logo er i øvrigt en ugle, der ”smugkigger” på de kvindelige attributter.

IMG_1886

Da Hooters er en full service restaurant, skal der naturligvis betales drikkepenge til servitricen. Men det gør man også gerne i de fleste tilfælde til de velformede unge piger på Hooters. I 2014 gik der rygter om, at Hooters var på vej til København, men de planer er siden blevet skrinlagt p.g.a. for høje udgifter til lønninger. Så skal du nyde udsigten til de velformede servitricer, skal du stadig kigge over Atlanten.

IHOP – International House of Pancakes
Pandekager i alle afskygninger er varemærket hos International House of Pancakes – eller bare IHOP, som er det navn, kæden hovedsageligt bruger om sig selv. IHOP er en fuld service restaurant, hvor man bliver placeres ved et bord af en tjener, som servere maden for jer – og som derfor også skal have drikkepenge for ulejligheden. Der afregnes i øvrigt ved udgangen, ligesom hos Denny’s.

IMG_4679

IHOP er i kraft af pandekagerne et oplagt morgenmadssted – alle restauranter har åbent 24 timer i døgnet. Som udgangspunkt er IHOP’s pandekager de tykke amerikanske, men du kan sagtens få tynde pandekager – så beder du bare om at få ”crepes” eller Swedish Style Pancakes, der er lig med de tynde pandekager, som vi kender dem. Du kan både få søde dessertpandekager og mere sunde pandekager med lækkert kød- og grøntsagsfyld. Der er dog retfærdigvis også sandwiches og burgere på menukortet, hvis du ikke er i pandekagehumør.

IMG_4681

IHOP blev grundlagt i Californien i 1958 og har siden spredt sig til de fleste større byer i USA. Nogle af de oprindelige IHOP restauranter har stadig kongeblå tage, der næsten går helt ned til jorden. Slogan’et hos IHOP er i øvrigt: Come Hungry, Leave Happy!

LongHorn Steakhouse
Der er massive bøffer på menukortet, når turen går forbi LongHorn Steakhouse. Du bestemmer dog selv, hvor massive bøfferne skal være, for du kan typisk vælge mellem størrelserne 6, 8 og 12 onze. Sidstnævnte er en forholdsvis stor fætter, så pas på med ikke at overvurdere din appetit. Bøfferne bliver naturligvis stegt helt efter dine ønsker.

Ud over selve restauranten, har LongHorn Steakhouse også sin egen bar med øl og vin, hvor du enten kan vente på et ledigt bord – eller indtage din mad direkte i baren. LongHorn Steakhouse er tematiseret over et western tema, men stammer faktisk fra Georgia, hvor kæden blev grundlagt i 1981, og ikke Texas, som nogen måske kunne tro. Alle restauranter er naturligvis udstyret med ægte Longhorn horn og andet westernudstyr.

LongHorn Steakhouse har især mange restauranter i Florida og op langs hele den amerikanske østkyst, mens den endnu ikke er repræsenteret på den amerikanske vestkyst. I 2013 havde kæden næsten 400 restauranter over det meste af USA.

OBS – Bemærk:
Der kan naturligvis nævnes mange andre restaurantkæder, der kunne fortjene at optræde på listen overfor. For blot at nævne et par få eksempler, så kunne det fx være Olive Garden, Red Lobster, Ruby Tuesday’s, Waffel House og mange andre. Listen bliver udvidet i takt med, at jeg også får besøgt nogle af de andre restaurant kæder i USA. Men da jeg ikke har været inde på nogle af de omtalte restauranter for nylig, så må de vente med en omtale, til jeg kan tage afsæt i et mere aktuelt besøg. Hvis nogle af jer andre har gode erfaringer med andre restaurant kæder, som I ønsker at dele, så kom endelig med en kommentar herunder.

Men husk: Det skal være serverings restauranter. Hvis det handler om fast food kæder uden servering, skal kommentaren lægges ind i kommentarfeltet under min artikel om fast food restauranter.

Læs også min artikel om fast food kæder og restauranter i USA

Af Henrik Lange, Highways-USA.com