Almost Famous er en tur tilbage til starten af 1970’erne, set gennem øjnene på en 15-årig knægt, der gør lynkarriere som rockskribent i en tid, hvor rockmusikken virkelig udviklede sig. En roadmovie med en kursen sat tilbage til dengang, der var masser af sex, drugs and rock’n’roll til, og hvor lydsporet i rock verdenen bl.a. tilhørte navne som Led Zeppelin, Davis Bowie, Simon & Garfunkel, Crosby Stills & Nash, Elton John og mange andre. Tag med en tur tilbage til starten 70’erne i en sjældent vellykket kombination af en roadmovie og en musikfilm.

Se den officielle trailer for Almost Famous:

Musik roadmovie anno 1973
William Miller er i 1973 en 15-årig knægt med base i San Diego, der opildnet af sin søster får øjnene op for datidens store og frodige rockscenen – og begynder en karriere som rock’n’roll journalist for et lokalt musikmagasin. Han får en interviewaftale med bandet Stillwater – og bliver hurtigt en integreret del af bandet og dets medfølgende flok af groupier, manegers og andre wonnabee’s.

Ad omveje kommer hans artikel fra det lokale musikmagasin forbi redaktionen på det legendariske Rolling Stone magazine, hvor redaktøren hurtigt ser potentialet i hans journalistik. Redaktøren på Rolling Stone hyrer ham derfor til en artikel – i den tro, at knægten er en voksen mand – og ikke en ung knøs på 15 år.

William hopper derfor ombord i Stillwaters turnebus – meget mod hans mors vilje, der dog giver ham lov – og han tager med på bandets turne tværs over USA fra Los Angeles via Arizona, Indiana, Ohio, Boston og helt til New York, hvilket bliver en dannelsesrejse og øjenåbner for den unge knægt, der trods de mange fristelser undervejs – hvilket i bogstaveligste forstand udgøres sex, drugs and rock’n’roll – nøjes med det sidste og får sin artikel i hus – og får artiklen på forsiden af Rolling Stone Magasin – noget af en bedrift for en ung 15-årig i 1973.

Baseret på selvbiografisk materiale
Almost Famous er delvist selvbiografisk, baseret på instruktøren Cameron Crowes eget liv, da han netop som ung teenager begyndte en karriere som rockjournalist på Rolling Stone Magazine – og op gennem 70’erne skrev adskillige af bladets legendariske forsidehistorier om datidens store stjerner på musikhimlen.

Hovedrollen som den unge, men jordbundne, fornuftige og ambitiøse knægt William Miller spilles af talentet Patrick Fugit, der blev udvalgt blandt hundredevis af unge håbefulde skuespillertalent, mens en ung Kate Hudson spiller den trofaste groupie Penny Lane.

Hans årvågne og evigt (med god grund) nervøse mor leveres af en fantastisk veloplagt Francis McDormand, mens nogle af filmens rockmusikere i det fiktive band Stillwater bl.a. spilles af Billy Crudrup og Jason Lee.

Endelig giver Philip Seymour Hoffman den i en fantastisk birolle som rockjournalist og Williams mentor, der giver den unge knægt masser af god råd i en verden med utallige fristelser og faldgruber. Desværre en af Philip Seymour Hoffmans relativt få roller på film, da han jo desværre døde i en alt for ung alder som blot 46-årige i 2014.

En perlerække af 70’er hits på lydsporet
Titlen Almost Famous referer til den uendelige række af stjerner, som udgør det konstante bagtæppe i Williams univers, hvor han bevæger sig rundt – og til dels selv ender som en ”almost famous” personlighed. Filmens soundtrack er en perlerække af 70’ernes største hits fra bl.a. Simon & Garfunkel, Elton John, Led Zeppelin og mange andre.

Og så er Almost Famous en klassiske roadmovie, hvor en meget stor del af handlingen bogstavelig talt foregår ”on the road” i turbussen – tilsat en lang stribe af skiftende hotel- og motelværelser.

Almost Famous vandt i 2001 en Oscar for bedste manuskript, og desuden vandt filmen en Golden Globe i kategorien bedste komedie eller musical. Hvis du er klar til en herlig tur tilbage til en svunden tid uden internet eller mobiltelefoner, er Almost Famous lige sagen. Portrætteret med respekt og kærlighed af instruktøren Cameron Crowe.

Læs også min introduktion til artikelserien om roadmovies

Bemærk: Det er op til folk selv, at finde frem til de roadmovies, jeg anmelder i min søndagsserie. Nogle kan købes på dvd, nogle kan streames/ lejes online, og nogle kan sikkert lånes på biblioteket – eller ses på tv. Filmene er udvalgt personligt af undertegnede ud fra “roadmovie” kriterier, men altså ikke ud fra om de kommer i tv eller lignende.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com