Badlands er ikke bare navnet på nationalparken i det vestlige South Dakota, men også navnet på det enorme prærieareal, som dækker dele af Montana. Det er ude i dette flade prærielandskab, at Badlands udspiller sig – et landskab, der var ukendt for mange, indtil instruktøren Terence Mallick i 1973 havde premiere på Badlands, hvor han åbenbarede dette landskabs skønhed.

Se den officielle trailer for Badlands:

Unge udgaver af Martin Sheen og Sissy Spacek
En ung Martin Sheen har hovedrollen som den rastløse Kit, der har et kedeligt job som skraldmand i en søvnig flække i South Dakota. Her begynder han at se den purunge, 15-årige Holly – spillet af en meget ung Sissy Spacek – som i filmen er ti år yngre end Kit.

Hendes far – moren er død for mange år siden – er selvsagt ikke specielt interesseret i datterens forbindelse med den noget ældre Kit, så hun holder forbindelsen hemmelig, indtil Kit dukker op hos hendes far for at gøre forholdet officielt. Det vil faren (spillet af Warren Oates) stadig ikke høre tale om, og i afmagt ender Kit med at dræbe Holly’s far – for dernæst at brænde hans og Holly’s hus ned.

Da Holly – trods Kit’s drab på hendes far – stadig er betaget af den fanden i voldske og insisterende unge mand, som både stiller hende spænding og romantik i udsigt, kører hun med ham ud af byen, og en større menneskejagt på de to kan nu begynde. Det ender med en flere uger lang jagt på de to, som flygter ind i en fantasiverden langt væk fra hverdagens trivialiteter. Men undervejs ender Kit med at dræbe adskillige uskyldige ofre, der uheldigvis kommer til at krydse det umage pars blodige spor tværs gennem South Dakota og op i Montana.

Baseret på en autentisk historie fra 50’erne
Badlands har altså flere elementer af Bonnie & Clyde over sig, når det unge desperado par krydser ud gennem landskabet i South Dakota og Montana. Og lige som Bonnie & Clyde, er Badlands faktisk også baseret på en autentisk historie fra slutningen af 50’erne, hvor en ung mand trak et blodigt spor af umiddelbart meningsløse drab efter sig. Historien i filmen udspiller sig derfor i 1959, hvilket forklarer de mange 50’er køretøjer i filmen.

Instruktøren bag Badlands er den engelske Terence Mallick, og Badlands er hans debutfilm. Mallick er bl.a. kendt for sine storslåede og billedskønne film, hvilket også gælder Badlands. Ud over Martin Sheen og Sissy Spacek, som spiller de to altdominerende hovedroller, er der – bortset fra Warren Oates – ikke andre kendte ansigter med i filmen.

Soundtrack genbrugt i True Romance
Musikken er en historie for sig. Den er komponeret af George Tipton, men muligvis virker temaet bekendt. Sagen er nemlig, at stort set samme soundtrack blev benyttet Hans Zimmer til filmen True Romance, som jeg anmeldte som roadmovie for et par unger siden. Hvis man sammenligner de to soundtrack, er der vist ingen tvivl om, hvor Hans Zimmer har fået inspirationen til den instrumentale musik i True Romance.

Badlands er trods af sin blodige historie en ægte roadmovie, takket være de lange køreture gennem de smukke landskaber i South Dakota og Montana. En landskabsmæssigt smuk og nostalgisk tur tilbage 1950’erne (og starten af 70’erne) med masser af bilmodeller med halefinner og tunge V8 motorer.

Badlands betragtes i dag som en 1970’erne store amerikanske film, og Badlands er bl.a. blevet optaget i Library of Congress’ nationale amerikanske filmregister over film, der skal bevares for eftertiden p.g.a. af sit kulturelle, historiske og æstetiske udtryk.

Læs også min introduktion til artikelserien om roadmovies

Bemærk: Det er op til folk selv, at finde frem til de roadmovies, jeg anmelder i min søndagsserie. Nogle kan købes på dvd, nogle kan streames/ lejes online, og nogle kan sikkert lånes på biblioteket – eller ses på tv. Filmene er udvalgt personligt af undertegnede ud fra “roadmovie” kriterier, men altså ikke ud fra om de kommer i tv eller lignende.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com