Nogle gange er det bare et enkelt element i en film, der gør, at den må karakteriseres som en roadmovie – selvom filmen i øvrigt ikke generelt set kan betragtes som en roadmovie. En sådan film er Bullitt fra 1968 med Steve McQueen. Filmkendere ved med det samme hvorfor: Biljagten gennem San Franciscos stejle gader står stadig her næsten 50 år senere som en af de bedste biljagter i filmhistorien. Derfor skal Bullitt naturligvis med på min liste over roadmovies.

Se den officielle trailer for Bullitt:

Legendarisk Steve McQueen optræden
Steve McQueen spiller titelrollen som den erfarne og uortodokse kriminalbetjent Frank Bullitt, der ikke nødvendigvis følger de officielle spilleregler til punkt og prikke – hvilket skaffer ham flere fjender på halsen, men også gør ham til den effektive kriminalbetjent, ham nu engang er. Altså et stykke hen ad vejen en ”manden mod systemet”-film.

Rammefortællingen er historien om Frank Bullitt, der skal beskytte et kronvidne i en højt profileret retssag. Alligevel lykkes det nogle attentatmænd at få gjort vidnet tavst – og dermed starter jagten på bagmændene gennem San Franciscos gader, da Frank Bullitt gør det til sit personlige projekt at få ram på bagmændene.

Autentisk San Francisco stemning
En af de store kvaliteter ved Bullitt er den helt specielle og autentiske måde, som instruktøren Peter Yates får San Francisco til at fremstå på. Filmen er i den grad optaget on location i byen med de stejle gader, og det giver filmen et næsten dokumentarisk præg – og dermed et unikt tidsbillede fra slutningen af 60’erne.

Og så er filmen i øvrigt en rigtig gentleman-film – på trods af de obskure typer, der optræder i filmen. Spillereglerne i bl.a. gangstermiljøet var ganske enkelt nogle andre i 1960’erne end i dag.

Som et fint lille eksempel på det, vælger en af gangsterne under den famøse biljagt gennem San Francisco at rulle sidevinduet i bilen ned, inden han begynder at skyde på sin forfølger. I dag ville man bare have skudt bilvinduet i stykker i en tilsvarende situation.

Hastigheder på op til 180 km i San Francisco
Det er naturligvis biljagten gennem San Franciscos stejle gader, der er Bullitts ubetingede højdepunkt. En biljagt, der er blevet analyseret på kryds og tværs af mange forskellige filmfans: Bl.a. mener nogle fans, at Steve McQueens toptunede 1968 Ford Mustang GT fastback med V8 motor taber hele fem hjulkapsler under biljagten gennem San Francisco, hvilket i sagens natur er mindst én for mange. Bilen han forfølger er en anden af tidens store muskelbiler, en 1968 Dodge Charger ligeledes udstyret med V8 motor.

Men fem hjulkapsler eller ej: Der er virkelig kælet for detaljerne, og der bl.a. ikke er ”snydt” på vægten ved, at filmen fx er speedet op i tempo, sådan som det ellers var kutyme i mange andre actionfilm fra den tid. Steve McQueen var som bekendt en habil racerkører, og den kunnen gjorde han bl.a. brug af i Bullitt – selvom der også var stuntmænd ind over. Under optagelserne blev der kørt med hastigheder på helt op 110 miles eller 180 kilometer i timen – hvilket også gjaldt nogle af kamerakøretøjerne. Det tog i øvrigt tre uger, at få den 9 minutter og 42 sekunder lange biljagt i kassen.

Biljagten i Bullitt er bl.a. så legendarisk, at Ford Motor Company ved to lejligheder efter årtusindskiftet har ladet Steve McQueen ”genopstå” som chauffør i nogle af deres reklamefilm Ford Mustang. Steve McQueen døde i 1980.

Stjernespækket cast
Ud over Steve McQueen i hovedrollen som Frank Bullitt, medvirker også Robert Vaughn som politikeren Walter Chalmers, mens Jacqueline Bissett spiller Bullitts kæreste. Og så medvirker en yngre Robert Duvall i en mindre birolle som taxachauffør.

Bullitt betragtes i dag som en af 1960’ernes bedste film, og den blev også fortjent belønnet med en Oscar for bedste klipning, ikke mindst takket være den legendariske biljagt og klipningen af denne centrale scene.

Nævnes skal også lige filmmusikken til Bullitt, der er komponeret af den argentiske komponist og pianist Lalo Schifrin. Hans soundtrack fungerer perfekt, dels med en meget iørefaldende intro i starten af filmen, men også som spændings opbyggende element som optakt til biljagten.

Læs også min introduktion til artikelserien om roadmovies

Bemærk: Det er op til folk selv, at finde frem til de roadmovies, jeg anmelder i min søndagsserie. Nogle kan købes på dvd, nogle kan streames/ lejes online, og nogle kan sikkert lånes på biblioteket – eller ses på tv. Filmene er udvalgt personligt af undertegnede ud fra “roadmovie” kriterier, men altså ikke ud fra om de kommer i tv eller lignende.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com