Steven Spielberg er ikke ligefrem kendt for at lave roadmovies. Men hans allerførste spillefilm var en vaskeægte roadmovie – dog stadig med tydelige Spielberg aftryk. Duellen fra 1972 med Dennis Weaver bag rattet er i dag en klassiker, hvor Spielberg varmer op til nogle af hans senere succesfilm. Duel er en lille perle, der stadig fungerer som kombineret roadmovie og realistisk gyser om en familiefars kamp mod en gal trucker på Californiens landeveje.

Se den officielle trailer for Duellen:

Ulige kamp mellem personbil og tankvogn
Dennis Weaver, som spiller den altdominerende hovedrolle, skal til et forretningsmøde et sted i det nordlige Californien, og kører derfor tidligt hjemmefra i sin knaldrøde 70’er Plymouth ud på Los Angeles’ allerede dengang (1972) stort forgrenede netværk af motorveje. Men i takt med, at han bevæger længere og længere væk fra storbyen og ud på landet, bliver der både langt mellem radiostationerne på bilradioen, andre medtrafikkanter samt restauranter og tankstationer langs de nu to sporede landeveje.

På et tidspunkt dukker en stor beskidt, dieselosende og langsomt kørende tankvogn op foran den røde Plymouth, som det i første omgang lykkes at overhale. Men kort efter bliver vores antihelt – i filmen hedder figuren David Mann – overhalet igen af førnævnte lastvogn, og herfra bliver møderne mellem den røde Plymouth og den møgbeskidte tankvogn hyppigere og hyppigere, indtil til står lysende klar for David Mann, at chaufføren bag rattet i tankvognen er rablende vanvittig, og kun går direkte efter ham.

duel

Det bliver en særdeles lang tur op gennem det nordlige Californien med den bizarre truckdriver i bagspejlet – eller hvor den snuskede og slidte tankvogn gemmer sig henne, for pludselig at dukke op ud af det blå, for så at jagte David Mann ned ad nogle af de stejle californiske bjergveje – eller presse hans bil op mod et langsomt kørende godstog i en jernbaneoverskæring, eller hamre gennem et udendørs terrarium med giftige slanger, edderkopper og andet kryb, der pludselige kan hvisle ud i friheden, efter at deres bure er blevet smadret af den tonstunge tankvogn – inklusiv den telefonboks, hvorfra David Mann prøvede at ringe efter hjælp. Jo, det er en veloplagt Steven Spielberg, vi møder allerede i hans debutfilm.

Landevejskultur fra en svunden tid
Duellen er altså en ægte roadmovie – tilsat et gedigent gyselement i bedste Spielberg stil. Men ud over lige dramaet og gyset, så byder Duel også på flere charmerende små tankstationer med ”full service” – det var dengang man stadig kunne få tankpasseren til at vaske vinduerne eller tjekke olien under kølerhjelmen.

I mødet med de små tankstationer kommer man for alvor til at tænke på, hvor meget verden har forandret sig på den front, for den slags tankstationer er der stort set ingen tilbage af i USA – eller i Danmark for den sags skyld. Rent kulturelt er verden blevet lidt fattigere på den konto – selvom miljøet sikkert også har fået det bedre efter diverse jordoprensninger efter nedlagte tankstationer.

Et enkelt road house er der også blevet plads til undervejs, og de findes heldigvis stadig rundt omkring, selvom der også er blevet længere mellem dem – især herhjemme og i lidt mindre grad i USA.

Fin lille thriller/ gyser fra 70’erne
Duellen var oprindeligt en tv-film i USA, der fik premiere i oktober 1971 på TV stationen ABC. Steven Spielbergs debutfilm fik imidlertid så meget omtale efter tv-premieren, at den oprindeligt 74 minutter lange tv-film fik tilføjet yderligere et par scener – bl.a. den med jernbaneoverskæringen, der ikke var med i den oprindelige udgave.
Og i 1972 fik filmen så i den nuværende udgave på 89 minutter premiere i biograferne her i Europa – og tak for det. Det er derfor, at det er årstallet 1972, der er filmens premiereår – og ikke 1971, som var tv-udgavens premiereår.

Filmteknikkens udvikling og den efterhånden ret velkendte historie betyder dog, at lidt af gyset og spændingen er gået af Duellen, siden man så den første gang. I forhold til det tekniske, er det ret let at gennemskue, at der filmteknisk er skruet op for tempoet i nogle af ”biljagterne” mellem Plymouth’en og tankvognen. Og at speedometret nok lige viser en anelse for meget i det klip, hvor David Mann ifølge speedometret skulle køre hele 95 miles/ 152 km/t. Det kan næppe lade sig gøre i den Plymouth Valiant model, som Dennis Weaver kørte i.

Men et langt stykke hen ad vejen – helt bogstaveligt – fungerer Duel stadig den dag i dag som en fin lille roadmovie, kendetegnet ved en simpel men effektiv historie. I øvrigt med en meget begrænset dialog. Og er det længe siden, du har set den sidst, så få et gensyn – hvis du kan finde Duel et sted på nettet. Ellers kan du være heldig at finde den på TV, hvor den dukker op fra tid til anden.

Læs også min introduktion til artikelserien om roadmovies

Bemærk: Det er op til folk selv, at finde frem til de roadmovies, jeg anmelder i min søndagsserie. Nogle kan købes på dvd, nogle kan streames/ lejes online, og nogle kan sikkert lånes på biblioteket – eller ses på tv. Filmene er udvalgt personligt af undertegnede ud fra “roadmovie” kriterier, men altså ikke ud fra om de kommer i tv eller lignende.

Af Henrik Lange, Highways-USA.com